Annonce
Rejser

Irland: Danske Majken hentede to Michelin-stjerner

Jordan Bailey og Majken Bech Bailey åbnede restauranten Aimsir i Irland i foråret 2019, og siden er det gået stærkt for det dansk-engelske ægtepar. Aimsir modtog i begyndelsen af oktober to Michelinstjerner. Det er aldrig sket for en restaurant så hurtigt efter en åbning. Foto: Shane O'Neill.
Majken Bech Bailey mødte sin mand Jordan på Henne Kirkeby Kro. Nu bor de i Irland og driver restauranten Aimsir, som har fået to Michelin-stjerner bare fire måneder efter, at restauranten åbnede. Parret er eksponenter for en ny generation, der griber gastronomien anderledes an.

Fra ingenting til to Michelin-stjerner på fire måneder.

Det er den lidt forsimplede version af historien om 27-årige Majken Bech Bailey og hendes mand Jordan Bailey, der stammer fra Cornwall i det sydvestlige England.

I begyndelsen af oktober fik Majken Bech Bailey og Jordan Bailey tildelt to Michelin-stjerner ved et awardshow i London – mindre end fem måneder efter at parret åbnede restauranten Aimsir i det historiske hotel- og restaurationskompleks Cliff at Lyons en halv times kørsel vest for Dublin.

På Cliff at Lyons findes ganske vist ingen klipper, men en nydelig lille samling af huse og ejendomme, som flyselskabet Ryanairs medstifter Tony Ryan brugte en menneskealder og en pæn slat lommepenge på at sætte i stand. Her er orangeri, udendørs spa, velanlagte haver med krydderurter så langt øjet rækker. Og høj bryllups- og Instagramfaktor.

Jordan Bailey og Majken Bech Bailey mødte hinanden på Henne Kirkeby Kro for snart fem år siden. Han var på forretningsrejse for restauranten Sat Bains i Nottingham i England, og Majken Bech blev sat til at passe hans bord.

- En veninde havde lokket mig med til Henne Kirkeby midt i mit sabbatår, fordi kok Paul Cunningham på kroen godt kunne bruge et par ekstra hænder midt i en travl tid, fortæller Majken Bech Bailey, der straks blev forelsket i den gamle vestjyske kro.

Hun snuppede et glas champagne sammen med Jordan Bailey efter middagen, og det blev starten på deres forhold. I maj 2018 sagde de ja til hinanden i en lille kirke i Cornwall efter at have levet nogle år i et langdistanceforhold, mens Jordan Bailey arbejdede som kok på Michelin-restauranten Maaemo i Oslo.

Majken Bech Bailey tog en højere handelsskoleeksamen uden at vide, hvad den skulle bruges til. Men mad har altid interesseret hende.

Hun husker, hvordan hun tilbragte weekenderne sammen med sin bedstemor om sommeren, hvor bedsteforældrenes have var fyldt med grøntsager og bær.

- Som barn elskede jeg at hjælpe min bedstemor i køkkenet. Hun lærte mig, at det tager tid at udvikle den rigtige smag i maden, og det er noget, jeg har været bevidst om lige siden på min kulinariske rejse, fortæller Majken Bech Bailey.

Annonce

Aimsir

Restaurant Aimsir er en tostjernet Michelin-restaurant, der ligger i grevskabet County Kildare 30 kilometer vest for hovedstaden Dublin.

Du finder den på adressen Cliff at Lyons, Lyons Rd, Kearneystown Lower, Celbridge, Irland.

Det tager 35 minutter med toget fra Dublin til stationen Hazelhatch and Celbridge. Hvis du selv vælger at køre, skal du regne tre kvarters kørsel fra Dublin.

En sæsonmenu, der ofte består af omkring 15 mindre serveringer, koster cirka 800 kroner.

Du skal være opmærksom på, at det er nødvendigt at reservere bord flere måneder i forvejen.

Mere information kan findes på aimsir.ie.

Irland på tallerkenen

Parret har aldrig lagt skjul på, at de ønskede at få deres egen restaurant.

- Vi overvejede at åbne en restaurant i Danmark, men i en by som København er der efterhånden stor overkapacitet af spisesteder, så det opgav vi hurtigt, siger Jordan Bailey.

De fik i stedet kontakt med Cliff at Lyons, der gav dem muligheden for at indrette en hel ny restaurant i en tidligere lagerbygning.

Konceptet hos Aimsir – det betyder vejr på irsk – er simpelt: Servér smagen af Irland på en tallerken. Restauranten, der åbnede i maj 2019, benytter kun lokale irske råvarer i maden med undtagelse af sukker, der ikke længere produceres på den grønne ø. Målet er at servere, hvad der kan sås, fiskes og høstes i Irland.

- Vi havde hørt, at irerne blot skulle have serveret en masse kartofler, så var de tilfredse. Men stort set alle de gæster, der kommer i restauranten, er vant til at spise god mad, siger Majken Bech Bailey.

Hun varetager rollen som restaurantmanager, mens Jordan Bailey fungerer som chefkok i det åbne køkken.

De to Michelin-stjerner har på rekordtid gjort Majken Bech Bailey og Jordan Bailey til darlings i den britiske presse. Særligt Majken Bech stiller ofte op til interviews og giver sig altid god tid til at fortælle om forretningsidéen bag Aimsir.

Parret virker helt upåvirkede af den megen opmærksomhed, som deres restaurant har fået på det seneste.

- Jeg er ikke bange for, at vi ikke kan leve op til forventningerne, nu hvor vi har to Michelin-stjerner. Vores mål har altid været, at vi vil være bedre i næste uge end i denne uge, forklarer Jordan Bailey.

Der er kun 24 siddepladser i restauranten, og Aimsir er fuldt booket flere måneder frem.

Ofte er der op til 18 serveringer på en menu hos Aimsir.

Om rejsen

Rejser var inviteret af Det Irske Turistkontor, som sørgede for transport, ophold og forplejning.
Majken Bech Bailey henter mange krydderurter i højbedene lige uden for restaurant Aimsir. I restauranten benyttes der næsten udelukkende råvarer, som findes i lokalområdet. Foto: Shane O'Neill
Køkkenchef Jordan Bailey på arbejde i restaurant Aimsir, der har åbent køkken. Foto: Shane O'Neill
Jordan Bailey og Majken Bech Bailey ses her under Michelin-awardshowet i London, hvor de kunne tage hjem til Irland med to Michelin-stjerner. Foto: Shane O'Neill
Efter at Aimsir blev en Michelin-restaurant, er gæsterne strømmet til, så der nu er flere måneders ventetid på et bord i det rustikke restaurationslokale med blot 20 siddepladser. Foto: Shane O'Neill
Aimsir ligger midt i restaurations- og hotelkomplekset Cliff at Lyons en halv times kørsel vest for Dublin. Mange af råvarne hentes lige uden for døren i de velanlagte havebede. Foto: Shane O'Neill
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce