Annonce
Erhverv

Investerer seks mio. kr. i en god forretning: Dambrugsejere udvider deres sømilegrænse

Det er ikke alene ørreder og fiskedammene på Østerbygård Fiskeri øst for Hovborg, som Lisbeth og Glenn Lauridsen har købt. De har også fået et par boliger med oven i købet, bl.a. huset bagved til højre, som den tidligere ejer byggede til sig selv for en del år siden. Foto: Steen Rasmussen
Lisbeth og Glenn Lauridsen, Hovborg Fiskeri, har hevet en god håndfuld millioner op af lommen og købt Østerbygård Fiskeri, som årligt producerer 80 tons ørreder.

HOVBORG: Egentlig havde de nok om ørerne i forvejen, men det ville da være dumt at sige nej til en god forretning, så nu har ejerne af Hovborg Fiskeri, Lisbeth og Glenn Lauridsen, købt Østerbygård Fiskeri øst for landsbyen.

Pris små seks millioner.

Østerbygård Fiskeri producerer årligt 80 tons kildeørreder - en lidt eksklusiv fisk, som eksporteres til Tyskland. Danskere mener generelt, den er for dyr, men de nye ejere synes, det er helt ok. Kildeørreden har fået kælenavnet fiskenes hereford.

Annonce

Købet af Østerbygård Fiskeri får ingen konsekvenser for driften af fiskeriet og lystfiskersøerne i Hovborg. Det fortsætter som hidtil med produktion af bækørreder.

Stemmer eller ej

Fiskeriet er stadig udstyret med et stemmeværk i åen, som får vandet til at løbe ind i fiskedammene, men som ved alle andre dambrug vil myndighederne have opstemningen væk, så vildfiskene kan bevæge sig uhindret op i vandløbet.

I Hovborg blev spærringen for  ti år siden afløst af et stryg i vandløbet - en vold på bunden af åen, som får vandet til at stå tilpas højt, så det kan løbe ind i fiskedammene helt af sig selv.

Eller som Glenn Lauridsen forklarer det, "Helt CO2-frit", mens han danner et nul med tommeltot og pegefinger.

Men sådan skal det ikke gøres på Østerbygård Fiskeri. Her skal der opstilles en stor pumpe, som de kommende ti år vil kræve elektricitet for 359.000 kroner - til el-prisen fra før coronaen - alt sammen betalt af det offentlige, altså af skatteyderne.

Annonce

Alt for dum

Glenn Lauridsen synes, det er skørt ikke at vælge et system, som er gratis i drift.

- Men det er jeg slet ikke klog nok til at regne ud. Det er nok også derfor, alle dambrugere skal føde fire, fem akademikere, som, Folketinget har bestemt, skal tjekke os både her og der.

Lisbeth og Glenn Lauridsen troede, de kunne låne den rest, de ikke selv havde sparet op, i deres bank, men de blev klogere.

- De sagde, at de aldrig låner penge ud til fiskerier, som ellers er gode og solidt erhverv. Det er jo diskrimination, men så fandt vi heldigvis et andet pengeinstitut, Middelfart Sparekasse, som sagde ja.

Da Glenn Lauridsen begyndte i fiskeri-erhvervet for snart mange år siden, var der 520 dambrug her i landet. Nu er der 80, og Lauridsen forudser, at myndigheder og lystfiskere gør livet så surt for branchen, at den sidste dambrugsejer udvandrer til Polen eller Letland om nogle år.

- Vi er også klar til at lukke det hele, hvis det bliver ret meget mere surt. Det er på ingen måde et frit erhverv længere.


Glenn Lauridsen fik titel af direktør for en del år siden og mente, han derfor var nødt til at begynde at ryge cigar. Ak ja. Foto: Steen RasmussenDambrugsejere Lisbeth og Glenn Lauridsen, Hovborg. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ewii får dobbelt så mange henvendelser om elpriser som for en måned siden - men få vil have fif til at sænke forbruget

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Haderslev

Dagligvarekæde står på spring for at opruste i Haderslev by

Aabenraa

Efter katastrofevalg for DF: Ida har vippet Arne af pinden

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen

Varde For abonnenter

Politikeren skiftede prangende Mercedes ud med hverdagsbil: Tidligere var armbevægelserne større på 60 års fødselar

Sydjylland

I aften går det løs: Politiet klar med kæmpe julerazzia

Annonce