Annonce
Indland

Ingen sammenhæng mellem HPV-vacciner og trætheds- og smertesyndromer

En ny undersøgelse viser, at HPV-vaccinerne ikke er årsag til bivirkninger som trætheds- og smertesyndromer. Sundhedsministeren er tilfreds.

HPV-vaccinerne er ikke årsag til svimmel- og træthedssyndromet Postural tachycardia Syndrome (POTS) eller smertesyndromet Complex Regional Pain Syndrome (CRPS).

Det konkluderer en ny undersøgelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), efter Sundhedsstyrelsen tidligere på året bad om en ekstraordinær undersøgelse af sikkerheden ved HPV-vaccinerne. Det skete efter, at stadig flere personer, der havde fået vaccinen, klagede over bivirkningerne.

»Det er godt, at vi fra dansk side tog sagen op over for de europæiske lægemiddelmyndigheder. Nu er sikkerheden ved HPV-vaccinerne igen blevet grundigt belyst, og ifølge undersøgelsen er der ikke data, der tyder på, at vaccinerne kan give eksempelvis POTS. Det er positivt, for HPV-vaccinen er vigtig i indsatsen mod livmoderhalskræft, men vi skal selvfølgelig også fremover følge vaccinerne nøje,« siger sundhedsminister Sophie Løhde (V), der samtidig understreger, at det er vigtigt, der fremadrettet forskes i mulige bivirkninger ved HPV-vaccinerne:

»Som ved al anden medicin kan der være bivirkninger ved HPV-vaccinerne, og det er vigtigt, vi løbende forsker i vaccinernes sikkerhed. Regeringen og satspuljepartierne har derfor netop afsat syv millioner kroner til forskning i mulige alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinerne,« siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Overvågningen af HPV-vaccinerne fortsætter efter de normale procedurer for lægemiddelovervågning. Det vil sige, at EMA hvert år foretager en sikkerhedsvurdering af nye bivirkningsindberetninger og nye internationale forskningsresultater.

Undersøgelsens konklusioner ændrer dog ikke på, at der stadig er danske piger, som er blevet henvist til de fem regionale centre for personer med uklare symptomer efter HPV-vaccinerne. Og sundhedsministeren understreger, at pigerne skal have hjælp:

»De syge piger skal have den udredning og behandling, de har brug for. Jeg har derfor efter aftale med Danske Regioner besluttet, at Sundhedsstyrelsen skal rådgive regionerne om den konkrete organisering på området, så patienterne får et mere ensartet tilbud end i dag,« siger Sophie Løhde, der forventer, at arbejdet vil være afsluttet i begyndelsen af det nye år.

Sundhedsstyrelsen har pr. 30. juni 2015 i alt modtaget 543 indberetninger om alvorlige formodede bivirkninger ved HPV-vaccinerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Udendørs designerlampe revet ned og stjålet

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce