Annonce
Aabenraa

Ingen gør brug af sociale frikort

Formentlig får jobcentret i Aabenraa også mulighed for at visitere folk til et socialt frikort. Arkivfoto.
De sociale frikort, der blev indført for et år siden, er slet ikke blevet brugt i Aabenraa. I Tønder har 25 kontanthjælpsmodtagere tjent lidt ekstra via frikortet.

Aabenraa: Det går ikke specielt godt i Aabenraa Kommune med det sociale frikort, som blev indført i januar i år. Kun seks borgere med nedsat funktionsevne har fået tildelt et socialt frikort, og ingen af dem har gjort brug af det.

Til sammenligning er der 66 borgere i Tønder Kommune, der har fået tildelt et socialt frikort, og 25 af dem har taget det i brug.

Derfor vil Aabenraa Kommune nu skæve til Tønder for at få inspiration til at få mere gang i ordningen.

Det sociale frikort giver borgere med særlige sociale problemer mulighed for at tjene op til 20.000 kroner uden at blive trukket i deres sociale ydelser.

Men det kniber altså lidt med at få ordningen til at fungere i praksis i Aabenraa Kommune.

Annonce

Forsøgsordning i to år

De sociale frikort er en forsøgsordning vedtaget af Folketinget. Den trådte i kraft den 1. januar i år og varer indtil den 31. december 2020.

For at få tildelt socialt frikort skal man være over 18 år og have en eller anden form for nedsat funktionsevne.

Man må ikke være under uddannelse eller have haft indtægt over 10.000 kroner inden for det seneste år.

Ud på jobcentret

- Det er vores indtryk, at Tønder har stor succes med at lade medarbejderne i jobcentret stå for at godkende folk til socialt frikort, fordi sagsbehandlerne her har et skarpt fokus på at hjælpe borgerne ind på arbejdsmarkedet, siger Karen Storgaard Larsen, der er direktør for socialforvaltningen i Aabenraa Kommune.

- Vi vil forsøge at opnå samme effekt ved at lade godkendelsen ligge både i Social & Sundhed og i Arbejdsmarkedsafdelingen, tilføjer hun.

Udfordringen med det sociale frikort diskuteres i denne uge i både arbejdsmarkedsudvalget og social og socialudvalget.

Ejler Schütt (DF), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget, har også en forklaring på, hvorfor de sociale frikort ikke rigtigt er kommet i brug i Aabenraa Kommune.

- Vi har ikke markedsført ordningen særlig godt, men til gengæld har vi stor succes med fleksjob her i kommunen. Det kan jo være derfor, der ikke er så stor efterspørgsel på de sociale frikort, siger han.

Ejler Schütt er godt tilfreds med, at folk på sociale ydelser har mulighed for at tjene lidt penge uden at blive trukket. Men han mener, at ordningen kan være besværlig for arbejdsgiverne.

- De slipper jo ikke få at indberette skat og den slags, påpeger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Haderslev

Over grænsen: Danmarks største cykelløb hylder naboskabet med Tyskland

Annonce