Annonce
Tarm

Inspiration til at finde Vestjyllands højdepunkter: Se, hvad Ringkøbing-Skjern byder på om sommeren

Dagbladet drager ud i sommerlandet for at besøge sommerklassikerne og de oversete perler. Se listen over spændende steder her.

RINGKØBING-SKJERN: Danmarks geografisk største kommune agerer år efter år turistmagnet. Ringkøbing-Skjern rummer masser sommermuligheder, om man så er førstegangsturist, sommerhusejer eller har boet i Vestjylland hele livet. Dagbladet Ringkøbing-Skjern besøger hen over sommeren 31 lokale højdepunkter inden for natur, kultur, historie og alt det, man ikke lige sådan kan sætte i bås. Hver dag i juli får du en historie fra et lokalt sted, der fortjener et besøg; fra folkefesterne til de ugenerede naturperler og fra en gåtur i trætoppene til træskosælgere på kræmmermarked.

Her er listen over de steder, vi har besøgt indtil nu:

Annonce

En strand ikke som Mallorca

Søndervig Strand er ofte velbesøgt i sommerperioden af ung som ældre, store som små. Foto: Jørgen Kirk

Det er som regel et hit at tage på Søndervig Strand. Det bløde, lyse sand, der glider gennem tæerne og en frisk tur i Vesterhavet lokker de fleste – både lokale og turister – til. For Jesper handler turen på stranden om gensynsglæde og at give videre til næste generation, mens Søndervig Strands største kvalitet for tyske Benedict Rövekamp er, at det ikke minder om Mallorca; I Søndervig er vandet renere, stranden er større, og generelt giver stranden en mere afslappende effekt.

Du kan læse mere om Dagbladets besøg på stranden her.

Turistsport for enhver

Familien Godskesen slog sig løs hos Adventure Park. Foto: Mads Dalegaard

Golfbolde, fodbolde og håndbolde. Hos Adventure Park mellem Ringkøbing og Søndervig bliver boldene ikke brugt til de klassiske sportsgrene, men i stedet til turistsport som fodboldgolf, fodboldpool, håndboldgolf og minigolf. Der er altså rig mulighed for hygge og håneret.

Dagbladet besøgte på en dag, hvor turisterne flokkedes om stedet. Her kan du læse om, hvordan flere familier boltrede sig.

Den hengemte naturperle ved Stadil Fjord

Andrea, Frida og Noah fra Kloster kølede sig ned på en lidt for varm sommerdag. Foto: Poul Osmundsen

Nede for enden af en grusvej, der snor sig gennem korn-, majs- og græsmarker ligger Røjklit Havn. Et hyggeligt sted med en lille badebro og lavt, børnevenligt vand. Her finder du også shelters, madpakkehus, gode toiletforhold, bålpladser og meget andet. Et godt udgangspunkt for en badetur eller en tur i havkajak, kano eller lignende. Eller "bare" et sted, hvor man kan sidde og nyde sin madpakke, mens man kigger ud over vandet og følger livet i den lille havn.

Dagbladet fandt vej til havnen. Du kan læse om besøget her.

Overnat du bare i min baghave

I Ulla Sommer Rokkjærs baghave står et shelter, som har huset alt fra tyske Rudolf Steiner-elever til belgiske pigespejdere og ungarske universitetsstuderende. Foto: Cecilie Thusing Nielsen

Teltpladser eller shelters i naturen er yndede feriemål for mange turister. Man kan også være heldig at få lov at overnatte i helt almindelige vestjyders baghave. Ulla Sommer Rokkjær fra Vedersø låner eksempelvis gladeligt sit shelter ud til sommerlandets rejsende.

Da Dagbladet besøgte Ulla Sommer Rokkjærs have, brugte veninderne 58-årige Jette Jensen og 53-årige Helle Rasmussen shelterovernatningen som i et led i en opdagelsesrejse langs kysten. Her kan du læse om deres oplevelse.

Gud, sol og sand

Gudstjenesten trak omtrent 200 mennesker til, da Bodil Hindsholm Hansen debuterede som solnedgangspræst. Foto: Mads Dalegaard

Sandaler, præstekjole og pibekrave. Stranden i Søndervig agerer onsdag aften udflugtsmål for badegæster, der gerne vil have en anderledes gudstjeneste.

200 mennesker havde fundet vej til solnedgangsgudstjenesten, da Dagbladet besøgte. Flankeret af bølgebrus, solstråler og trompettrut fik den pensionerede præst Bodil Hindsholm Hansen for første gang lov at være solnedgangspræst. Den anderledes oplevelse kan du læse om her.

Campingplads med det hele

- Det er et hyggeligt sted med god plads. Det er vigtigt for vores børn, siger Susan Elmholt, der er i parken med manden Michael og børnene Lauritz, Marinus og Augusta. Foto: Mads Dalegaard.

Vandland, svævebane, rutsjebane, hoppepuder, gokart, fiskesø og fritgående geder på land. Camping & Familiepark West har både fastliggere, de klassiske sommercampister og så bare dem, der lige svinger forbi for at bruge stedets mange aktiviteter.

Da Dagbladet besøgte, fortalte flere børn og voksne om deres forhold til stedet, der for halvandet år siden fik nye ejere. Du kan læse om besøget her.

Fuld gas i regnvejret

Lauritz og Isabella (til venstre) klistrer til spillemaskinerne, fordi de er vilde med dem, mener deres far, Jens Fritze. Foto: Mads Dalegaard.

Bowling, spillemaskiner og radiobiler. Hos Beach Bowl nyder de godt af turister. For især når den danske sommer viser gråt i gråt, går det godt. Jens Fritze fra Middelfart havde sammen med børnene Lauritz og Isabella søgt ly, mens regnen silede ned.

Andre havde gjort dem kunsten, efter da Dagbladet besøgte. Så her kan du læse om en gråvejrsdag i den danske sommer.

Anker er ikke bange for krabber og fisk

Ankers mor må næsten fysisk hive de tre børn væk fra bassinet, for at de kan komme videre. Foto: Mads Dalegaard.

Fiskeriets Hus er både akvarium og museum. Begge dele fascinerer femårige Anker Henning Danmark Jørgensen. Han er meget optaget af et skib, som er ved at synke. Han spørger sin mor, om hun tror, mændene vil overleve.

- Hvis ikke de får hjælp, så gør de nok ikke, siger hun.

Herefter går turen ned til klappebassinet. Her må man røre både fladfisk og krabber, og det får næsten Anker til at glemme skibet ovenpå igen.

- Men det er nok noget, vi kommer til at snakke om det næste par dage, siger Ankers mor.

Læs mere om Anker og hans families besøg på Hvide Sande-museet her.

Forundringens Have: En livmor i træ og spiselige blomster

Gåstien har fået en grøn kappe på i denne sommertid. Foto: Mads Dalegaard

En tre meter høj livmor bygget i træ, en økologisk urtehave, hvor selv ukrudt og blomster kan spises, og en gåsti, hvor man med fordel kan smide skoene og lukke øjnene for at mærke de skiftende underlag.

Forundringens Have, som hører til Vestjyllands Højskole, har fået lov at knopskyde igennem de seneste 15 år. Hvis du gerne vil tone fingrene en smule mere grønne, kan du i haven lære alt fra at beskære æbletræer til at bygge en god kompost eller at give gode forhold for urter, insekter og pindsvin.

Dagbladet fik en guidet tour med to frivillige i haven. Læs om oplevelsen her.

På tur i Ringkøbings hundeskov

Labradoren Theodor besøger hundeskoven hver dag. Foto: Mads Dalegaard

I hundeskoven lige uden for Ringkøbing kan man lege og dyrke motion - både hvis man har to og fire ben. For Josefine og Kristian er klatrevæggen og svævebanen de største hits. For Theodor er det et træ, der står et sted, det ikke må. Ifølge Anne Faurholdt har Theodor DAMP. Han er en to år gammel labrador, der aldrig kan sidde stille.

Skoven bliver også brugt af både mountainbikere og løbere. Kenneth Bruun fra Ringkøbing er cyklet ud til skoven for at løbe en lille tur på fem kilometer. Du kan læse mere om Dagbladets tur i skoven her.

Et overset museum midt i vindmølleland

Danmarks Vindkrafthistoriske Samlings har samlet den danske vindmøllehistorie indtil 1980'erne. Herefter er møllerne blevet så store, de er vanskelige at have i en museumshallen. Foto: Mads Dalegaard

Vestjyllands industrielle interiør, vindmøllerne, har sit eget museum. Det ligger selvfølgelig i de haller, hvor Vestas for 40 år siden finpudsede de første Vestas-møller. Men på museet midt i Vestjylland og midt i Vestas-land myldrer det ikke just med gæster. Samlingen tæller ellers flere historiske vindmøller, fra dengang hvor enhver bonde med respekt for sig selv havde en mølle på marken samt fra Anden Verdenskrig og 1970'erne, hvor kul og olie blev en mangelvare.

Museet viser, hvordan Vestjylland i mere end 100 år har været et vindmølleland, og at det blev afgørende, da Danmark begyndte at udbrede vindkraft til hele verden for 40 år siden. Du kan læse om Dagbladets besøg her.

Husflid og kaffe på Gåsemandens Gård

Lissi Kjær Christensen er en af de frivillige, der passer og holder øje med Gåsemandens Gård. Foto: Cecilie Bisgaard.

Det er Ringkøbing Amts Husflid, der står for at holde øje med og passe Gåsemandens Gård, der er en af Ringkøbing-Skjern Museums 14 bygninger. Her kan man få et autentisk indtryk af, hvordan livet på et husmandssted har været.

I gårdens gamle lade holder husflidsfolkene til. Her udstiller de forskellige håndværk, som man også kan købe i butikken. Når gården er åben for offentligheden, er der altid nogen, der viser et håndværk frem. De vil gerne fortælle om håndværket og deres kærlighed for husflid. Her kan du blandt andet læse om Anders, der har arbejdet med dekupørsav i 30 år.

Smag på Europa

Markedet i Ringkøbing byder på det, der bedst kan betegnes som et europæisk madgrandprix. Foto: Mads Dalegaard

Olivenolier med smag af citron eller chili, fudge med saltkaramel, paella eller italienske salamier. Man kan hurtigt blive mæt på det internationale fødevaremarked i Ringkøbing, hvis man er sulten, og hvis man troede, man var mæt, kan man hurtigt blive sulten af al den madlugt. Markedet rummer omtrent 20 forskellige madtelte fra de europæiske madkulturer.

Dagbladet mødte nordjyske Allan og Cathrine, som var draget på madtur. Læs her om alt det, der fristede.

Verdensarkitektur i Videbæk

Vestjyllands Kunstpavillon var oprindelig ét tehus. Det stod færdig i 2012. I 2017 udvidede man så med endnu et tehus for at skabe Arne Haugen Sørensen Museum. Foto: Mads Dalegaard

I vestjyske Videbæk ligger det, nogle turister kalder for 'Det Lille Louisiana.' For midt i Videbæks anlæg finder man to japanskinspirerede tehuse, der nærmest svæver oven på græsset og ned til vandet. Arkitekten bag kunstmuseet er den nu afdøde Henning Larsen. Mest kendt er han fra Operaen i København, og nu har Videbæks bysbarn altså også efterladt en arkitektonisk arv på hjemstavnen. Inde i tehusene kan du blandt andet finde Arne Haugen Sørensens malerier; motiverne tæller alt fra sindsstemninger som sorg til religiøse og mytologiske temaer som syndefaldet og Ikaros, der fløj for tæt på solen.

Dagbladet talte med tre førstegangsbesøgende. Læs her, hvorfor de var så imponerede af museet.

Skonnerten Maja

Der var travlhed på skibet, da skonnerten Maja sejlede afsted. Foto: Mads Dalegaard

En vindstille tur blev det til, da Dagbladet sejlede med Skonnerten Maja fra Hvide Sande Havn. Det var 3-årige Felix ikke helt tilfreds med. Han syntes, det gik alt for langsomt, men han havde nu en god tur alligevel. Også familien Staal Kjelde havde en god tur. Børnene Marie og Kalle fortæller glædeligt om, at de så to marsvin, og mor Janni er ikke i tvivl om, at hun gerne vil anbefale andre også at tage på sejltur.

Her kan du læse mere om Dagbladets tur med Skonnerten Maja og møde Maja Holst, der er letmatros om bord på skibet, som hun deler navn med.

Faste kræmmere og fast inventar på en onsdag

Markedsdage i Tarm er med sine 250 kræmmere Vestjyllands største marked. Markedet har eksisteret siden 1972. Foto: Mads Dalegaard

Du kan købe alt det, du ikke vidste, du havde brug for. Du kan også købe klassikerne som tennissokker og Tupperware. 250 kræmmere holder hver onsdag i sommermånederne Markedsdage i Tarm. Blandt kræmmerne finder du sælgere, som har været med i årtier. Markedschefen, Otto Poulsen, har været med i 35 år.

Her kan du læse, hvad markedspladsens faste inventar siger om Markedsdage i Tarm.

Nap i nallerne på strudsefarm

Der er god udsigt fra oltimerbussen, der kører besøgende på rundvisning på Jettes Strudsefarm. Foto: Mads Dalegaard.

På Jettes Strudsefarm lidt uden for Kloster kan man komme på rundvisning i en gammel oldtimerbus. Turen går forbi grise, vandbøfler, høns, gæs, ænder og selvfølgelig strudse. Man får lov til at se vuggestuen og børnehaven, hvor strudsekyllingerne bor. Hvis man er modig nok, må man håndfordre de ni uger gamle strudse i børnehaven.

- Det er sjovt, men de napper lidt, fortæller Thea Brun, der var en af de modige, der godt turde fodre de små strudse.

Du kan læse mere om rundvisningen på Jettes Strudsefarm her.

Momhøje: Højt energiniveau ved kommunens højeste punkt

Svævebanen står aldrig stille, når vejret er godt, og børnefamilier besøger Momhøje Naturcenter. Foto: Mads Dalegaard

Det er svært at rive børnene væk fra svævebanen. Den er konstant optaget, og fem børn har ingen interesse for at tage med deres bedstemødre videre. For det er seriøst kedeligt at fodre ænder. Heldigvis koster det ingenting at komme på Momhøje Naturcenter, så børnene kan få lov til at brænde krudt af alt det, de har lyst til. Der er også mulighed for at køre på mountainbikestier, spille disc golf og besøge kommunens højeste punkt.

Du kan læse om Dagbladets tur til Momhøje Naturcenter her.

Skaven Strand: En fjordperle med plads til alle

Badestrand og bådehavn er naboer i Skaven, og hvis det blæser for meget til at bade eller fiske, er det guf for surferne, så der er altid liv ved vandet. Foto: Mads Dalegaard

En totalmoderniseret bådehavn, en ny legeplads, en ny badebro, nye stier helt ned til vandkanten til gavn for kørestolsbrugere og en udsigtsterrasse, alle kan komme ud på. Beboerne i Skaven Strand har år for år arbejdet på at gøre fjordbyen til et sted, alle kan få gavn af. På havnen og stranden er der noget for fritidsfiskere, surfere, badegæster og de mennesker, der normalt ikke kan komme på stranden.

Dagbladet har fået en rundtur med fastboerne Gudrun og Anker Clausen samt fritidsfiskeren Kaj Madsen. Her kan du læse om turen ved fjordperlen.

Bundsbæk Mølles magisk grydelåg

Pigerne fik et tørklæde på hovedet, for sådan så man ud på den tid, som de er rejst tilbage til. Foto: Mads Dalegaard.

Med et magisk grydelåg bliver hele familien tryllet 150 år tilbage i tiden. Pigerne får tørklæde om håret, og drengene får en kasket til hovedet. Og så får alle legenavne. Man kan ikke rejse tilbage i tiden uden et navn, der hører den gamle tid til. På Bundsbæk Mølle skal man hjælpe møllerkonen med at stoppe strømper, save brænde og kærne smør.

Det er hårdt arbejde, men der er friskkværnet kaffe og nybagte pandekager i belønning. Her kan du læse mere om en tur på museum, hvor man får brugt sine sanser.

Kreativt marked i Vester Strandgade

Anette Nim laver selv glas-musene. - Mange siger til mig "nå det er dig med musene", siger hun. Foto: Cecilie Bisgaard.

Om mandagen er der gang i Vester Strandgade - specielt hvis vejret ikke er godt nok til at tage til stranden. Gaden er fyldt med folk, der strikker, og folk, der maler - både på lærreder og på figurer. Der bliver solgt hjemmelavede glasperler, og der bliver solgt hjemmelavede tasker. Sniger sulten sig ind, er der mulighed for at købe dådyrpølser og andet mundgodt. Man kan skylle det ned med kaffe og saftevand. Og måske en is til dessert.

Dagbladet tog en tur ned ad gaden. Det bød både på en snak med sælgere og med kunder, som enten var der for første gang eller helt sikkert bliver ved med at komme igen. Læs mere om turen her.

Ellen fra Keramikkens Hus har altid elsket ler

I haven ved Keramikkens Hus kan man nyde meget forskelligt keramik. Både søslanger og svampe. Foto: Cecilie Bisgaard.

På Nordre Ringvej i Ringkøbing har Ellen Willer Donatien sit keramikværksted. Hun arbejder gerne, mens folk kigger på, så de kan få en rigtig fornemmelse af håndværket. Ifølge hende selv står hendes hoved aldrig stille. Sådan er det at være kreativ. Når hun bliver inspireret, er hun nødt til at få det skabt i leret med det samme. Hvis der går for lang tid, kan idéen blive forplumret af en ny.

Her kan du læse om, hvordan hun føler, at det er hendes livsglæde, der står på butikkens hylder.

Bork Legeland: For små og store krudtugler

Ea på tre et halvt år og mormor Helle Madsen holdt udflugtsdag sammen med resten af familien. Fordi det havde været gråvejr de foregående dage, faldt valget på legelandet i Bork. Foto: Jørgen Kirk

Selv spillemaskinerne er designet, så kroppen kommer i sving. Når du besøger Bork Legeland, kan du derfor være sikker på, børnene nok skal finde et eller andet at tage sig til; om det så bliver en tur i den store legeborg med rutsjebaner, hoppebolde og alverdens forhindringer, eller de i stedet kaster kræfterne over legetøjstraktorerne eller et spil streetfodbold.

Dagbladet besøgte legelandet, da Ea på tre et halvt år og resten af familien var hoppet indenfor efter et par dage med grå sommerdage. Du kan læse om deres legeudflugt her.

På skattejagt hos Feddet Lopper og Genbrug

Hos Feddet Lopper og Genbrug kan man godt prutte om prisen. Noget især danskerne benytter sig af. Foto: Jørgen Kirk.

Når man er på ferie på Vestkysten, går turen da forbi Feddet Lopper og Genbrug. I hvert fald for Isse og Emilie. De fandt flere afrikanske ting, som de vil have til at stå at pynte derhjemme. De har allerede besøgt butikken to gange, og det hænger nok tæt sammen med, at priserne her er meget bedre end i København.

Dagbladet besøgte butikken, hvor de tyske kunder betaler prisen, mens de danske kunder gerne vil prutte om den. Læse mere om dagen her.

Hindø: Vand, natur og dyr så langt øjet rækker

Hindø lader dig komme helt tæt på naturoplevelser,og selv de græssende dyr lader sig ikke skræmme af menneskeliv. Foto: Jørgen Kirk

Den eneste beboede ø i de vestjyske fjorde, Hindø, byder på gåstier i vandkanten; herfra kan du komme helt tæt på svaner, øens fritgående heste og får samt store områder med skov og siv. Udsigten fra øen fejler heller ikke noget. Den får man allerede et indtryk af på gåturen over på øen. Det er nemlig kun øens forpagter og øens ejer, der må køre bil på øen, så når man går de 324 meter på broen over Stadil Fjord, kan man allerede suge noget af ølivet til sig.

78-årige Erling Mortensen er den eneste, som bruger øen fast året rundt. Her kan du læse om opsynsmandens forhold til øen.

Surfing ved Sorte Bakker

11-årige Maya var ikke bange for at falde i vandet under windsurfing, for hun elsker alt med vand. Foto: Cecilie Bisgaard.

Regn og blæst er ingen hindring for 11-årige Maya. Hun elsker alt med vand, så hun glæder sig til at prøve kræfter med windsurfing. Også selvom hun regner med at falde i. Mange gange. Hun er på ferie på Vestjyllands Højskole, og de har en aftale med Ringkøbing Surfklub om lån af udstyr og instruktør.

Der blæser en god vind ved Sorte Bakker, og faktisk er det ifølge instruktør Helene Enevoldsen lige på grænsen af, hvad der kan lade sig gøre som nybegynder. Læs mere om, hvordan det gik med Maya og windsurfingen her.

Trækfærgerne: Hånddrevet færgefart over landets eneste floddelta

Frederik og bedstemor Bodil Fogh Rasmussen klarede turen med trækfærgen "Blishønen" over Skjern Å. Foto: Jørgen Kirk

Med hiv og sving kan du krydse floddeltaet på Skjern Å. For ved Skjern Enge kan du hoppe om bord på de to trækfærger, der fra hver side forbinder fastlandet med øen Kalvholm. Den ene trækfærge hører hjemme lige ved Pumpestation Nord. Den er et levn fra tiden, hvor man forsøgte at udrette og dræne Skjern Å, inden man igen fra slutningen af 1990’erne begyndte at lade åen sno sig i landskabet. Fra toppen af pumpestationen kan du spejde ud over engene.

Dagbladet mødte tvillingerne Emil og Frederik på 10 år. Sammen med deres bedsteforældre trak de sig frem og tilbage over Skjern Å. Læs om oplevelsen her.

Hvin fra trætoppene i Wow-Park

To store net i trætoppene er blandt børnenes favoritter. Foto: Jørgen Kirk.

SFO'en Mariehønen i Astrup har en fast tradition. Hvert år på en af de sidste skoledage tager de i Wow-Park.

- Det er så godt et sted. Børnene får bevæget sig, og de får øvet deres motorik og at holde balancen. Det er også det sociale. Vi sidder her ved bålpladsen, og så skal vi bage snobrødsdej. Vi har også frugt og vand med. Vi har lejet en bus, og så har vi fået lov til at tage dem ud af skolen klokken 12, siger hun.

Her kan du læse mere om Mariehønens tur i Wow-Park.

Glædeligt gensyn på Danmarks Flymuseum

Kurt Klintebæk fik et gensyn med en militærhelikopter, som han tidligere har tilbragt tusindvis af timer i. Foto: Cecilie Bisgaard.

Det sker en gang i mellem, at gæsterne på Danmarks Flymuseum ved Stauning kommer, fordi de har en eller anden form for relation til et eller flere af flyene.

Det gælder også for Kurt Klintebæk. Han har fløjet flere tusinde timer i flere af flyene. Han var endda med i en af militærhelikopterne under en helt særlig mission, hvor han var med til at redde 69 menneskers liv. Han havde længe haft lyst til et gensyn, men først, da han var i området i et helt andet ærinde, besluttede han sig for at lægge vejen forbi.

Her kan du læse mere om Kurts spontane tur til museet og om flere andre fly, der har en speciel historie.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce