Annonce
Udland

Iranske valglokaler lukkes efter lang valgdag

Ifølge målinger ventes kun 40 procent af de 59 millioner stemmeberettigede iranere at afgive deres stemme.

De fleste valglokaler er lukket efter valgdagen ved Irans præsidentvalg, rapporterer det statslige tv i Teheran fredag aften. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Iranerne skal vælge en ny præsident, og valget ventes at blive vundet af den 60-årige Ebrahim Raisi, der er chef for Irans retsvæsen, en del af landets religiøse elite og nært knyttet til Irans åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Siden Iran senest holdt præsidentvalg i 2017, er økonomien i landet ifølge det britiske medie BBC blevet forværret yderligere som følge af årelange sanktioner fra især USA.

Annonce

Officielle meningsmålinger peger således i retning af en rekordlav valgdeltagelse, hvilket også forklares med mangel på kandidater.

Målingerne angiver, at kun 40 procent af de 59 millioner stemmeberettigede iranere vil afgive deres stemme. Ved valget i 2017 stemte over 70 procent af vælgerne.

Irans øverste valgorgan, Vogternes Råd, har afvist 98 procent af kandidaterne. Kun syv kandidater er fundet gode nok, og tre er sprunget fra op til valgdagen.

Valget ventes at blive et ryk væk fra den mere moderate linje hos nuværende præsident, Hassan Rouhani, som ledte Iran til en atomaftale med verdens stormagter i 2015.

Under det iranske system så er den aldrende ayatollah Khamenei landets øverste leder, mens præsidenten er personen, der klarer de daglige forhåndenværende sager.

Demokrati er det ikke i vestlig forstand. For at opstille til præsidentvalget skal man godkendes af Vogternes Råd. Det er en lille forsamling af konservative religiøse ledere. De skal vurdere, om kandidaterne er loyale over for den islamiske orden i landet.

I sidste måned fjernede Vogternes Råd med et pennestrøg alle kendte moderate kandidater, herunder den tidligere formand for parlamentet, Ali Larijani. Den eneste moderate kandidat, der var tilbage på stemmesedlen, var den tidligere formand for Irans nationalbank, Abdolnasser Hemmati.

ritzau/Reuters

Annonce
Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Usædvanligt tilbud: Køb en hel gade for under en million

Vejen For abonnenter

For fem år siden havde Camilla aldrig prøvet kickboxing: Nu skal hun til VM

EfB

Torden afbryder EfB-kamp: Tvivl om hvad der nu skal ske

EfB For abonnenter

Peter Hyballa efter frygtelig første halvleg i den afbrudte kamp mod Vendsyssel: Med sådan et hold er vi i nedrykningsfare

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark For abonnenter

FN's klimapanel på vej med ny rapport med alarmklokker og krav om handling

Livsstil

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Billund

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Debat

JydskeVestkysten mener: Fritag butikkerne for kontantpligt

Kultur For abonnenter

Sommerserie: Knud Erik Langhoff vender altid tilbage til Alsace - og nyder gerne vin derfra til sommermaden

Kolding

Stort fald i rotteanmeldelser: - Det er svært at sige hvorfor

Annonce