Annonce
Aabenraa

Ingen tidsbegrænsning: Krisecenter og socialt værested får aftaler uden bagkant

Den Blå Oase får en tidsubegrænset aftale med Aabenraa Kommune. Arkivfoto: Claus Thorsted
Både Aabenraa Krisecenter og Den Blå Oase får nye samarbejdsaftaler med Aabenraa Kommune. Der er tale om aftaler uden tidsmæssigt ophør.

Aabenraa: Det sociale værested Den Blå Oase og Aabenraa Krisecenter har hidtil haft samarbejdsaftaler med Aabenraa Kommune à henholdsvis fire og tre års varighed, men det får nu en ende. I de nye aftaler er tidsbegrænsningen fjernet, mens der til gengæld er indført et gensidigt opsigelsesvarsel.

- Det er ikke, fordi vi ønsker at opsige aftalerne, understreger Karsten Meyer Olesen (S), der er formand for social- og sundhedsudvalget.

Det handler, fortæller formanden, om, at Aabenraa Kommune ifølge de hidtidige aftaler hvert år har skullet følge op på samarbejdet.

- Forvaltningen oplever, at vi ofte blot flytter et komma eller to. Nu kommer vi stedet kun til at tage aftalerne op til revision, hvis der skal ændres på indholdet, siger Karsten Meyer Olesen.

Annonce

Dem hjælper de

  • Den Blå Oase er et værested primært for udsatte borgere med tidligere eller aktuelt misbrug. Værestedet får tilskud til driften fra Aabenraa Kommune og har godt 100 frivillige til at hjælpe i og omkring driften. Det er Blå Kors, der driver værestedet.
  • Aabenraa Krisecenter, der er en selvejende forening, tilbyder et sikkert og anonymt ophold for kvinder, der er udsat for vold af nære relationer. Krisecentret yder også hjælp til selvhjælp og ambulant personlig og telefonisk rådgivning omkring voldsproblemer i nære relationer.

Andre kommuner spytter også i kassen

Den Blå Oase modtager i 2020 et tilskud på 2,17 millioner kroner, der er baseret på 60 daglige brugere af værestedet. Den nye samarbejdsaftale er først gældende fra 1. januar 2021 og vil kunne opsiges gensidigt med et varsel på 12 måneder.

Aabenraa Krisecenter har i 2019 et rammebudget på 3,676 millioner kroner, hvoraf der sker en statsrefusion på 50 procent af udgifterne. Man budgetterer med, at andre kommuner køber to tredjedele af pladserne, ligesom Aabenraa Kommune også betaler for pladser krisecentre i andre kommuner. Aftalen, som træder i kraft den 1. januar 2020, kan opsiges gensidigt med et varsel på ni måneder.

Der kan højst være fem kvinder med børn på krisecentret, men der ikke hele tiden i 2018, hvor man havde en belægningsprocent på 71,5 procent. Det er en anelse mindre end de budgetterede 81 procent, men det tilskriver eksempelvis lejlighedsvist lukkede værelser under en renovering.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce