Annonce
Haderslev

Investeringer i Haderslev fik politikere til at stemme for omstridte planer

Det er én af de sværeste beslutninger, vi kommer til at træffe i byrådet i år. Men jeg stemmer for, fordi vi har brug for investeringer til at skabe vækst i Haderslev, sagde den radikale Børge Koch, da han og et flertal på i alt 24 stemte de omstridte planer for Honnørkajen igennem tirsdag aften. Arkivfoto: Søren Gylling
Kjeld Thrane (K), Børge Koch (R), Søren Rishøj Jakobsen (S), Lone Ravn (S) og Bo Morthorst Rasmussen (S) stemte ja. Investeringen i havnen vejede tungt.

Med undtagelse af Thomas Fredsted og de to suppleanter for borgmester H. P. Geil og Lene Bitsch Bierbaum var Venstre-gruppen påfaldende tavs, da byrådet tirsdag diskuterede det omstridte Honnørkaj-projekt på Haderslev Havn.

Til gengæld lagde den konservative Kjeld Thrane fra fællesgruppen ikke skjul på sin begejstring.

- Ja, et eller andet sted er man jo glad for, at domkirken, Omkørselsvejen og Fuglsang er bygget. Jeg tror ikke, de ville være blevet bygget i dag, sagde han med et kig over på modstanderne af Honnørkaj-projektet.

Annonce

- Da vi i juni 2019 sendte tankerne om dette projekt i idéhøring, sagde jeg, det ville blive ikonisk. Jeg føler samme glæde i dag som dengang, sagde Kjeld Thrane, der takkede investorerne for at komme med projektet.

- I situationer som denne er det ofte sort-hvidt. Enten synes man, det er sort, eller man synes, det er hvidt, der er ikke ret mange nuancer. Det gælder også, når man kigger på høringssvarene. Den Kgl. Bygningsinspektør har således ingen indvendinger mod byggeriet, og det glemmer man at nævne. Det kan man ikke være bekendt at negligere. Det samme gælder med masterplanen fra 2004. Vi har lovet to dybe kanaler, en kulturø og en bypark, som ikke er kommet. Ja, man har lovet investorerne rigtig meget, sagde Kjeld Thrane, der også pegede på den kritik, der har været af visualiseringerne:

- Vi ved, der er tale om manipulationer. Det gjorde vi også med vindmøllerne i sin tid. Jeg synes, det er dejligt, at der er nogen, der vil investere i vores by, og man skal tænke på, at vi bor i Haderslev og ikke i Milano, Paris eller Sydney, sagde han henvendt til Carsten Leth Schmidt, der havde efterlyst et byggeri, der var unik i forhold til alle andre byggerier.

Svært punkt

At investorgruppens investeringer vejer meget tungt, lagde den radikale Børge Koch ikke skjul på, da han skulle fortælle, hvorfor han stemte ja til Honnørkaj-projektet.

- Det er et af de sværeste dagsordenspunkter, vi har haft på et byrådsmøde i 2020. Jeg har valgt at kigge på det med udgangspunkt i et udviklingsperspektiv. Takket være udligningsreformen har Haderslev Kommune fået 67 millioner kroner. Det er et løft, der har hjulpet kommunen her og nu. Men der skal udvikling til, hvis vi vil have en stabil økonomi og udvikle velfærd. Vækst kræver investeringer, og derfor er det væsentligt at få igangsat investeringer, så vi kan få vendt befolkningstilbagegangen og få sat en stopper for de vigende skatteindtægter. Honnørkaj-projektet kunne være en hjælp. Derfor stemmer jeg ja, sagde Børge Koch inden afstemningen.


Der skal udvikling til, hvis vi vil have en stabil økonomi og udvikle velfærd. Vækst kræver investeringer, og derfor er det væsentligt at få igangsat investeringer, så vi kan få vendt befolkningstilbagegangen og få sat en stopper for de vigende skatteindtægter. Honnørkaj-projektet kunne være en hjælp. Derfor stemmer jeg ja.

Børge Koch (R)


Socialdemokraten Bo Morthorst Rasmussen, der også stemte ja, var på mange måder på linje med Børge Koch:

- Jeg har længtes efter, at nogle ville investere i Haderslev Havn ligesom i Sønderborg, Vejle og Silkeborg. Det var jo gået i stå, men endelig er der kommet en lokal investor, der ikke bare vil tjene penge, men som sammen med en lokal bygherre, der er kendt for at bygge kvalitet, vil investerer i vores havn. Jeg tror, det bliver godt, sagde Bo Morthorst Rasmussen, der betegnede det kommende byggeri som et markant symbol og pejlemærke.

- Jeg stemmer ja, fordi det giver Haderslev, hvad Haderslev har brug for.

Annonce

En mavefornemmelse

Hans partifælle, Søren Rishøj Jakobsen, der er medlem af udvalget for plan og miljø, stemte også ja:

- Hvis man kigger på området og kigger på de gamle bygninger, så er de ikke værdige til at stå der. Så hvad vil byggeriet kunne give byen? Hvis man går hen ad Nørregade og ad Jomfrustuen, så får vi noget at sigte efter, og når vi får gang i Jomfrustien, får vi et unikt projekt. Men det har været en svær proces med alle de indsigelser. Og investorgruppen kan være stensikker på, at de 55 meter bliver makshøjden. Der skal ikke plastres antenner, elevatorskakte eller udsugningsanlæg ovenpå. Med 55 meter er byggeriet stadig under domkirkens højde. Projektet bliver til gavn for Haderslev, det bliver ikke et misfoster i forhold til Jomfrustien, men til gavn for hele byen, sagde Søren Rishøj Jakobsen.

Også Lone Ravn (S) stemte for planerne:

- Min gamle mor sagde altid, at hvis man ikke havde havde haft politikere, der turde, så havde vi ikke haft Omkørselsvejen.  Hun sagde mærk efter i maven og føl efter, når det er svært. Når man kører til Vejle eller Kolding, kan man se, at der er udvikling. Her får vi alt for ofte at vide, at i Haderslev vil I ikke udvikling, her vil I ikke vækst. Nu følger jeg min mavefornemmelse og stemmer for, sagde Lone Ravn.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Haderslev

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce