Annonce
Regionalt

Investor klar til at bygge nye store udvalgsvare-butikker i Haderslev

En investor er klar til at bygge fire store udvalgsvare-forretninger i boksbutik-segmentet på Vinkelvej 2 i Haderslev. Politikerne i Haderslev Byråd lynbehandlede tirsdag sagen og besluttede at sende det nødvendige idé- og debatoplæg i høring. Arkivfoto
Fire store forretninger fordelt på i alt 8000 kvadratmeter kan være på vej til Vinkelvej 2. Haderslev Byråd sender idé- og debatoplæg i høring og er klar til at udarbejde lokalplanforslag. Enhedslisten stemmer imod.

Haderslev: Lokale og udenbys gæster får måske i fremtiden mulighed for at gå eller køre på indkøb i et helt nyt butikscenter på Vinkelvej 2 i Haderslev. En investor ønsker nemlig at udvikle et 19.000 kvadratmeter stort område hvor Rødbo Døre og Vinduescenter i dag ligger, til et område med større udvalgsvarer i boksbutik-segmentet.

Fire butikker på sammenlagt 8000 kvadratmeter planlægges der for i det lokalplanforslag med tilhørende kommuneplan-forslag, som et stort flertal i Haderslev Byråd med undtagelse af Enhedslistens Svend Brandt tirsdag aften sagde ja til at udarbejde. I første omgang får borgerne dog mulighed for at studere og debattere ideerne i en to uger lang høring.

Hvad der konkret skal være i de fire butikker, er indtil videre ikke offentliggjort. Alene i kraft af deres størrelser bliver de dog ikke umiddelbart en konkurrent til de eksisterende butikker i Haderslevs midtby. Den mindste butik bliver minimum 750 kvadratmeter og den største på næsten 3000 kvadratmeter. På byrådsmødet blev der dog givet nogle hint:

- Jeg er meget stor tilhænger af, at vi sender projektet i høring. Når der er tale om så store butikker, så er det typisk nogle, vi ikke har i Haderslev men må til Rødekro eller Kolding efter. Og vi skal jo gerne blive i Haderslev, lød det fra formanden for den socialdemokratiske byrådsgruppe, Henrik Rønnow (S) på byrådsmødet.

Annonce

Det er noget sjask

Projektet, som kommer til at give hele området ved Vinkelvej et boost, har været drøftet siden november. Sagen blev tirsdag lynbehandlet. Kort inden byrådsmødet blev der holdt ekstraordinære møder i først byrådets udvalg for plan og miljø og senere i økonomiudvalget. Hastigheden blev kritiseret af byrådsmedlem Finn Lykkeskov (S).

- Det er rent ud sagt noget sjask. Jeg stemmer for, at vi sender det i idéhøring, men jeg garanterer ikke for, at jeg bagefter ender med at stemme for. Så det skal I ikke holde mig oppe på, sagde han.


Vi kan få nogle nye, store udvalgsvare-butikker, som vi ikke har i forvejen, og handlen bliver dermed i vores kommune.

Lone Ravn (S), medlem af økonomiudvalget


Hans partifælle, Lone Ravn, der er medlem af økonomiudvalget, ærgrede sig også over hastigheden:

- Men når det er sagt, så skal vi være glade for, at der er nogle, der vil investere i vores kommune. Vi kan få nogle nye, store udvalgsvare-butikker, som vi ikke har i forvejen, og handlen bliver dermed i vores kommune.

Annonce

Kan nå omsætning på 120 millioner

Det vurderes i en konsekvensrapport, der er lavet af Cowi, at de nye udvalgsvare-butikker ved realisering på kort sigt vil opnå en samlet omsætning i størrelsesordenen 120 millioner kroner pr. år. Til sammenligning var udvalgsvare-omsætningen i Haderslev bymidte cirka 630 millioner kroner i 2015 (i 2015-priser), og udvalgsvareomsætningen i de øvrige dele af Haderslev samme år cirka 200 millioner kroner også i 2015-priser.

Rapporten siger samtidig, at godt 40 procent af de nye butikkers omsætning vil blive hentet lokalt i Haderslev Kommune, herunder særligt fra butikkerne uden for bymidten, og at knap 60 procent hentes fra butikker uden for Haderslev Kommune.

Baggrund

Projektområdet ligger cirka en kilometer fra Nørregade og er i dag ikke en funktionel del af Haderslev bymidte. Byomdannelse langs Jomfrustien vil betyde, at området bindes bedre sammen med den egentlige bymidte. Indtil der sikres bedre sammenhæng, vil detailhandel i projektområdet i praksis fungere som et aflastningsområde, det vil sige et område med store butikker, hvor det er let at komme til i bil.

Det er ikke et ønske at placere området tættere på bymidten på grund af størrelsen på enhederne og typen af butikker, hvor der er brug for let adgang med biler.

I Haderslev er der i dag et aflastningsområde på Sverigesvej.

- Nu skal vi ud for at høre, hvad erhvervslivet, Haderslev Butikker og alle andre siger. Det er et skridt på vejen mod at tiltrække nye virksomheder og nye butikker, som vi ikke har i forvejen. Vi har dermed en mulighed for at øge vores handel. Ud fra de forelæggende oplysninger kan jeg klart anbefale, at vi ser positivt på investorens planer, sagde Bent Vedsted Rønne (S), der er medlem af udvalget for plan og miljø.

Svend Brandt stemte imod:

- Jeg synes, der skal mere fokus på bymidten og Jomfrustien, forklarede han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Kolding

Beslutning om at lukke SFO'er i ferier droppes fuldstændigt: Embedsmænd beklager fejl

Kolding For abonnenter

Ejer af fitnesscenter efter næsten fire måneders lukning: - Vi taber penge hver dag

Annonce