Annonce
Varde

Ingen jagt på regelbryderne: Varde Kommune vil informere om kloakregler i Houstrup

Sådan så der ud ved flere grunde i Houstrup onsdag. Foto: Annett Bruhn
Ligesom Din Forsyning går Varde Kommune ud fra, at sommerhusejere har ledt vand i spildevandskloakken af uvidenhed. Derfor vil kommunen informere, men ikke jagte dem, der har brudt reglerne.

Houstrup: Tirsdag kunne pumperne i kloaksystemet i Houstrup ikke følge med længere. For spildevandskloakken blev ikke kun fyldt med spildevand, men også med overfladevand, som sommerhusejere ledte i kloakken ved at åbne dækslet eller ved at lave render, der førte vandet ned i kloakken.

Det er ulovligt at lade regnvand i en spildevandskloak, men det får ingen konsekvenser for regelbryderne, hvis blot det ikke sker igen. Din Forsyning mener, at de fleste har ledt vandet i kloakken på grund af uvidenhed, og den samme vurdering har Varde Kommune, der er myndighed på området.

- Det kan være svært at se, om det er en kloak, eller om det rent faktisk er nogle rørsystemer, der er beregnet til at tage overfladevand. Så det er et spørgsmål om at få informeret ud om, at spildevandskloakker skal man ikke bruge til at lede overfladevand ned i, siger Klaus Bertram Fries, leder af Varde Kommunes Naturcentret.

Annonce

En oversvømmet vestkyst

  • Flere sommerhusområder langs vestkysten er ramt af oversvømmelser for tiden.
  • Grundvandet står nemlig højt på grund af store regnmængder her i efteråret.
  • I Houstrup kunne nogle sommerhusejere ikke skylle ud i deres toilet tirsdag, fordi kloakkerne ulovligt blev fyldt med overfladevand fra sommerhusgrunde.
  • JydskeVestkysten talte med ejere eller lejere i fire sommerhuse onsdag, og her kunne de alle skylle ud i toilettet, men vandet forsvandt dog kun langsomt i to af husene.

Bruger flere kanaler

Han fortæller, at Varde Kommune vil bruge flere kanaler til at informere. Det vil blandt andet være ved at sende breve til grundejerforeninger og ved at bruge Facebook.

Det er vigtigt, at alle ved, at en spildevandskloak ikke må bruges til regnvand, fordi en fyldt spildevandskloak kan betyde, at det bliver umuligt at skylle ud i toilettet for alle i et område.

Grundejere må selv dræne

I JydskeVestkysten torsdag sagde Ingelise Mikkelsen, der bor i Houstrup, følgende:

- Hvis Varde Kommune vil blive ved med at have turister, så skal de i gang med at dræne.

Men det er næppe kommunen, der vil begynde at dræne. Klaus Bertram Fries forklarer, at kommunen har lavet en klimatilpasningsplan. Som en af indsatserne i kommunen klimatilpasningsplan blev der udarbejdet en drejebog for håndtering af overfladevand i sommerhusområderne, og her blev rollefordelingen klarlagt. Den rollefordeling betyder, at kommunen har ansvaret for offentlige vandløb, mens grundejere selv må klare grundvandssænkninger. Det kan ske ved at rense grøfter eller ved at tage initiativet til at lave nye grøfter.

Derfor er det grundejerne - som regel gennem grundejerforeninger - der må tage initiativ til en dræning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce