Annonce
Udland

Orkanen Isaias er svækket til storm på USA's østkyst

Sean Rayford/Ritzau Scanpix
North Carolina blev tirsdag hærget af orkanen Isaias, som med aftagende styrke har kurs op ad USA's østkyst.
Annonce

Orkanen Isaias slog sent mandag ind over North Carolinas kyst med livstruende vindstød, men blev hurtigt svækket og nedjusteret til storm

Myndighederne på en stor del af USA's østkyst har beredt sig på oversvømmelser og ødelæggelser af bygninger og infrastruktur.

Orkanen, som havde vindstød på op til 140 kilometer i timen, ramte først den sydlige del af den amerikanske delstat ved Ocean Isle Beach.

Det skete sent mandag klokken 23.10 lokal tid. Det svarer til klokken 05.10 tirsdag morgen dansk tid.

Herfra begyndte Isaias at bevæge sig op ad USA's østkyst mod Washington, Philadelphia og New York. Men uvejret tog af i styrke og blev nedjusteret til en storm.

Isaias var ved landgangen en kategori 1-orkan, hvilket er det laveste trin på Saffir-Simpson-skalaen over orkanstyrker.

Livsfarlige vindstød og stormfloder kan ramme kysterne i både North Carolina og South Carolina, mens voldsom regn kan udløse oversvømmelser. Sådan lød advarslen fra USA's Nationale Orkancenter (NHC).

- Kun en gradvis svækkelse ventes, efter at Isaias er gået i land i North Carolina og South Carolina og bevæger sig over de mellem-atlantiske stater, oplyser NHC.

Stormen udgør en umiddelbar trussel for en længere kystlinje, der går fra turistbyen Myrtle Beach i South Carolina op til havnebyen Wilmington i North Carolina.

New York City har gjort sig klar til oversvømmelser på Lower Manhattan, den sydligste del af den centrale New York-bydel. Imens har lokale myndigheder på østkysten beordret evakueringer flere steder.

North Carolinas guvernør advarer om risiko for alvorlige oversvømmelser som dem, der fandt sted, da orkanen Florence dræbte 40 og resulterede i ødelæggelser for milliarder af dollar i delstaten.

I North Carolina står både redningsmandskab, helikoptere og køretøjer, der kan klare høje vandstande, standby.

Samtidig er flere steder, såsom idrætshaller og lignende, klar til at tilbyde midlertidigt husly til evakuerede.

En yderligere udfordring er, at hver enkelt evakueret person skal have ti kvadratmeter for sig selv på grund af afstandsregler under pandemien.

/ritzau/Reuters

Chizu Nomiyama/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce