Annonce
Sydjylland

IS-imam blev dømt til udvisning: Nu accepterer han dommen

Joel Nur har valgt ikke at anke dommen på fire års føngsel og udvisning, efter at han i retten i Esbjerg blev dømt for at have tilsluttet sig IS og fungeret som imam i IS-kontrollerede områder. Foto: STRINGER/Scanpix 2016

Den 24-årige finske IS-imam fra Esbjerg har stik imod sin forsvarers anbefaling valgt ikke at anke dom på fire års fængsel og udvisning af Danmark. Det er stadig uvist, om anklagemyndigheden anker dommen.

Dom: Den finske IS-imam fra Esbjerg har valgt ikke at anke den dom, han modtog i retten i Esbjerg 23. marts.

Fire års fængsel og udvisning af Danmark lød dømmen mod den finske mand Joel Nur på, da han for et par uger siden blev dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien.

De fjorten dages betænkningstid, som både Anklagemyndigheden og Joel Nur tog sig, er nu udløbet. Og nu har Joel Nur altså valgt ikke at anke dommen.

- Min klient har besluttet sig for ikke at anke dommen. Det er imod mit råd, for jeg mener, at strafudmålingen burde vurderes af landsretten, skriver forsvarsadvokat Mette Grith Stage i en mail til JydskeVestkysten.

Annonce

Sagen kort

Den 24-årige Joel Nur er født i Finland. Hans far er somalier, mens hans mor er finsk.Som barn flyttede han til Manchester med sin far. Her skulle han have mødt tre andre mænd, der er rejst til Syrien og er formodet døde i kamp for Islamisk Stat. To andre er blevet fængslet for at have hjulpet dem til Syrien.I 2013 tog den tiltalte til Syrien, hvor han tilbragte 20 måneder. Det, der skete der, er det, sagen handler om.I sommeren 2016 flyttede han til Esbjerg for at læse elektronik og datateknik på Aalborg Universitets afdeling i byen.Manden blev anholdt 16. januar 2017 et sted i Østjylland tidligt om morgenen og har siden været varetægtfængslet i en arrest i Jylland.Dommen faldt 23. marts 2018 og lød på fire års fængsel samt udvisning af Danmark for bestandigt.

Afventer statsadvokat

Hun mener, at dommen på fire års fængsel er for hård, da Joel Nur blev frikendt for at have deltaget i en IS-træningslejr og for at have håndteret våben.

- Når min klient imidlertid ikke vil anke, er det af personlige årsager. Min klient har været varetægtsfængslet i omkring 16 måneder under nogle meget restriktive forhold og har i den lange periode kun set sin hustru og lille søn, som bor i England, ganske få gange i meget kort tid, og det er jo klart, at det er meget belastende for ham. Han orker derfor ikke at skulle være varetægtsfængslet i adskillige måneder endnu i afventning af, at sagen kan komme for landsretten og har derfor besluttet at modtage dommen, så han kan komme videre til afsoning i et fængsel og derpå blive udvist, skriver forsvarsadvokaten.

Joel Nur, som forud for sin rejse til Syrien boede i England, var i første række tiltalt for at lade sig hverve som kriger og modtage træning til at begå terrorhandlinger. I anden række var han tiltalt for at have tilsluttet sig IS og have forestået koranundervisning, fungeret som imam, deltaget i træningslejr i IS-kontrollerede områder og derved bidraget til at opretholde, bevare eller konsolidere Islamisk Stats position og fremme organisationens aktiviteter.

Senioranklager Lars Vierick fra Syd- og Sønderjyllands politi oplyser, at Statsadvokaten i Viborg først i løbet af mandag vil komme med en udmelding om, hvorvidt den vil anke sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

Annonce