Annonce
Haderslev

Ingen håndtryk: Ny kommunaldirektør mødte et næsten tomt rådhus

Peter Karm havde første dag som ny kommunaldirektør i Haderslev Kommune i et næsten tomt rådhus. Borgmester H. P. Geil var dog på rådhuset. Foto: Jacob Schultz
Der var hverken håndtryk eller store ord, da Haderslev Kommunes nye kommunaldirektør Peter Karm onsdag mødte på sin nye arbejdplads første gang. Corona-virusset sætter dagsordenen lige nu.

Haderslev: Hvis man som kommunens nye førstemand overhovedet kan få en stille og ubemærket start, ja, så skete det nok for Peter Karm, da han onsdag satte sig i kommunaldirektørens stol på Haderlevs rådhus for første gang.

- Nej, der var ingen håndtryk. Jeg fik en buket blomster, fortæller den 56-årige Peter Karm, der ud over borgmester H. P. Geil (V) kun mødte en sekretær og en it-ansat.

For rådhuset i Gåskærgade er tomt og lukket.

Til gengæld var der to meters afstand fra de få mennesker, han mødte, som forskrifterne befaler lige for tiden på grund af corona-situationen.

Næsten alle kontor-ansatte i administrative funktioner sidder hjemme og arbejder, og det vil Peter Karm også gøre, når han kan.

- Jeg skal lige installeres med it-udstyr, men så agter jeg også at sidde hjemme, så jeg også efterlever anbefalingerne. En lang række opgaver kan løses på distancen, og jeg har da også haft flere videomøder allerede, fortæller Peter Karm.

Annonce
Peter Karm er 56 år og har har siden 2007 været ansat i forskellige ledende stillinger i Vejle Kommune. Inden da arbejdede han som økonomichef og medlem af sygehusledelsen på Sygehus Sønderjylland. Han har også været økonomichef og en overgang leder af Trekantens brandvæsen. Peter Karm har yderligere en fortid som økonomichef i BYGMA-koncernen og er desuden reserveofficer i hæren og har undervist på Hærens Sergent Skole.

Privat bor Peter Karm i Vejle sammen med sin kone Mette. Sammen har de to voksne børn. Fritiden bruger han på familien, langdistanceløb og gerningen som reserveofficer.

Fravær kræver nærvær

Som et eksempel på noget af det, der fungerer godt, nævner Peter Karm byggesagsbehandlingen i Haderslev Kommune, som fortsat fungerer godt.

Han vil ikke være overrasket, hvis der generelt kommer "et kvantespring" på arbejdsmarkedet i brugen af distancearbejde. Både offentlige og private arbejdspladser er lige nu tvunget ud i at bruge tekniske hjælpemidler til at kommunikere og mødes, og det kan give nye måder at organisere arbejdet på.

- Men for Haderslev Kommunes vedkommende ser jeg den situation, vi er i nu, som atypisk. Det er midlertidig krisestyring, vi oplever. Og det er sundt at prøve, men det hører også op igen, siger Peter Karm.

Som leder mener han, at det fysiske fravær i den nuværende situation kræver ekstra synlig ledelse. For det fysiske fravær har også en bagside.

- Ledelse betyder endnu mere på distancen. Du kan ikke lige give et skulderklap, eller fornemme, hvis nogen er utrygge ved hele situationen. Derfor kræver den her situation ekstra opmærksomhed på de ansatte fra lederne, siger Peter Karm.

Arbejdsløshed

Peter Karm har fra sine tidligere stillinger i Vejle Kommune et godt kendskab til arbejdsmarkedsforhold og jobcentre. Og det kan han formentlig af flere grunde få brug for fremover. Torsdag stillede et rekordstort antal lønmodtagere på landsplan sig op i rækken af nye ledige.

- Beskæftigelsesindsatsen bliver et stort emne for kommunen med den ledighed, der truer nu. Det kan der vist ikke herske nogen tvivl om, konstaterer Peter Karm.

I første omgang rammer krisen det private arbejdsmarked, men det kan på den lange bane også ramme offentligt ansatte.

- Der er fortsat et stort behov for en offentlig service til kommunens borgere. Det forsvinder ikke. Men alt efter hvor slem den økonomiske krise bliver, så kan det naturligvis ramme kommunens beskatningsgrundlag og indtægter på den lange bane og dermed påvirke politiske valg. Men det er i givet fald ikke noget, der sker på kort sigt, understreger Peter Karm.

Men selv om der på den lange bane kan være skyer i sigte for dansk økonomi, så er et af hverdagens små trivielle problemer løst sig selv de første to dage.

- Parkering har i hvert fald ikke givet mig problemer. Der er stort set fri bane, siger Peter Karm med et grin.

Ingen reception eller velkomstkommite. Peter Karm begyndte sit nye job uden taler og håndtryk på et tomt rådhus. Foto: Jacob Schultz

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Annonce