Annonce
Tønder

Ingen kan sætte grænser for et godt venskab

Inga Rasmussen bor i Gallehus ved Tønder, mens Karsten Tychsen bor i Sønder Løgum lige syd for den tyske grænse. Normalt ses de to venner hver dag, men på grund af grænselukningen for at mindske smitten af coronavirus kan de ikke længere besøge hinanden. De har heldigvis fundet på en anden måde at fortsætte den daglig snak - for den stopper ikke. Foto: Cecilie Anne Spottog Petersen
Der skal mere end en grænsebom til for at stoppe et stærkt venskab. Det har Inga Rasmussen fra Tønder og Karsten Tychsen fra Sønder Løgum på den tyske side af grænsen bevist.
Annonce

Tønder: Hvad gør man, når man er vant til at mødes hver dag, men pludselig ikke kan det mere, fordi den normalt usynlige grænse på landevejen ved den dansk/tyske grænse er blevet lukket med betonklodser?

Man mødes da på hver sin side af betonklodserne. Det er i hvert fald, hvad venneparret Inga Rasmussen og Karsten Tychsen gør.

Inga Rasmussen på 85 år bor i Gallehus ved Tønder, mens 89-årige Karsten Tychsen er bosiddende i Sønder Løgum cirka ti kilometer syd for grænsen.

Normalt mødes de to hver dag, når Inga kommer forbi Karsten til en bid mad eller en lille en om aftenen. Det har de gjort i to år nu, men det daglige besøg har en global coronakrise og to regeringer, der lukkede grænserne, sat en stopper for.

Men der er ingen grænser for et stærkt venskab. Derfor besluttede de to at mødes ved grænseovergangen og vende verdenssituationen dér i stedet, med betonklodserne som kaffebord.

Torsdag eftermiddag er ingen undtagelse. Klokken 15 sidder Inga Rasmussen og Karsten Tychsen klar - på hver sin side. Karsten på cykel og Inga i bil, hvori hun har medbragt to stole - en til hver af dem.

- Inga, der er kaffe på kanden, siger Karsten Tychsen og rækker kaffekoppen ind over den rød/hvide afspærring, der skiller de to.

- Du har også taget chokoladekiks med, kan jeg se, smiler Inga Rasmussen.

- Det har jeg. Skål for, at Danmark og Tyskland må leve, og skål for et godt venskab, udbryder han.

Men der er jo kun den her bom, så vi kan jo fint mødes her.

- Inga Rasmussen

Annonce

Mødet ved jordbærboden

Idéen til at mødes ved grænsen var Karsten Tychsens. I første omgang var Inga Rasmussen ikke meget for idéen. Som hun siger, var hun lidt nervøs for, om der stod vagter ved overgangen og kontrollerede, at folk ikke gik over på den anden side.

- Men der er jo kun den her bom, så vi kan jo fint mødes her, konstaterer hun.

Venskabet mellem de to begyndte at blomstre for godt to år siden, da de mødtes i en kø til en kartoffel- og jordbærbod ved Møgeltønder. Her faldt de i snak, og Karsten inviterede Inga på mad. Siden har de set hinanden næsten hver dag. Og der er sjældent stille, når venneparret er sammen. Det er heller ikke tilfældet torsdag eftermiddag, selvom møderne er lidt anderledes, end de plejer at være.

- Der er jo nok at fortælle, griner den ældre herre.

- Mellem os er der aldrig stille.

Annonce

Stærkt venskab

Selvom både Inga og Karsten synes, at det er hyggeligt at sidde i solskin med en kop kaffe og snakke, er de begge enige om, at det er en mærkelig situation. Men de ved også godt, at det ikke kan være anderledes.

- Vi nyder det gode vejr, og begynder det at regne, så sætter vi os ind i Ingas bil, siger Karsten Tychsen. Men her må Inga Rasmussen stoppe ham:

- Nej, Karsten, det må vi jo ikke.

Efter en lille tænkepause må Karsten Tychsen give hende ret:

- Nej, det må vi jo ikke. Det er mærkeligt, for vi ved ikke, om det her skal fortsætte til i morgen eller et halvt år endnu.

Men på spørgsmålet om, de to vil forsætte møderne ved betonklodsen på landevejen ved grænsen er svaret ja. Som Karsten Tychsen siger:

- Sådan er kærligheden - ingen kan stoppe den.

Det handler om at holde afstand, det ved Inga Rasmussen og Karsten Tychsen godt. Men man kan ikke skille gode venner fra hinanden. Derfor mødes venneparret ved den dansk-tyske grænse ved Møllehus ved Tønder for at få den daglige snak og en kop kaffe og kiks over grænsebommen. Foto: Cecilie Anne Spottog Petersen
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE går fri af nedrykning: Nu kan festen begynde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce