Annonce
Udland

Iransk talsmand: Fra i morgen øger vi berigning af uran

Ho/Ritzau Scanpix
EU har ikke været i stand til at gå imod USA's sanktioner. Derfor er international atomaftale under afvikling.

Når en deadline til europæerne nås torsdag, vil Iran optrappe sin berigning af uran.

Det siger en talsmand for Irans organisation for atomenergi.

Iran har krævet af Europa, at det bryder med de amerikanske sanktioner over for Iran og holder sig til den internationale atomaftale fra 2015.

Det synes EU ude af stand til at leve op til, selv om EU-Kommissionen gerne ville.

- Atomenergikommissionens deadline for at overskride produktionen af beriget uran fra de 300 kilo, der har været grænsen, vil udløbe i morgen, siger talsmanden, Behrouz Kamalvandi.

- Med udløbet af denne deadline, så vil farten på berigningen (af uran red.) blive speedet op, siger han ifølge Reuters.

Lederen af Irans nationale sikkerhedsråd sagde tirsdag, at Iran den 7. juli vil tage yderligere skridt til at afvikle atomaftalen med det internationale samfund.

EU har forsøgt at etablere en økonomisk mekanisme, som ville gøre det muligt fortsat at handle med Iran.

Men præsident Donald Trump har i USA med sin egen sanktionspolitik ladet forstå, at enhver europæisk virksomhed, der handler i Iran, ikke vil få adgang til det amerikanske marked.

Det er en beslutning, der ifølge kritikerne svinebinder europæerne til en politik, de er dybt uenige i.

Iran gav i sidste måned EU en frist til at vikle sig ud af USA's sanktionspolitik. Det har EU været ude af stand til, og torsdag øger Iran graden af berigelse for uran på dets atomanlæg i Natanz syd for Teheran.

Det vil øge Irans muligheder for at udvikle atomvåben. Det var det, som atomaftalen fra 2015 skulle forhindre.

Det kommer samtidig med, at Trump senest i et tweet har gentaget, at han er klar til at udrydde områder af Iran.

USA trak sig sidste år ud af atomaftalen med Iran. Siden er de militære spændinger ved Den Persiske Bugt vokset. Senest med Irans nedskydning i sidste uge af en ubemandet amerikanske drone.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce