Annonce
Sønderborg

Privatskole vil udvide for 53 millioner - men det bliver uden kommunale kroner i garanti

Privatskolen Als er vokset ud af sine nuværende rammer og vil bygge nyt og øge elevtallet. Men det bliver ikke med kommunale kroner i ryggen. Arkivfoto: Claus Thorsted
Både penge og ideologi fyldte en god portion af byrådsmødet, da der skulle stemmes om kommunal lånegaranti til Privatskolen Als. Med én stemme faldt også et forslag om at sænke garantien fra 20 til 7,5 mio. kroner.

Sønderborg: Det bliver ikke med kommunale kroner i garanti, når Privatskolen Als vil udvide for knap 53 mio. kroner for på den lange bane at gøre plads til flere elever. Skolen havde søgt om 20 mio. kroner i kommunegaranti, som økonomiudvalget sagde nej til.

Onsdag aften var det så på byrådets dagsorden i en lang diskussion. Slesvigsk Parti, der ellers er en del af flertalsgruppen havde et ændringsforslag med, hvor garantibeløbet var sat ned til 7,5 mio. kroner.

- Omkring 25 procent af eleverne i kommunen går på en privat- eller friskole. Både vores nuværende og tidligere socialdemokratiske statsminister samt formanden for SF har eller haft børn på en friskole. I Venstre mener vi, at de er et godt supplement til folkeskolen - et aktivt tilvalg. Det er også en myte, at de ikke er inkluderende, sagde Venstres Peter Hansen og pegede i øvrigt på, at kommunen sparer penge ved at have børn i privat- og friskoler. Aktuelt 35 mio. kroner årligt.

Annonce

Ikke løbe risiko

Jesper Smaling (S) understregede, at man ikke er i mod privatskoler, men at det er en privat virksomhed, hvor kommunen ikke skal løbe en risiko. Han fik opbakning fra flere partikolleger:

- Er det i øvrigt retfærdigt at øge presset på de andre friskoler ved at give lånegaranti her. Hånden på hjertet - nej. Det er konkurrenceforvridning, sagde Kristian Beuschau(S).

- Det er ikke et ideologisk korstog, men sund fornuft. Vi har faldende børnetal, byskoler rammes, og jeg kan godt forstå, at lærere er bekymrede og i mod. Det drejer sig også om arbejdspladser, det er ikke i orden, sagde Didde Lauritzen(S).

Annonce

Se indad


Det er ikke et ideologisk korstog, men sund fornuft. Vi har faldende børnetal, byskoler rammes, og jeg kan godt forstå, at lærere er bekymrede og i mod. Det drejer sig også om arbejdspladser, det er ikke i orden.

Didde Lauritzen(S)


Modsat mente Heidi Jørgensen (V) at et faldende børnetal ikke bør være et argument.

- Måske skulle vi se indad, lære af privat- og friskolerne for at gøre folkeskolerne mere attraktive, sagde hun og henviste til deres inkluderende egenskab via eget barn på den internationale skole. Et barn med angstlidelse, der har fået stor hjælp og trivsel der.

Partifællen Tage Petersen (V) spurgte, om folkeskolerne er til for kommunen eller for børnene.

Heller ikke Stefan Lydal (DF) forstod socialdemokratiets modstand:

- I den ideelle verden er folkeskolen for alle, men i den virkelige verden vælger forældre privat- og friskoler. Det er et aktivt tilvalg og tilbud, som skal være der.

Annonce

Forslag faldt

Aase Nyegaard (Fælleslisten) pegede på, at støtte til friskoler, hvor folkeskolen er lukket, kan give mening.


Måske skulle vi se indad, lære af privat- og friskolerne for at gøre folkeskolerne mere attraktive.

Heidi Jørgensen(V)


- Men her i byen skal vi ikke udfordre vores eget skolevæsen, når vi står med et problem, der siger faldende børnetal, sagde hun.

Dermed blev det heller ikke telt et flertal for forslaget fra Slesvigsk Parti, som blev stemt ned med 16 stemmer i mod (S og Fælleslisten), mens Venstre og DF kunne stemme for det.

Bedre gik det, selvsagt, ikke med den oprindelige ansøgning om lånegaranti på 20 mio. kroner, der blev stemt ned med 16 imod (S og Fælleslisten).

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Dreng trampede jævnaldrende til tavshed: Nu stillet til regnskab for flere forbrydelser og sendt væk

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Varde

Bomberyddere tilkaldt til stranden: Strandgæsts fund gav ingen sure miner

Esbjerg

Siemens og Facebook svigtede: Nu vil kommunen købe hårdtprøvede husejere

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Haderslev For abonnenter

Mike oplevede at blive ydmyget og tæsket af lærere på sin skole: Han husker stadig læreren, der brækkede hans arm på grund af et æbleskrog

For abonnenter

Fynsk helikopter-fremtid pludselig usikker: Konkurrent klagede, og nu skal udbud gå om

Aabenraa

Nyt liv i gammel præstegård: Ny ejer er i gang med den helt store overhaling

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Tønder

Bruger ikke vagter: Tønder Kommune har fravalgt sikkerhedsfolk til beskyttelse mod demente plejehjemsbeboere

Erhverv For abonnenter

Corona ramte salget af professionelt lyd- og lysudstyr hårdt: - I stedet for at fyre folk investerede vi i fremtiden

Kolding

Plejecenter får hård kritik efter tilsynsbesøg: Nu skal 17 krav opfyldes

Annonce