Annonce
Sønderborg

Ingeniører for en dag: Skoleelever opfinder transportmidler

Engineering Day projekt for skolelever. Eleverne skal hjælpe med at lave idéer til et gæstetransportmiddel til ferieresortet. Foto: Timo Battefeld
Robotterne kører over gulvet i undervisningslokalet i Universe Science Park. Et hold elever forsøger at finde idéer til transportmuligheder i det kommende ferieresort.

Nordborg: - Vi har bygget en traktor. Den har et lad bagved, der skal passagerene sidde, men den kan ikke køre endnu, siger Olivia Pukin Andersen.

Denne onsdag middag eleverne fra Friskolen Østerlunds syvende klasse, at de er ingeniører. De bygger transportmidler i Lego Mindstorm, et Legoprodukt der kan programmeres med computere.

De skal i tremands-grupper forsøge at opfinde en metode at transportere fremtidige besøgende i Nordals Ferieresort.

En gruppe med tre elever, Tobias Uhlmann Lorentzen, Olivia Pukin Andersen og Lina Minke Vogt har bygget en traktorlignende maskine.

Projekterne bygges i Lego. Med små computere kan lego-motorene programmeres til at køre, dreje og stoppe efter behov.

- Det var rigtig svært i starten, vi skulle finde ud af, hvordan den overhovedet skulle bygges, og hvad den skulle kunne, fortæller Lina Minke Vogt.

Tobias Uhlmann Lorentzen fra gruppen løber frem og tilbage mellem traktoren og en stor stationær computer.

Den lille computer på traktoren er stadig ikke programmeret rigtigt, og traktoren kan endnu ikke køre.

- Den er der næsten, forsikrer han.

Annonce
Eleverne skulle programmere de små maskiners computere ved hjælp af stationære computere. For flere grupper var det ikke ligetil. Foto: Timo Battefeld

Tæller ned i sekunder

Eleverne har halvanden time til at færdiggøre deres projekter. Løbende bliver den resterende tid råbt til eleverne. Tiden bliver meldt i sekunder istedet for minutter.

- 580 sekunder tilbage, råber underviseren.

Nogle grupper sætter farten op. Andre ved, at de nok skal nå det.

Flere elever er irriterede over, at de selv skal regne ud, hvor mange minutter 580 sekunder er.

En af de mere afslappede grupper bestående af Sofie Krogh, Mathilde Hallenslev og Rasmus Svane Petersen.

De er næsten færdige med deres bud på en transportmulighed.

- Vi har lavet et transportbånd, fortæller Mathilde Hallenslev:

- Man kan sidde på stole på transportbåndet, og så bliver man fragtet hen til det rigtige sted, fortæller hun.

Gruppen har lavet et langt transportbånd. Der er bænke og stole på. Rundt om båndet er et naturlandskab. Der er en å med både i. Bådende kan transportere de gangbesværede, hvis de ikke kan klare transportbåndet.

Mellem træerne i naturlandskabet er et solcelle anlæg. Hele transportsystemet er udtænkt til at være Co2 neutralt.

- Det her er perfekt, hvis man nu ikke magter at gå. Og vi har tænkt på det hele, fortæller Mathilde Hallenslev:

- Vores transportbånd har hele pakken.

Ingeniører for en dag

Klassen er i oplevelsesparken i forbindelse med Engineering Days.

- Vores mål er at fremme børnenes interesse i det naturfaglige, fortæller Sigrid Krogslund, der er undervisnings- og workshopkoordinator ved Universe Science Park.

I fire dage denne uge har de besøg af forskellige folkeskoleklasser fra Sønderborg Kommune. Idéen er, at eleverne får indblik i videnskab, naturfag og ingeniørarbejde.

- De her transportidéer bliver næppe til virkelige maskiner i ferie-resortet. Men det er konkrete problemstillinger, som eleverne kan forholde sig til, fortæller Sigrid Krogslund:

- Det gør det lettere, og sjovere for dem at bygge noget målrettet.

Tobias Uhlmann Lorentzen er i gang med de sidste forberedelser på deres gæste-traktor. Olivia Pukin Andersen (mf) og Linka Minke Vogt (th) venter spændt på resultatet. Foto: Timo Battefeld
Transportmidlerne blev bygget i Lego. Foto: Timo Battefeld
Eleverne lærte om programmering, ingeniørarbejde og bæredygtighed. Foto: Timo Battefeld
Transportbåndet var designet med siddepladser. Idéen er, at man bare sætter sig, og bliver kørt hen til sin station. Foto: Timo Battefeld
Transportmidlerne skulle være i stand til at flytte minimum 20 passagerer ad gangen. Foto: Timo Battefeld
Tobias Uhlmann Lorentzen, Olivia Pukin Andersen og Lina Minke Vogt havde brainstormet før de begyndte projektet. De lavede en skitse og begyndte arbejdet. Foto: Timo Battefeld
Engineering Day projekt for skolelever. Eleverne skal hjælpe med at lave idéer til et gæstetransportmiddel til ferieresortet. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce