x
Annonce
Udland

Institut: Rapport afslører vigtigt vendepunkt for coronaudbrud

Str/Ritzau Scanpix
Studie af 72.000 personer med virus indeholder "fantastisk god nyhed", mener chef ved Statens Serum Institut.

Alt tyder på, at udbruddet af ny coronavirus i Kina er på retur.

Annonce

Det forklarer Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut.

Han baserer sin opløftende udmelding på et nyt studie af godt 72.000 personer, der er smittede med virusset.

- For første gang kan vi se en epidemikurve, fordi man har gjort sygdomstilfælde op i forhold til, hvornår folk er blevet syge.

- Og det tyder på, at epidemien faktisk toppede allerede i slutningen af januar. Så det er en fantastisk god nyhed, fordi det viser, at alt det, der er blevet gjort i Kina, formentlig har en effekt, siger Kåre Mølbak.

Det er det hidtil største studie om udbruddet, der netop er blevet offentliggjort i Chinese Journal of Epidemiology.

Studiet omfatter både bekræftede tilfælde, tilfælde med virusmistanke og tilfælde uden symptomer.

Rapporten bekræfter i stort omfang hidtil kendte resultater, blandt andet at 80 procent af smittede kun oplever milde symptomer.

- Det bekræfter billedet af, at det er en mild sygdom for i øvrigt raske mennesker, men den kan være alvorlig for ældre og svækkede, siger Kåre Mølbak.

- Det er en sygdom, som går over af sig selv som en forkølelse eller en anden mild luftvejsinfektion, tilføjer han.

Selv om meget tyder på, at det værste er overstået, så er det vigtigt fortsat at tage alle forholdsregler.

- Man skal være meget forsigtig med at konkludere på det her. Selv om inddæmningspolitikken langt henad vejen er lykkedes, så er virusset jo ikke forsvundet fra jordens overflade, siger Kåre Mølbak.

- Det, der kan ske nu, er, at Kina genoptager det daglige liv. Trafikken kommer i gang, fabrikker åbner, folk tager igen til sociale begivenheder, og så er der risiko for, at der kan komme nye udbrud, så derfor skal man være meget opmærksom, tilføjer han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce