Annonce
Haderslev

Bestyrtelse og sorg: Internationale forskere protesterer mod lukning

Lertøjssamlingen i Slotsgade står til at lukke for publikum. Det har udløst kritik fra museumsfolk i Norge, Østrig, Polen og Tyskland. Arkivfoto: Jacob Schultz
"Bestyrtelse" og "sorg" er nogle af de udtryk, museumsfolk i Norge, Tyskland, Polen og Østrig bruger om lukkeplanerne for lertøjssamlingen.

HADERSLEV: "Til min store forferdelse og sorg har jeg fått høre, at kommunestyret i Haderslev vurderer å lukke Ehlers Samlingen i Haderslev."

Sådan indleder forsker og projektleder Volker Demuth, arkeologisk museum ved universitetet i Stavanger i Norge, sin indsigelse mod den del af et kommunalt sparekatalog, der vedrører museerne i Haderslev by.

Annonce

Sparemanøvre

De foreløbige høringssvar til handleplanen kan ses på Haderslev Kommunes hjemmeside ved at følge linket "budgetlægning 2020".

Frist for indsende høringssvar er den 14. august klokken 12.

Polsk protest

Høringssvaret fra Norge er en af flere udenlandske reaktioner på planerne om at lukke lertøjsamlingen for offentligheden.

Også fra en professor Natascha Mehler, Universität Wien, Fahrgemeinschaft Schleswig-Holstein i Hamborg og fra universitetet i Szczecin i Polen er der kommet opfordringer til at lade Ehlersamlingen bestå. Således skriver phd. Marcin Majewski, Universitetet i Szczecin, der besøgte samlingen for to år siden, at den er er unik og ikke bør lukkes for turister og fagfolk.

Faglig interesse

Formanden for kultur- og fritidsudvalget, Kjeld Thrane (K), er ikke overrasket over, at fagfolk reagerer:

- Det viser, hvor interessen kommer fra, og det er jo en meget specifik faglig interesse, hvor lokalbefolkningen måske ikke synes, det er så interessant, siger udvalgformanden.

Kjeld Thrane synes i bund og grund, at Ehlers Samlingen og Slesvigske Vognsamling bør være en statslig opgave, fordi de er unikke.

Museum Sønderjylland, der er et statsstøttet museum, skilte sig for et par år siden af med blandt andet de to museer:

- De fik at vide, at det, der ikke havde så stor interesse, skulle de ikke beskæftige sig med, siger Kjeld Thrane.

Sparekataloget på i alt 64,2 millioner kroner er udarbejdet for at give byrådets økonomiudvalg mulighed for at håndtere kommunens økonomi. På nuværende tidspunkt vil kommunens disponible kassebeholdning været brugt op i 2020.

En lukning af Ehlers Samlingen kan fra 2020 spare 750.000 kroner. Der er en nyansat leder og tre fleksjobbere, der i givet fald skal fyres.

En lukning af Slesvigske Vognsamling kan fra 2021 spare 900.000 kroner. Her er ansat en leder, to i fleksjob samt et antal timelønnede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Mysterium om døde måger ved ny sø

Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Annonce