Annonce
Udland

Interpols tidligere leder er idømt 13,5 års fængsel i Kina

Pool New/Reuters
Kina smed sidste år Meng Hongwei ud af kommunistpartiet og indledte retssag mod ham for bedrageri.

Den tidligere leder af Interpol, kineseren Meng Hongwei, er blevet idømt 13,5 års fængsel i Kina. Det oplyser en lokal domstol.

Meng forsvandt i 2018 under mystiske omstændigheder. Han vendte ikke tilbage til Interpols hovedkvarter i Frankrig efter en rejse til Kina. Hans kone meldte ham savnet.

Senere kom det frem, at Meng var tilbageholdt i sit hjemland. Interpol meddelte herefter, at han var trådt tilbage som leder af den internationale politimyndighed.

Kina smed sidste år Meng Hongwei ud af kommunistpartiet og indledte en retssag mod ham, hvor han var tiltalt for bedrageri. Ved et retsmøde i juli erklærede han sig skyldig i at have modtaget 2,1 million dollar (omkring 14 millioner kroner) i bestikkelse.

Det rapporterede statslige kinesiske medier sidste år.

Meng Hongwei var Kinas viceminister for sikkerhed, inden han blev leder af Interpol. Han viste "anger" i retssalen ved en domstol i det østlige Kina, skrev kommunistpartiets talerør, Folkets Dagblad.

Meng Hongwei blev i marts smidt ud af kommunistpartiet. Han er blandt en voksende gruppe af partimedlemmer, som er blevet ramt af en anti-korruptionskampagne iværksat af præsident Xi Jinping.

Kritikere siger, at Xi Jinpings kampagne mod korruption er en måde at skaffe sig af med politiske modstandere og kritikere.

Meng Hongweis kone, Grace Meng, afviser, at hendes mand skulle have modtaget bestikkelse. Hun har fået asyl i Frankrig. Hun har sagt, at hun var bange for, at hun og hendes to børn ville blive bortført fra landet.

/ritzau/Reuters

Annonce
Handout/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce