Annonce
Sydjylland

Innovativt ægtepar bag sønderjysk sodavandssucces

Jan og Camilla Kruse Hansen har haft stor succes med salget af sodavand af høj kvalitet - men det stopper ikke her, lover parret. Foto: Carsten B. Grubach
Brusende begejstring er nået helt til Sydkorea.

SKÆRBÆK: For to år siden, i marts 2018, var forventningerne store.

Ægteparret Jan og Camilla Kruse Hansen var godt klar over, at de havde fundet en både indbringende og interessant niche med produktionen af økologisk sodavand af høj kvalitet. Ingen tilsætningsstoffer, ingen aromaer, ingen konserveringsmidler, men den rene vare udviklet af Jan Kruse Hansen og tappet på det økologiske bryggeri i Ørbæk ved Nyborg.

Supermarkederne havde så småt fået øjnene op for produkterne fra Macarn, som den lille iværksættervirksomhed med adresse på Søndervang i Skærbæk i Sønderjylland kaldte sig på skotsk vis. Macarn betyder Arne søn, og det er lige, hvad Jan er.

Camilla var i marts 2018 lige trådt ind i virksomheden for at tage sig af regnskab og marketing. I dag, to år senere, møder vi dem i Skærbæk, hvor det udvidede lager bugner af paller med sodavand. De har fået succes – og helt nye roller.

- Salget af økologisk sodavand voksede meget. Vi er i de fleste af Coops butikker, i Sallings supermarkeder og på en række festivaler, og vi fik sat sodavanden sådan i scene, at den gik mere over mod cocktails. Vi havde et godt samarbejde med Ørbæk Bryggeri, som også har et destilleri i Nyborg, og så solgte vi i sommeren 2019 Macarn-brandet til Naturfrisk, som ejer bryggeriet og destilleriet, og vi fik aktier i Naturfrisk Group, fortæller parret.

Annonce
Økologiske private label-sodavand fra The Green Oak står i dag på mange hylder i de danske supermarkeder. Foto: Carsten B. Grubach

Fynsk og fransk

Jan Kruse Hansen blev i samme forbindelse ansat som salgs- og marketingdirektør i Naturfrisk Group, som bryggeriet og dets øvrige virksomheder blev omdannet til og bruger nu meget af sin tid på at være i Ørbæk, mens Camilla Kruse Hansen er blevet direktør i parrets nye selskab, The Green Oak, som sælger private label økologiske sodavand og importerer økologiske franske sodavand, som sælges i de danske supermarkeder. Et marked, hvor The Green Oak ikke har den store konkurrence.

Jan og Camilla Kruse Hansen ser et stort potentiale for Macarns økologiske sodavand i Asien.

- Vi sælger allerede en del i Sydkorea, hvor dansk økologi er meget efterspurgt, fortæller parret, der stadig er brusende begejstret for deres sodavandsprodukter.

Jan er stadig engageret i at udvikle nye typer, mens Camilla forsyner supermarkederne med private labels og fransk import. Men på længere sigt vil der komme nye produkter til, røber hun uden at gå i detaljer.

Hun har sideløbende med direktørjobbet i The Green Oak taget et kursus i digital markedsføring og er således godt klædt på til fremtidige udfordringer.

Ud i verden

- Efter at have solgt Macarn har vi fået en frihed, som gør det hele meget mere afslappet, selv om vi stadig arbejder meget, siger parret.

- Det gav god mening at sælge, det lå ligesom i kortene. Det går hurtigere med innovation - vi arbejder blandt andet på en cocktailsirup - og vi har mulighed for at komme mere ud i verden med Naturfrisk Group, som har et helt andet setup, og vi kunne ikke have vokset ret meget mere, hvis vi havde været alene, fortæller de.

Parret er klar til at tage ud på messer, når den globale sundhedstilstand tillader det - en messe i Singapore blev tidligere på aflyst på grund af coronavirus.

Imens arbejder Camilla på nye tiltag – de skal være økologiske, have fokus på det bæredygtige og være i pagt med FN’s 17 verdensmål – mens Jan ikke blot skal sælge de syv varianter, der findes af Macarns økologiske kvalitets-sodavand, men også videreudvikle nye.

- Jo, der kommer til at ske ting og sager, lover det succesfulde ægtepar, der i 2018 modtog Tønder Kommunes Iværksætterpris og altså langt fra har tænkt sig at hvile på laurbærrene.

Lageret i Skærbæk bugner af sodavand, der skal ud af døren. Her ses Jan og Camilla Kruse Hansen ved et større parti, der skal ud i Rema 1000-butikkerne. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce