Annonce
Mad og drikke

Inges Køkken: Steak au poivre

Foto: Skovdalnordic.com

Som de fleste klassiske retter findes steak au poivre i mange versioner. Akkurat som boeuf bourguignon, som vi runder novembers madskole af med om en uge.

Madhistorikere mener, at steak au poivre stammer fra Normandiet i det 19. århundrede.

Rygtet siger, at det var en favorit til aftenmåltiderne i bistroer og på bordeller på grund af den euforiserende effekt, som peber siges at have. I begyndelsen af 1900-tallet var retten populær i restauranter i Paris. I dag er den på de fleste klassiske franske bistroers menukort.

Opskrift

Til fire personer

4 oksesteaks

1/2 dl sorte peberkorn

2 tsk. salt

1 lille løg

30 g smør

1 dl cognac

2,5 dl fløde

2 spsk. balsamicoeddike

Knus peberkorn fint og bland salt i. Gem en teskefuld peber.

Vend bøfferne i peberblandingen.

Smelt det meste af smørret og steg bøfferne tre minutter på hver side.

Pak dem ind i folie.

Hak løget fint.

Smelt lidt mere smør og steg finthakket løg i smørret.

Tilsæt en teskefuld knust peber.

Tilsæt cognac og lad alkoholen fordampe.

Når det er kogt ind, tilsættes fløden. Lad det koge op og smag til med eddike.

Server bøfferne med saucen og pommes frites.

Annonce
Foto: Skovdalnordic.com
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce