Annonce
Vejen

Internationalt besøg i Askov - på dansk

Klaus Kildemand, med hund, viser aftenens fire gæster vej til familiens hjem i Askov. Foto: Mikael Dynnes Holmbo
Torsdag aften var 44 internationale gæster på Askov Højskole inviteret indenfor hos flere forskellige familier i Askov. Én af dem, der for tredje gang åbnede sit hjem for fire unge højskolegæster, var Klaus Kildemand.

Askov: De sidste tre uger var Askov Højskole vært for kurset ”Dansk på Askov,” hvor 44 elever med 17 forskellige nationaliteter blev undervist i det danske sprog og dansk kultur.

Inden eleverne forlod højskolen lørdag, var de torsdag aften inviteret hjem til en række lokale familier for at tale dansk og få dansk kultur tættere ind på kroppen.

Victor fra Frankrig, Angelika fra Polen, Karina og Erikas, begge fra Litauen, var gæster i Klaus Kildemand og familiens hjem, hvor der blev serveret kaffe, te og kage. Gæsterne havde taget en stor æske Anthon Berg chokolade med som gave.

For 24-årige Victor, der har studeret statskundskab ét år på Københavns Universitet, var det en stor oplevelse at være på besøg i familien Kildemands hjem.

- Det var spændende. Det er godt, at de åbner deres dør for os og fortæller om deres liv, siger han på dansk.

Hjemme i Paris kommer Victor i Den Danske Kirke for at øve sig på sproget og møde danskere. Dansk er et svært sprog, men han holder alligevel af udfordringen.

- Jeg kan godt lide sprogets melodi og sprogets tone, siger han.

Annonce
Jeg synes, det er alletiders. Det er en god lejlighed til at komme til at snakke med nogle mennesker og engagere hele familien. Jeg er glad for, at mine børn også får noget ud af det.
Klaus Kildemand

Snak om uddannelse og cykelkultur

Der var adskillige emner oppe at vende ved spisebordet i familien Kildemands hjem. Samtalen foregik udelukkende på dansk, selvom det et par gange var nødvendigt at nævne enkelte ord på engelsk.

Blandt andet blev der talt om, at der i Danmark er en meget stærk cykelkultur i modsætning til de fire gæsters hjemlande. Victor mente, at det næsten var for farligt at cykle rundt i Paris’ gader.

Derudover talte selskabet om det danske kongehus og grinte lidt af USA’s præsident Donald Trump, ligesom der blev snakket om det danske uddannelsessystem, den danske karakterskala og forskellen i skoledagenes længder i de repræsenterede lande.

Det var tredje gang, at Klaus Kildemand og familien bød højskolens gæster indenfor, og spørger man Klaus, er det bestemt ikke sidste gang.

- Jeg synes, det er alletiders. Det er en god lejlighed til at komme til at snakke med nogle mennesker og engagere hele familien. Jeg er glad for, at mine børn også får noget ud af det, siger han.

Klaus mener samtidig, at det er vigtigt, at borgerne i Askov gør en aktiv indsats for at bidrage til højskolen.

- Det er dejligt, at vi har en højskole, og den er en vigtig del af byen. På den måde er det vigtigt at hjælpe til, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce