Annonce
Indland

Instruktør og oscarformand: Et stærkt år for dansk film

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
De tre film, der er udvalgt til kapløb om dansk oscarindstilling, afspejler ifølge filmfolk et stærkt felt.

Dansk film befinder sig på et højt niveau for tiden.

Det fortæller formanden for den danske oscarkomité og instruktørerne bag to af de tre film, som Det Danske Filminstitut tirsdag valgte til at være med i opløbet om at blive den danske oscarindstilling.

- Det er tre film, der på forskellig vis har stor styrke i deres fortællinger og kan gå langt, siger direktør for Det Danske Filminstitut og formand for den danske oscarkomité Claus Ladegaard.

Filmene, som filminstituttet har udvalgt til deres såkaldte shortlist, er "Ser du månen, Daniel", "Dronningen" og "Før frosten". De afspejler ifølge oscarkomitéens formand, at det har været "et rigtig stærkt år for dansk film".

Det samme mener instruktøren bag "Før frosten", der er en af de udvalgte film.

- Danmark befinder sig i eliten af film internationalt. Når den danske presse skriver, at man er med i kapløbet, bare fordi man er shortlistet, så viser det noget om de muskler, vi har, siger Michael Noer.

Han peger også på, at der er stor forskel på de tre film.

- Det er et stærkt felt, som viser, hvor varieret dansk film er – fra et autentisk gidseldrama til en film, der vender kønsdebatten på hovedet, til min danske version af en western, siger han.

Gidseldramaet "Ser du månen, Daniel" er instrueret af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen. De er glade, men ikke overraskede over at komme i betragtning til en dansk indstilling til en Oscar.

- Det kom ikke totalt bag på os, men det er da dejligt, at nogen er enige med os, siger Niels Arden Oplev. Han fremhæver, at de er "i godt selskab".

Den 24. september udvælger Det Danske Filminstitut en af de tre film til at blive den danske kandidat til en oscarnominering.

Den 13. januar offentliggøres de fem nominerede til prisen for bedste internationale film.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Kalb ansætter fire nye ansigter

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce