Annonce
Trekantområdet

Intet overblik: Venstre vil have kommunale ejendomme under lup

Det store røde Sct. Joseph-kompleks i Sjællandsgade er lejet ud til regionale og kommunale formål. Det står på listen over mulige salgsobjekter i mulighedernes katalog - den seneste offentlige vurdering af komplekset lyder på 65 mio. kroner. Byrådet har tidligere været tæt på at sælge ejendommen, men opgav, da købstilbudet ikke var højt nok. Arkivfoto: Mette Mørk
Hvad koster det at drive Fredericia Kommunes mange ejendomme? Det svar har Venstres Kenny Bruun Olsen søgt at få i forbindelse med budgetlægningen, men uden held. Venstre ønsker derfor penge sat af til en kulegravning af, hvilke lejemål kommunen har, og hvad det koster.

Fredericia: Det er ikke en kommunal kerneopgave at være ejendomsbesidder og udlejer, mener Venstres Kenny Bruun Olsen, og slet ikke, når der tilsyneladende ikke er hånd om opgaven.

- Det, mener jeg ikke, der er, når det ikke er muligt at få en opgørelse over, hvor store driftsomkostninger vi har. Jeg har forsøgt at få oplyst vores indtægter og udgifter på området, men beskeden var, at det ville være alt for omfattende at svare mig på her og nu, siger Kenny Bruun Olsen.

Han ejer selv flere ejendomme, som han lejer ud, og derfor undrer svaret ham.

- Jeg skal som udlejer have fuldstændigt styr på indtægter og udgifter i forhold til myndighederne, så det burde vi vel også skulle have som kommune, siger Kenny Bruun Olsen.

Ejendomme for millioner

I mulighedskataloget er der peget på muligt salg af tre kommunale ejendomme.

Sct. Joseph-komplekset i Sjællandsgade er den største bygningsmasse, som kommunen eventuelt kan sælge. Ejendommen huser i dag psykiatri- og krisecenter, men har tidligere været tæt på et salg. De fleste aktiviteter er på vej til sundhedshuset.

Den seneste offentlige vurdering af ejendommen lyder på 64 mio. kroner - heraf udgør grundværdien godt seks mio. kroner.

Vurderingen har gennem de seneste ti år svinget fra 75 mio. i 2009 til et stabilt leje på de nuværende 64 mio. kroner.

Bygningen kræver en større renovering. Vestgavlen har truet med at falde ned, men er i dag sikret grundigt med bolte og træ.

Kraches Gård i Vendersgade huser Frivilligcentret, som også har kurs mod sundhedshuset.

Den fredede ejendom er i dag vurderet til 5,1 mio. kroner med en grundværdi på 655.000 kroner.

Nymarksvej 141 har tidligere været byggelegeplads og er en gang solgt af Fredericia Kommune, men handlen gik tilbage, da det ikke var muligt at opføre boliger på stedet.

Ejendommen er vurderet til 1,4 mio. kroner med en grundværdi på 620.000 kroner.

164 ejendomme

Fredericia Kommune ejer 164 ejendomme.

- Det er i min verden uhørt mange, og derfor skal det undersøges om, afdelinger/faggrupper kan sammenlægges, så vi kan udnytte vores ejendomme bedre. Derefter skal resten sælges, så ikke det belaster vores økonomi unødigt, siger Kenny Bruun Olsen.

For oven i at eje de mange ejendomme lejer kommunen sig ind flere steder.

- Jeg vil tro, at vi samlet betaler 10 millioner kroner for at leje os ind hos andre samtidigt med, at vi har masser af ejendomme. Det harmonerer ikke, mener Kenny Bruun Olsen.

Et af de lejemål han har i kikkerten er jobcentret. I dag har jobcentret adresse både i Sjællandsgade og Danmarksstræde.

- I forbindelse med, at Bent Jensen overtog det gamle Føtex og byggede det om, sagde vi ja til, at kommunen skulle leje sig ind med jobcenter i det byggeri. Vi fik at vide, at vi dermed kunne spare den dyre husleje i jobcentret i Sjællandsgade. Men vi bor stadig til leje i Sjællandsgade og betaler nu husleje for det nye jobcenter også. Det giver slet ingen mening, siger Kenny Bruun Olsen.

Annonce

Penge til granskning

Kenny Bruun Olsen og Venstre mener, at der er behov for at få strammet op, og foreslår derfor, at der på driftbudgettet findes midler til en granskning af ejendomsporteføljen.

- Vi har fået at vide, at det vil koste op imod en halv million at få hele ejendomsområdet gennemgået, så det er mere effektivt, og det er vi klar til at bruge. Der er i hvert fald noget, der tyder på, at det er en opgave, vi ikke har styr på, vurderer Kenny Bruun, som også ønsker en vurdering af kommunens energiforbrug.

- Rigtig mange af vores bygninger er piv-utætte og trænger til en opdateret klimaskærm, derfor er det vigtigt, at vi overvejer at få et energilån, så energiudgifterne kan reduceres og bruges til tilbagebetaling af lånet. Derudover har vi i Fredericia Kommune bestemt, at vi skal være CO2-neutrale i 2030, og det når vi ikke, hvis vi ikke gør noget drastisk siger han.

Annonce

Salg gik i stå

Men i første omgang skal det undersøges, hvilke ejendomme der kan undværes.

- Under den tidligere kommunaldirektør kom der gang i salget af en del ejendomme, men det er gået i stå igen. Der er foreslået en række ejendomme, som kan sælges, men der kunne måske være flere, der kan komme i spil, siger Kenny Bruun Olsen, som også undrer sig over, at der er kommet flere ejendomme til.

- Jeg kan forstå, at vi har købt Flydedokken i Vester Voldgade af Region Syddanmark, men jeg kan ikke mindes, at jeg har sagt ja til det, siger han.

I mulighedskataloget bliver der peget på Sct. Joseph og Kraches Gård og den gamle byggelegeplads på Nymarksvej.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Firedoblet servicefradrag har givet Mads Havemand flere opgaver end firmaet kunne nå: Nu normaliseres fradrag til at få klippet hæk og slået græs

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Kolding

Tyve tømte garage i Vamdrup for udstyr: Flere svejseapparater og havegrej er væk

Regeringen holder pressemøde om corona onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Annonce