Annonce
Udland

Irans leder beskylder briterne for pirateri og lover gengæld

Caren Firouz/Reuters
I en tale kalder Irans leder briterne for "ondskabsfulde", fordi de tilbageholder et iransk skib i Gibraltar.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, giver tirsdag udtryk for, at landet vil gøre gengæld mod briterne, der har tilbageholdt en iransk olietanker.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

4. juli blev et iransk tankskib opbragt af britiske marinesoldater ud for Gibraltar, der har tilbageholdt det lige siden.

Det skyldes en mistanke om, at skibet var på vej med olie til Syrien og dermed bryde EU's sanktioner på området.

I et tv-transmitteret interview kalder den iranske leder tirsdag briterne for "ondskabsfulde".

- (Briterne, red.) har begået pirateri og stjålet vores skib, siger Khamenei.

- Den islamiske republik vil ikke lade de ondskabsfulde handlinger være ubesvarede, siger han ifølge AFP.

Khamenei kommer ifølge nyhedsbureauet ikke ind på, hvornår og hvordan Iran vil svare igen.

Repræsentanter fra Irans regering har tidligere kaldt tilbageholdelsen af skibet "ulovlig" og sagt, at tankskibet ikke havde kurs mod Syrien.

Det 330 meter lange tankskib kan rumme to millioner tønder olie, når det er lastet. Myndighederne i Gibraltar har oplyst, at skibet bar en fuld last.

Torsdag i sidste uge blev kaptajnen og overstyrmanden, der begge er indiske statsborgere, anholdt.

Storbritannien meddelte samme dag, at tre iranske skibe forsøgte at "genere" et britisk tankskib, der befandt sig i Hormuzstrædet.

Det britiske skib blev bedt om at ændre kurs til et nærtliggende iransk territorium, lød forklaringen efter episoden. De iranske skibe sejlede dog til sidst væk.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce