Annonce
Billund

Iris stirrer intenst på mennesker - og lever af det

Iris Bakker indtager en social rolle, når hun kigger intenst på mennesker, som hun maler - det kan nemlig på mange måder være grænseoverskridende. Arkivfoto
28-årige Iris Bakker lever af at blindtegne mennesker. Hun har gjort op med det perfekte og selvkritiske og hylder det fejlfulde, det skæve og den kontakt, der opstår, når man uafbrudt stirrer på et andet menneske i to-tre minutter. Man kan prøve at sidde over for Iris Bakker lørdag i Grindsted.

Grindsted: Iris Bakker, 28 år, kunstner og tegner, tegner - uden at se på stregerne, hun fører på papiret. Hun stirrer derimod direkte på det menneske, hun portrætterer i to-tre minutter.

På lørdag er den århusianske kvinde, der oprindeligt er fra Holland, at finde i Grindsted på Nordre Skole, hvor hun vil portrættere alle dem, der har lyst - helt gratis fra 11 til 16. Man skal blot være forberedt på intens øjenkontakt. Og det kan være lidt af en oplevelse - for begge parter, har Iris Bakker erfaret.

- Man kommer meget tæt på meget hurtigt, og folk reagerer meget forskelligt. Nogle bliver nervøse, andre rørte, og nogle begynder at grine, fortæller Iris Bakker, der udfordrer sig selv menneskeligt ved at gøre det.

Socialt indtager hun en vigtig rolle, mener hun.

Annonce

Iris Bakker

Iris Bakker kommer til Grindsted som en del af et firedags program i forbindelse med Trekantområdets Festuge. I lørdags var hun i Haderslev, fredag er hun i Vejle, lørdag gælder det Grindsted, og søndag er hun i Middelfart. Lørdag tegner hun under overskriften "Flyt dig! Tættere på mig" ved Nordre Skole i Grindsted. Hun er at finde mellem 11 og 16 ved skolen. Tegningerne er gratis og kan hentes, når arrangementet er slut. De skal nemlig først udstilles på stedet.

Blev selvkritisk og mistede lysten

- Det er sjældent, nogle ser på en i så lang tid. I den nærmeste familie sidder man jo også tit og kigger den anden vej, mens man snakker, eller man kører i bil og ser samme vej. Det er usædvanligt i vores hverdag at se intenst på hinanden, men det rører tydeligt noget i mennesker, siger Iris Bakker, der med blindtegningen også giver slip på kontrollen over resultatet.

- Det styrede mig rigtig meget på et tidspunkt. Faktisk stoppede jeg med at tegne, fordi det blev en selvkritisk oplevelse fremfor noget dejligt. Jeg mistede lysten, fordi jeg var så fokuseret på, hvad der var forkert ved tegningen, siger Iris Bakker, men hendes mor fik hende på andre tanker ved at foreslå et kursus i intuitiv tegning.

- Det blev et vendepunkt. Her lærte jeg at tegne med begge hænder på samme tid og at tegne ud i det fri, fortæller Iris Bakker, der nu har levet af at tegne blindtegning til festuger, bryllupper, firmaer og andre arrangementer i to år.

Hun udsmykker også glasfacader for butikker med ansigter af mennesker - her er der dog ikke tale om blindtegning

- Resultatet med blindtegning bliver hverken realistisk eller perfekt, men det er jo klart. Man får et billede af sig selv på en anden måde, og man bliver heller ikke nødvendigvis konfronteret med de fejl og mangler, man selv synes, man har, siger Iris Bakker, der også træner og maler croquis, hvor hun tegner efter en nøgenmodel, men det meste af tiden går med de "underlige tegninger".

- Det perfekte interesserer mig ikke længere. Jeg tror, jeg tænkte, at det var noget, man kunne opnå, da jeg var yngre, men det er det ufuldstændige, det fejlfulde, der er interessant, siger Iris Bakker.

Iris Bakker lever af at være kunstner og nyder ikke længere at have fokus på det perfekte. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce