Annonce
Tønder

Ingen Robert-statuette til Tønder-dramaet 'Onkel'

Instruktør og manuskriptforfatter Frelle Petersen (2. tv.) sammen med en del af holdet bag Onkel. Også Jette Søndergaard (tv.) og Peter H. Thygesen i forgrunden var Robert-nomineret. Foto fra premieren i Bio 1 -2 i Tønder. Foto: Jacob Schultz
Det blev ikke til nogen Robert-statuette til Tønder-dramaet Onkel ved prisuddelingen søndag aften. Filmen var ellers nomineret i hele fire kategorier.

København/Tønder: Trine Dyrholm spændte ben for Onkel. Så kort kan det siges, efter at filmbranchen søndag aften klappede sig selv på skulderen ved Robert-uddelingen i Tivoli Hotel- og Kongrescenter i København. Onkel var nomineret til en Robert i fire kategorier, nemlig bedste film, bedste manuskript, bedste instruktør og bedste kvindelige skuespiller.

Men familie-dramaet Dronningen med Trine Dyrholm i titelrollen løb med præcis de fire priser, som Onkel var indstillet til, plus lige fem andre. Det var i øvrigt tiende gang, at Trine Dyrholm vandt den eftertragtede statuette. Men selvom holdet bag Onkel altså måtte gå tomhændet fra Robert-festen, var filmens instruktør og manuskriptforfatter, Frelle Petersen, egentlig ikke skuffet.

- Nej, vi var jo sindssygt glade for at få de her nomineringer i de tunge kategorier, og vi havde da en klar fornemmelse af, at vi var oppe mod et stærkt felt. Altså Dronningen er jo en rigtig god film, og en film som Før Frosten var jeg også selv personlig vild med, så forventningerne havde man selvfølgelig skruet ned. Klart håber man selvfølgelig, men vi sad ikke med en skuffet følelse på den måde, fortæller en lidt eftertræt Frelle Petersen i telefonen fra København.

Annonce

Farvel til Robert - goddag til Bodil?

Det er ikke fordi, der ikke er blevet sat pris på Onkel. For knap to uger siden vandt filmen JydskeVestkystens kulturpris, og i november sidste år modtog Frelle Petersen en international pris ved Tokyo International Film Festival i 2019 som bedste film.

Filmen handler om den 27-årige Kris, som nyder en stille tilværelse på landet med sin onkel, som er invalid. Kris passer gården med alle de pligter, som følger med, indtil hun en dag redder en kalv under fødslen og en interesse for dyrelægefaget bliver vakt.

Selvom Onkel ikke tog del i Robert-høsten, er der stadig tre chancer senere på året, når filmanmelderne uddeler Bodil-statuetter. Her er Onkel nemlig nomineret for bedste film, bedste kvindelige hovedrolle og bedste mandlige birolle. Men også her kan film-Dronningen Trine Dyrholm komme på tværs, fordi filmen endnu en gang er nomineret i samme kategorier som Onkel.

- Jeg synes jo, at det er skønt, at en film som Onkel har sin berettigelse. For det første er den lavet med et voldsomt mindre budget end for eksempel Dronningen. Og hvor de har skuespillerveteranen Trine Dyrholm, jamen så har vi jo nogle nye ansigter, som har taget folk med storm. At vi er oppe i de samme kategorier, de tunge kategorier, det er jo skønt, siger Frelle Petersen.

Nyt projekt i støbeskeen

I modsætning til Robert-uddelingen, der er filmarbejdernes egen branche-hæder, er det filmanmelderne, der uddeler Bodil-prisen, der er Danmarks ældste filmpris.

Spørgsmålet er nu, om Onkel har større chancer hos anmelderne end hos kollegerne.

- Årh, det er et godt spørgsmål. Nu sad jeg i går og talte med et par filmanmeldere, og den ene sagde, at han havde læst manuskriptet og var meget imponeret over, hvor specifikt, det var. Og det er meget fedt at høre, at der er folk der sætter sig og læser, hvad der man har skrevet. Men hvordan det helt præcist foregår, det ved jeg faktisk ikke, siger en travl manuskriptforfatter og instruktør, som rent faktisk er på vej tilbage til "gerningsstedet".

- Jamen, jeg er nærmest på vej til Sønderjylland, hvor jeg skal skrive videre, og hvor jeg skal mødes med nogle skuespillere til det næste projekt, fortæller Frelle Petersen, som gerne vil løfte sløret for, hvad det er. Ved en senere lejlighed.

Der er Bodil-uddeling i Folketeatret i København den 29. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce