Annonce
Tarm

Insekter til hunden: HTX-elever vinder regionsmesterskab

Fire piger fra HTX i Skjern vandt i går regionsmesterskabet i teknologi. Deres produkt er bæredygtig hundemad med melorme. Privatfoto.

I går fik Ringkøbing-Skjern Kommune fire nye regionsmestre. Amanda, Louise, Lizette og Sabrina fra HTX i Skjern vandt regionsmesterskaberne i teknologi.

Skjern: For at redde verden skal vi spise insekter. Det har de fleste vist efterhånden hørt. Men da det er langt fra de fleste, hvis tænder løber i vand ved tanken om græshopper og melorme, hvordan redder vi så planeten?

Det har Amanda, Louise, Lizette og Sabrina et godt bud på.

De fire piger vandt i går regionsmesterskaberne i teknologi for HTX-elever. På skolen i Skjern skal alle elever på andet år lave en eksamensopgave i faget innovation, udvikling og teknologi.

Her skal eleverne i grupper løse et problem ved at skabe et nyt produkt.

- Vores produkt er bæredygtig hundemad lavet af melorme. Vi har erstattet den normale proteinkilde, som ofte er oksekød eller kylling, med insekter. Vi har undersøgt hundes næringsbehov, og det kan godt lade sig gøre, fortæller Louise Vestergaard Jensen og Sabrina Birkedahl Liv Jensen, som er to af de nye regionsmestre.

- Da vi skulle brainstorme vores produkt, snakkede vi om, at vi tit hører, at mennesker skal spise insekter. Men vi er skeptiske, så vi tænkte, at vi ville starte et andet sted, og det blev så hunden. Så kan vi mennesker tørre vores dårlige samvittighed af på vores hunde, fortæller pigerne.

Annonce

Gode chancer til DM

Den 24. og 25. september skal de fire piger til København. Her skal de deltage i danmarksmesterskabet i teknologi på Børsen, hvor de forhåbentlig kan vende hjem til det vestjyske med en sejr i bagagen.

- Vi synes egentlig, at vi har gode chancer for at vinde, fordi vi har et meget realiserbart produkt. Det hjælper på klimaet nu og her. Ikke først om ti år. Det ville være stort at blive danmarksmester, men det er også specielt bare at være med, siger pigerne.

Rektor John Lemming spår også firkløveren gode chancer.

- Vi havde også et hold med sidste år. De blev nummer to. Det var flot, men jeg tror virkelig på det i år. Det er altså et godt produkt, siger han og fortsætter:

- Det betyder meget, at vi har elever, der går op i det. De får en god oplevelse, men det vigtigste er den stemning, det giver på gymnasiet. Hele gymnasiet er stolte over, at vi har vundet og er gået videre. Stolthed giver engagement i undervisningen fra både lærere og elever, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce