Annonce
Udland

Iran offentliggør video efter stor uenighed om ødelagt drone

Craig Z. Rodarte/Ritzau Scanpix
USA og Iran er lodret uenige om, hvorvidt amerikanerne har skudt en iransk drone ned ved Hormuzstrædet.

Irans Revolutionsgarde har fredag offentliggjort en video, der angiveligt beviser, at USA ikke har skudt en iransk drone ned ved Hormuzstrædet.

Det var ellers nøjagtig, hvad USA's præsident, Donald Trump, torsdag påstod.

Her meddelte Trump, at krigsskibet "USS Boxer" så sig nødsaget til at ødelægge en iransk drone, der nærmede sig skibet. Ifølge den amerikanske præsident udgjorde dronen en trussel mod skibet og dets besætning.

Fredag har Iran dog afvist den melding.

Iransk stats-tv har samtidig vist videoen fra Irans Revolutionsgarde.

Billederne viser angiveligt, at dronen fortsætter med at lave videooptagelser, selv efter det tidspunkt hvor den ifølge USA skulle være blevet skudt ned.

Irans afvisning har ikke fået USA til at trække sin melding tilbage.

En unavngiven amerikansk embedsmand siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at USA har "meget klare beviser" på nedskydningen.

- Det var deres drone, der kom for tæt på vores skib. Hvis man flyver for tæt på vores skibe, så bliver man skudt ned, lyder det.

Også præsident Trump fastholder fredag sin udmelding.

Iran har antydet, at USA kan være kommet til at skyde sin egen drone ned.

- Vi har ikke mistet nogen drone i Hormuzstrædet eller nogen andre steder, skriver Irans stedfortrædende udenrigsminister, Abbas Araghchi, i et opslag på det sociale medie Twitter fredag.

- Jeg er bekymret for, at "USS Boxer" har skudt deres egen drone ned ved en fejl, lyder det videre fra stedfortræderen.

Da landets udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, blev spurgt til den ødelagte drone under et FN-møde i USA, lød det ifølge nyhedsbureauet AP:

- Ingen informationer om en manglende drone.

USA og Iran befinder sig i øjeblikket i en højspændt konflikt.

Det er også tidligere kommet til udtryk i området omkring Hormuzstrædet, der er ekstremt vigtigt for verdens olieeksport.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce