Annonce
Udland

Iran tilbageholder atominspektør i første episode siden 2015

Ho/Ritzau Scanpix

Situationen omkring atomaftalen med Iran er højspændt. For første gang længe tilbageholder landet inspektør.

Iran har kortvarigt tilbageholdt en inspektør fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Inspektøren arbejdede for FN-organet i den islamiske republik og fik taget sine rejsedokumenter.

Det fortæller diplomater med kendskab til sagen.

Episoden lader til at være den første af sin slags siden 2015.

Her indgik Iran en international aftale om begrænsninger af landets atomaktiviteter.

Til gengæld skulle internationale sanktioner mod landet løftes.

Flere timer efter at historien om inspektøren først kom ud, har Iran bekræftet, at landet har tilbageholdt en inspektør nær byen Natanz sidste uge.

Reaktorerne og faciliteterne nær byen udgør hjertet i Irans program for berigelse af uran.

Iran meddeler, at inspektøren fra IAEA blev tilbageholdt, fordi Iran mente, at hun var i besiddelse af "mistænkeligt materiale".

Situationen mellem Iran og flere vestlige lande er for tiden højspændt.

Således har Iran løbende brudt dele af atomaftalen. Det er sket som modsvar til, at USA har trukket sig fra aftalen og på ny indført sanktioner.

Episoden med den tilbageholdte inspektør skal diskuteres ved et møde i IAEA torsdag.

- Organet ønsker at vise, hvor alvorligt det tager dette. Det er en potentielt skadelig situation, siger en embedsmand, der udtaler sig anonymt.

En talsmand fra IAEA og Irans ambassadør i FN-organet har afvist at kommentere.

Atomaftalen tillader mellem 130 og 150 FN-inspektører i Iran.

Den fastlægger også, at agenturet skal have "daglig adgang" til "relevante bygninger i Natanz".

Tidligere onsdag kom det frem, at Iran er begyndt at fylde gas på centrifuger i et andet atomanlæg syd for Teheran.

Dermed tog landet endnu et skridt væk fra den trængte atomaftale.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce