Annonce
Billund

Ingen dyrskue og veteranbiler i år: Ærgrelse på Karensminde over aflysning

Der er allerede sat dato for næste års dyrskue, som vil finde sted 12. september 2021, hvis der er åbnet op for store forsamlinger til den tid. Det håber museet meget. I år skulle dyrskuet have fundet sted 13. september. Arkivfoto: Martin Ravn
For første gang siden dyrskuets start i 1989 kommer der ingen dyr, veterankøretøjer, madboder og store menneskemængder til Karensminde til september. Historisk Dyrskue er aflyst på grund af Covid-19.
Annonce

Grindsted: Museumsgården Karensmindes helt store årlige trækplaster, det historiske dyrskue og veteranbilstævne, må som så meget andet aflyses i år for ikke at sprede Covid19-virusset, og det ærgrer både museumsinspektør Jonas Hørup Ruskjær og foreningen Karensmindes Venner.

Mellem 3500 og 4000 besøgende dukker typisk op på den traditionsrige dag, hvor der ikke kun er alverdens gamle og nyere husdyrracer udstillet, men også en lang række veterankøretøjer. Og hvor entréen på 40 kroner sammen med salget af mad og drikkevarer giver et overskud at lune sig ved resten af året, ligesom dagens besøgstal hjælper godt på at nå op på de 20.000 årlige gæster, som Slots- og Naturstyrelsen har fastsat som et krav.

- Jeg er brandærgerlig over, at det er aflyst. "Historisk Dyrskue" er det største arrangement i vores årsprogram, og det kan da mærkes, når man trækker 4000 gæster ud af vores årlige besøgstal. Heldigvis er styrelsen vist overbærende i de her tider, så vi behøver ikke helt at nå de 20.000 gæster i år. Men vi er rigtig glade for den dag, og blandt andet får Karensmindes Venner mulighed for at fremvise nogle af de dyr, som de går og passer året igennem, og så er der alle de andre udstillere. Med både dyr og køretøjer. Det er virkelig øv, siger Jonas Hørup Ruskjær.

Annonce

Svært at styre antallet

Alene med udstillere og frivillige når museet op på de 500, som man må samles lige nu. Og ville man skære dyrskuet helt ned og forsøge med en mindre model, ville det være umuligt at styre.

- Vi er et frilandsmuseum med indgange fra alle steder, så vi har ikke engang mulighed for at styre på dagen, hvor mange der kommer ind. Derfor har vi valgt selv at aflyse, frem for at risikere, at myndighederne kunne komme og lukke det ned, siger museumsinspektøren.

Veterankøretøjer i alle afskygninger blev en fast del af dyrskuet i 2001. Her er det Tove og Martin Andersen på en gammel Cadillac. Arkivfoto: Martin Ravn

I støtteforeningen Karensmindes Venner, som står for alt fra planter til dyr og vedligehold på Karensminde, er formand Elna Sørensen også meget ked af aflysningen:

- Det er vores allerstørste dag på året, og vi har altid rigtig mange glade gæster og gode udstillere. Dagen består jo af både dyrskue og veteranbiludstilling, og det trækker virkelig mange til. Desuden tjener vi da også lidt penge i foreningen, så vi kan bidrage med nogle ting i årets løb. Så det er virkelig træls og næsten ikke til at bære, at vi skal springe over i år, siger Elna Sørensen.

Annonce

Broholmerhunde til skue

I alt plejer hele 188 veteranbiler at finde vej til den historiske landejendom, når der er historisk dyrskue. Og dertil kommer motorcykler, traktorer, lastbiler, knallerter og andre køretøjer, som alle er af ældre dato.


Vi overvejer at koble os på "Naturens dag" ved Engsøen, som kommunen står bag, for alligevel at tilbyde en form for arrangement i år. Der vil vi lave noget formidling og give gæsterne en oplevelse, mens vi glæder os til forhåbentlig at få Historisk Dyrskue tilbage næste år.

Jonas Hørup Ruskjær


Idéen med at udvide dyrskuet til også at have den store udstilling af veterankøretøjer opstod under mund- og klovsygens hærgen i 2001. Dengang var Karensminde, ligesom nu, ramt af et offentligt forbud på grund af smitterisiko, så der måtte ikke komme fremmede dyr ind på gården, og så skrumpede dyrskuet jo betragteligt. Gode råd var dyre, men venneforeningen fik idéen om at udstille veterankøretøjer, og opbakningen var stor.

Seneste skud på stammen er skuet for broholmerhunde, som nu har været en del af Karensmindes historiske dyrskue ni år i træk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Danmark

Få overblikket: Må man ikke længere invitere 12 familiemedlemmer til 50-års fødselsdag?

Annonce