Annonce
Kolding

Ingen interesse for at være læge i Kolding: Nul ansøgere til nye jobs som praktiserende læge

Der var ikke en eneste læge, der søgte om at købe et af de to ydernumre i Kolding, da de for nylig var i udbud. Målet var ellers at skaffe to flere praktiserende læger til Kolding by. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix
En udbudsrunde, der skulle skaffe to nye praktiserende læger til Kolding by, blev en fiasko, da ingen bød på de udbudte job.

Kolding: Interessen for at blive praktiserende læge i Kolding er temmelig kølig.

Det viser den udbudsrunde, Region Syddanmark netop har kørt for at få flere praktiserende læger til Kolding by.

Ikke en eneste læge har budt på de to nye job, og dermed er der ikke aktuelt udsigt til at give borgerne i Kolding flere praktiserende læger at vælge imellem.

Både formanden for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark, Bo Libergren (V), og praksischef i Region Syddanmark, Frank Ingemann Jensen, undrer sig over, at der ikke var spor interesse for de to udbudte ydernumre i Kolding.

Et ydernummer er det nummer, en praktiserende læge får tildelt af regionen, når han eller hun skal have lov til at drive praksis. Der var to af disse ydernumre i udbud i Kolding.

- Det undrer os helt utroligt, fordi Kolding ligger i et område, der er relativt attraktivt, og det burde være ret attraktivt for unge læger at komme til Kolding, mener Frank Ingemann Jensen.

Annonce

Udbud af ydernumre

  • Det er ikke kun i Kolding, at Region Syddanmark netop har udbudt ydernumre til praktiserende læger.
  • Også i Odense, Esbjerg, Holsted, Vejen, Nyborg og Vollsmose blev der udbudt ydernumre.
  • I Nyborg og Vollsmose kom der heller ingen bud på ydernumrene. I Odense kom der derimod 13 bud til fire ydernumre.

Tre læger har åbent

Han forklarer, at det ikke har nogen alvorlige konsekvenser for borgerne i Kolding, at de to ydernumre ikke blev solgt i denne omgang. Selv om lægevalget i Kolding er temmelig begrænset, er der nok læger i øjeblikket.

Der er dog kun tre praktiserende læger i Kolding, der har åbent for tilgang i øjeblikket, og hos både embedsmænd og politikere i regionen så man gerne, at der var større valgmuligheder.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, for vi ville gerne have haft en sikkerhed for, at der var flere læger at vælge imellem. Antallet opfylder overenskomstens bestemmelser, men servicemæssigt synes vi, at der burde være en bedre tilgængelighed. Vi risikerer dog ikke, at borgerne står uden lægedækning, siger Bo Libergren.

Han peger på, at en af årsagerne til den manglende interesse for at blive praktiserende læge i Kolding kan være, at det ikke er så længe siden, at man sidst udmøntede to ydernumre i Kolding. Det var i december 2017.

Drop eventuelt mindstepris

I udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark skal man nu evaluere udbuddet. Ifølge Frank Ingemann Jensen vil embedsmændene formentlig anbefale, at man laver endnu et udbud af ydernumre i Kolding, men det bliver op til politikerne i udvalget at beslutte, om det nu også skal ske.

Bo Libergren lader foreløbig spørgsmålet om et nyt udbud stå åbent, indtil det gennemførte udbud er evalueret. Sætter man et nyt udbud i Kolding i gang, bør man dog ifølge udvalgsformanden eventuelt overveje, om man skal droppe at sætte en mindstepris på 300.000 kroner for hvert ydernummer, sådan som man gjorde i det netop overståede udbud.

- Vi skal overveje, om der skal være en mindstepris, hvis vi laver et nyt udbud, siger Bo Libergren.

Sætter man ikke en mindstepris, kan lægerne byde hvad som helst for at få fingre i et ydernummer.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce