Annonce
Esbjerg

Intet problem med elmaster: Tranerne kan da bare flyve den anden vej

Hedvig og Svend Haslund(tv.), Bent og Lis Thomsen samt Vivi Mulbjerg er nogle af de beboere i Vesterenge øst for Ribe, der er kede af, at der skal føres højspændingsmaster igennem deres område. Ialt har 17 adresser i Vesterenge indsendt et fælles høringssvar til Miljøstyrelsen, fordi de håber, at man vil lade ødelægge områdets smukke natur være i fred. Foto: Kåre Welinder

Beboerne i Vesterenge øst for Ribe frygter for fremtiden, fordi de ligger midt i linjeføringen af Energinets højspændingsmaster. Samtlige husstande i området har skrevet et fælles høringssvar til Miljøstyrelsen, fordi de frygter, at områdets unikke natur med blandt andet trompeterende traner ødelægges.

Vesterenge: Idyllen er lige til at skære ud og tage med hjem.

Mælkebøtterne blomstrer, fuglene kvidrer og igennem landskabet skærer Tved Å sig med nysgerrige kvier på grønne enge, hvor eneste minus for sarte sjæle kan være duften af årstidens gylle.

Men én ting skæmmer billedet af området langs Vesterengevej nordøst for Ribe. Eller det vil sige - det gør det ikke endnu, men det kan det komme til, hvis Energinets 35 meter høje elmaster ifølge planen kommer til at skære sig igennem landskabet blot 80 meter fra de beboere, der netop har valgt området som følge af den uforstyrrede natur.

- Den stilhed, det giver i sjælen at kunne kigge ud over landskabet eller gå igennem det, er uvurderlig. Det er derfor, vi bor, hvor vi gør, siger Vivi Mulbjerg, der sammen med sine gode naboer og genboer intet forstår af hele sagen omkring opførelsen af elmaster igennem ikke bare deres område, men igennem samtlige 170 km fra Idomlund til Niebüll ved grænsen.

- Vi vil gerne have ledningerne, men de skal bare i jorden. Der er ikke meget positivt i, at der kommer elmaster op, men årsagen til, at de gør det, er jo nok, at det er helt herude vestpå. Hvis linjeføringen kommer tæt på Ribe, så skal de nok finde ud af, hvordan masterne skæmmer mindst muligt, men hvad med os herude, siger Lis Thomsen, der i lighed med naboerne undrer sig over, hvorfor man flere steder i blandt andet Natura 2000-områderne gør flere ting for at passe på dyrene langs linjeføringen, men tilsyneladende ikke gør helt så meget for menneskene.

Men beboerne har dog fået et tegn på, at det ikke er alle hos Energinet, der tager naturen helt alvorligt.

Annonce

Fælles svar

Miljøstyrelsens første offentlighedsfase, også kaldet idéfasen, sluttede 9. maj.Beboerne i Vesterenge har indsendt et fælles høringssvar til Miljøstyrelsen, der er underskrevet af 31 beboere på ialt 17 adresser.

Dumsmart

På Vesterengevej kerer de sig om dyrelivet. De følger flokkene af svaner og gæs, nyder at have slørugler, musvåger og fasaner, mens en har en fiskehejre boende i sin sø på enkelte tidspunkter af året.

Og så er der tranerne. De er en sjælden gæst i det sydvestjyske, men når de trompeterer i Fæsted Mose i nærheden af Vesterengevej, så er det både et syn og en lydkulisse, de frygter at komme til at gå glip, hvis masterne bliver til virkelighed.

- De ankommer hvert år i marts. Det har de gjort igennem 10 år, og det har stor værdi. For os er det en berigelse af hverdagen, og det er livskvalitet at se tranerne gå rundt på markerne og høre deres trompeteren. Vi er sikre på, at tranerne ikke vil kunne manøvrere i det ledningslandskab, der er under planlægning, siger Vivi Mulbjerg, der sammen med naboerne fortæller om en hovedrystende oplevelse, de har haft med Energinet.

En mand tilknyttet Energinet havde været i området for at måle og se nærmere på landskabet, og da beboerne havde talt med ham og netop spurgt ind til Europas højeste fugl, havde manden dumsmart svaret:

- Tranerne, de kan da bare flyve den anden vej.

Fred og ro og udsigt

17 adresser i Vesterenge har skrevet et fælles høringssvar til Miljøstyrelsen, hvor det overordnede budskab er, at kablerne til 400kV-forbindelsen skal graves ned, hvor de passerer Vesterenge, Horslund Krat, Fæsted Mose og Bjerreskov, og at det vil være en skændsel, hvis ikke de graves ned hele vejen på den 170 km lange strækning.

- Vi bor her, fordi vi vil have fred og ro og udsigt. Vi kan se helt ind til Domkirken, og det syn mister vi, hvis der står elmaster midt i det hele, siger Svend Haslund, der sammen med flere beboere i området netop har indviet en udsigtsbænk lige der, hvor en ny bro passerer Tved Å.

De har selv snedkereret den og sat den op, så både cyklister, fiskere, vandrere og de lokale selv kan nyde naturen i området.

- Hele sagen fylder meget, for vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og hvornår der eventuelt vil ske noget, ved vi heller ikke med sikkerhed, siger Vivi Mulbjerg og forklarer, at Energinets elmaster for tiden bliver samtaleemne, hver gang de lokale mødes.

- Vi har et godt socialt netværk herude, så det diskuteres, når vi mødes. Vi bor her af en årsag, og husene kommer sjældent til salg, fordi naturen er unik. Og gør de, så bliver de solgt ganske hurtigt, siger Vivi Mulbjerg. Hun har boet i området i mere end 20 år, mens andre i mere end 40 år har nydt Vesterenge, som de for alt i verden ikke håber bliver gennemskåret af master, der vil ødelægge synet af de blomstrende mælkebøtter, Tved Å's græssende kvier og de sjældne, trompeterende traner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Verdens Høredag i Vejen

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce