Annonce
Kolding

Ingen skal være alene i en fødselsdepression: Ny gruppe skal hjælpe nybagte mødre

27-årige Rikke Petersen glædede sig til at blive mor, da hun i 2017 ventede sin søn. Intet blev dog, som hun havde forventet. I dag har både mor og søn det heldigvis godt. Foto: Søren Gylling
Til september starter Rikke Petersen fra Sommersted i samarbejde med Kolding Selvhjælp en netværksgruppe for kvinder, der oplever efterfødselsreaktioner.
Annonce

Kolding: Fra september er der mere hjælp at hente for de kvinder i Kolding, der oplever at have det særligt svært efter en fødsel. I samarbejde med Kolding Selvhjælp starter Rikke Petersen fra Sommersted nemlig en netværksgruppe, hvor formålet er, at mødre kan dele de svære oplevelser, der også kan følge med det at blive mor.

Hun har selv oplevet det på nærmeste hold, da hun for tre år siden blev ramt af en fødselsdepression, kort efter hun havde født sin søn. Dengang savnede hun nogle at dele sine følelser med.

- Der er jo ingen, der fortæller dig, hvordan det også kan være at blive mor. Alle taler om, hvor dejligt det er, hvor skønt livet bliver, men intet af det skete for mig. Jeg vil gerne lave den her gruppe, hvor man kan italesætte, at det hele ikke er lyserødt. Nogle gange skriger barnet, og du kan godt få det sådan, at du har lyst til at kaste barnet ud af vinduet, siger hun og tilføjer:

- Jeg vil gerne være med til at nedbryde det her tabu om, at man absolut skal være den "perfekte mor". Gruppen er for at skabe et sted at snakke med andre i samme situation. Og så er det for at fortælle kvinder, der står i det nu, at der er hjælp at hente.

Annonce

En god hjælp til mødrene

Hos Kolding Selvhjælp er man glad for, at Rikke Petersen har taget initiativ til gruppen, der indtil videre er planlagt til at køre hver 14. dag frem til jul.

- Rikke kontaktede os, og vi synes, det er en fremragende idé. Derfor spurgte vi ved kommunen, hvad de gør. Her møder de måske kvinderne gennem sundhedsplejersken og fortæller, at der kan være et forløb i kommunen. Men med det her kan vi træde ind både før og efter det, og vi kan skabe det rum, hvor man har lyst til at være sammen om det og dele det, siger Jyta Popik, der er daglig leder ved Kolding Selvhjælp.


Jeg vil gerne være med til at nedbryde det her tabu om, at man absolut skal være den "perfekte mor". Gruppen er for at skabe et sted at snakke med andre i samme situation. Og så er det for at fortælle kvinder, der står i det nu, at der er hjælp at hente.

Rikke Petersen


Gruppemøderne vil foregå i et lokale hos Kolding Selvhjælp, og her vil Rikke Petersen kunne gå forrest med sin historie, mens en tovholder fra Kolding Selvhjælp vil stå for at arrangere resten. Blandt andet håber Jyta Popik, at det vil blive muligt at få forskellige eksperter til at komme forbi, hvis der er særlige emner, der fylder for deltagerne.

- Det er sådan noget, vi kan gøre, når vi laver det nede ved os. Vi vil gerne bidrage med et rum, hvor man kan snakke om, hvor svært og stigmatiserende det kan være. Og hvor svært det kan være for hele familien, og hvordan det længe kan påvirke familien og relationen til barnet, siger Jyta Popik.

Hun er sikker på, at gruppen kan være en rigtig god hjælp for mange nybagte mødre.

- Hjælp til selvhjælp er jo en fantastisk måde at være sammen om nogle udfordringer. Så ved man, at i sådan et netværk kan man altid tage tingene op, og der vil altid være en dybere forståelse fra de andre.

Vil du være med?

  • Efterfødselsgruppen starter den 9. september. Det foregår hos Kolding Selvhjælp på Banegårdspladsen 2, 2. sal i Kolding.
  • Man er velkommen til at møde op uanset alder, og uanset hvor mange børn man har. Man må også meget gerne deltage, selvom man ikke har fået en diagnose. Alt er anonymt og gratis.
  • Jyta Popik understreger, at man meget gerne må tage kontakt inden, hvis man har spørgsmål eller blot vil vise interesse, men det er ikke nødvendigt. Man må gerne bare dukke op.
  • Man er altid velkommen til at ringe til Kolding Selvhjælp på telefon 75 50 79 02 eller skrive en mail på info@koldingselvhjaelp.dk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce