Annonce
Haderslev

Ingen grund til nervøsitet: Damparken kan bruges af alle, selv om den bliver fredet

Haderslev Dampark skal fredes af respekt for det, der er, men det er ikke en fastlåsning af området, siger Peter Hee, By og Land i Haderslev. Arkivfoto: Jacob Schultz
Foreningen By og Land er lige på trapperne med sit forslag om at frede Damparken. I flere byer bliver centrale parker fredet.

HADERSLEV: Der kan stadig holdes Stafet for Livet og Hertug Hans-fest i Damparken, selv om den skulle blive fredet. Byens studerende og elever fra afgangsklasserne kan også i fremtiden holde deres livlige sidste skoledag i anlægget.

Det siger Peter Hee, foreningen By og Land i Haderslev, der er ved at lægge sidste hånd på materialet, der skal åbne for en fredning af parkanlægget mellem bykernen og Omfartsvejen.

Annonce
Man holder også fest på Amalienborg.

Peter Hee, By og Land

Kan afvises

- Det kan fortsætte nøjagtigt som altid. En fredning har ikke noget med brugen at gøre. Man holder jo også fest på Amalienborg, tilføjer næstformanden i By og Land, Haderslev.

Ansøgningsmaterialet skal sendes til Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. By og Land kan ikke sende forlaget direkte til den myndighed, der skal træffe beslutningen:

- Hvis enkeltpersoner ansøger om fredning kan Kulturstyrelsen afvise det, men hvis landsorganisationen sender det, skal de behandle det, forklarer Peter Hee.

Usikkerhed

JydskeVestkysten har tidligere spurgt byrådsmedlemmer, hvad de syntes om en fredning af anlægget. Både Søren Rishøj (S), medlem af plan- og miljøudvalget, og formanden for kulturudvalget, Kjeld Thrane (K), ville dog ikke udtale sig, da de ikke mente at kunne gennemskue de fulde konsekvenser af en fredning.

Herunder nævnte Kjeld Thrane fremtidsudsigterne for Stafet for livet-arrangementerne.

- Det, man ikke kan, er at bygge et hus, men det er ikke en fastlåsning. Det gøres i respekt for det, der er. Det er jo helt unikt med sådan et parkanlæg i kanten af byen, mener Peter Hee.

Han ved ikke, hvornår myndighederne begynder processen med at behandle ansøgningen om en fredning. Det afhænger af landsforeningen, der holder kontoret sommerferielukket. Men 1. august forventer lokalforeningen at sende ansøgningen.

I flere byer bliver parkanlæg i disse år fredet. Danmarks Naturfredningsforening har været aktiv for at få Botanisk Have i Aarhus, Kongens Have i Odense og Assistenskirkegården København fredet, fordi kommunerne ikke ville gøre det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce