Annonce
Sønderborg

Interaktivt kort: Helved til Gammelgab - hvorfor hedder byen det?

Sønderborg Kommune er blevet velsignet med en masse pudsige stednavne, og mange af dem betyder ikke det, man måske skulle tro. Tjek selv på kortet, hvorfor din by hedder, som den gør.

Annonce

Gammelgab, Iller, Snur-om og Helved. Tager man en tur rundt i Sønderborg Kommune, kan man ikke undgå at støde på et par spøjse by- og stednavne. Navne, der både kan få spekulationerne og smilet frem. Men hvad betyder navnene egentlig? Det har JydskeVestkysten sat sig for at undersøge. Og hvad er mere oplagt end...

...et besøg i Helved

Solen bryder igennem skyerne, da Kaj Jensen åbner sin hoveddør. De sidste 52 år har han med sin kone Esther boet i den lille landsby med det djævelske navn.

I 1543 optræder byens navn dog nedskrevet som Hellewit, og det betyder "Den hellige skov," og i løbet af tidernes skiften har navnet udviklet sig til Helved.

Et navn, som beboerne i starten af 1990'erne måtte kæmpe for at beholde.

- Sønderborg Kommune ville sætte byskilte op med byens noget ældre navn Hellewit. Det blev der et ramaskrig over, for vores by hedder nu altså Helved. Til sidst fik vi lov til at beholde vores bynavn, siger Kaj Jensen og fortæller, at byen har fået stjålet deres byskilte to gange.

Helved eksisterer ikke

Og der har ellers været brug for skiltene. Kaj og Esther Jensen vurderer, at de har taget et dusin billeder af byskiltene, mens de har boet i Helved.

- Det er ikke altid, folk tror på, at vi bor i en by, der hedder Helved. For nogle år siden havde vi besøg af noget familie fra Nordjylland. Vi endte med at stille børnene op ved byskiltet, så de kunne bevise for deres venner og lærer, at der rent faktisk fandtes en by med det navn, siger Esther Jensen.

I Helvedhus bor Claus Tønder med sin søn. Ligesom Kaj og Esther Jensen har han også hørt, at Helved tidligere hed Hellewit. Men navneændringen til Helved gør ham ikke noget.

- Vi laver selv sjov med navnet. Der var på et tidspunkt et firma, der ringede og tilbød mig jordvarme. Da jeg svarede, det ikke var nødvendigt, fordi jeg bor i Helved, blev der helt stille i røret, siger Claus Tønder med et grin.

Hvad skal byen hedde?

Fælles for alle danske bynavne er, at det yderst sjældent er indbyggerne selv, der har valgt navnet.

Enten har stedet allerede haft et navn inden byen blev grundlagt, eller også har naboerne til byen fundet på et navn. Oftest har navnet haft noget med det omkringliggende landskab at gøre. Nogle gange har navnet dog haft en rosende eller negativ klang.

Gammelgab referer således til det tidligere navn på en nærliggende sø. Snur-om sigter til en vejgaffel, hvor den oprindelige kro lå. Og imens betyder Iller "Det ringe område."

Om stednavnene


  • JydskeVestkysten har set på 70 af de mange stednavne, der findes i Sønderborg Kommune.
  • På jv.dk er der lavet et landkort, hvor man kan klikke ind på de forskellige stednavne og læse om navnene.
  • Oplysningerne om navnene kommer fra Gyldendals bog "Danske stednavne," samt fra Alsingergildets bog "Alsiske stednavne."
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Den irske pub i turistby får bøde og sur smiley

Annonce