Annonce
Sport

Island udmanøvrerede Danmark i skuffende EM-start

Trods ni mål fra Mikkel Hansen tabte Danmark mod Island. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
To af verdens bedste håndboldspillere førte sig frem, da Danmark tabte 30-31 mod et velforberedt islandsk landshold. Den skuffende EM-start levner ikke plads til flere nederlag.

De var kommet i tusindtal.

Primært iklædt rødt og hvidt.

Lige så ucharmerende den futuristiske bydel uden for Malmö Arena er, lige så betagende var stemningen inden for i den mægtige hal, da Danmark og Island satte hinanden stævne ved deres første kamp ved EM-slutrunden. For alt i mens arkitekturen uden for vel kun er en opfindsom arkitekts våde drøm, lige så formidabel og indbydende var kampen mellem de nordiske lande for de tilrejsende tilskuere i den propfyldte hal.

Mange var kommet med tog gennem røret fra Danmarkssiden af Øresund og direkte til Hyllie Station få hundrede meter fra arenaen. Og de fik en håndboldopvisning, da Danmark tabte 30-31 til et forbløffende godt islandsk hold.

De to hold var anført af verdensstjernerne Mikkel Hansen og Aron Palmarsson. Danskeren skulle blot bruge syv og et halvt minut på at score sine første fire af i alt otte mål i en første halvleg, hvor han passerede Erik Veje Rasmussen som den næstmest scorende i dansk landsholdshistorie.

Islandske Palmarsson holdt sig heller ikke tilbage. Barcelona-stjernen scorede syv gange inden pausen, hvor de to hold havde scoret 15 gange hver.

kampen i tal

Danmark-Island 30-31 (15-15)

Stillinger undervejs: 2-0, 5-3, 11-11, 15-14, 21-19, 24-27, 29-29, 29-31

Målscorere, Danmark: Mikkel Hansen 9 (3), Hans Lindberg 5, Rasmus Lauge 5, Henrik Møllgaard 4, Michael Damgaard 3, Mads Mensah 2, Magnus Saugstrup 1, Magnus Bramming 1

Topscorer, Island: Aron Palmarsson 11

Udvisninger: Danmark 4, Island 5

Rødt kort: Niklas Landin

Læs reaktioner på nettet

Landin ind fra bænken

For det blev nemlig en kamp, der blev en lige så modbydelig svær åbning på turneringen som frygtet. Island besidder både masser af rutine og ung vildskab. Det er et stærkt hold, og hvis nogle stadig havde overhørt advarslerne, bimlede alle alarmklokker i Malmø.

Island udfordrede Danmark med skiftende forsvarsformationer, og offensivt var førnævnte Palmarsson en kæmpe udfordring for Danmark. Han var næsten umulig at stoppe for det danske forsvar, og det gav udslag i antallet af danske redninger. Jannick Green var begyndt i det danske mål, men måtte vige pladsen efter 13 minutter. Redningerne var udeblevet, og til et af aftenens største bifald blev landsholdsanfører Niklas Landin sendt på banen. At han overhovedet var startet på bænken og først blev skrevet ind på holdkortet lørdag morgen skyldtes et maveonde.

Annonce

Damgaards fine entré

Island kom foran 17-15 efter pausen, men den havde den danske landstræner, Nikolaj Jacobsen, også brugt på at blande bolsjerne. Michael Damgaard kom ind som højre back. En position, en anden højrehåndsspiller i skikkelse af Mads Mensah havde passet inden pausen. Damgaard skabte straks ravage med tre scoringer. Og så kunne han løbe ud og lade Lasse Andersson tage sig af forsvarskampen mod klubkammeraten Palmarsson.

Henrik Møllgaard spillede i begge ender, og stod en venstre fløj i de danske angreb for at undgå endnu en forsvars-angrebs-udskiftning. Det siger alt om, hvor savnet skadede Magnus Landin er med sine kvaliteter som fløjspiller, der kan dække op på backpositionen.

Annonce

Landin udvist

Et af kampens dramatiske højdepunkter kom efter 43 minutter. Niklas Landin fik direkte rødt kort, fordi han var ude af sit felt og havde berøring med Olafur Gudmundsson, da denne løb kontra og bragte Island foran 23-22. Udvisningen var korrekt. Og maveondet begyndte at brede sig op til de danske fans. Med god grund. Damark var bagud med tre mål - 25-28 - da kampen nærmede sig de sidste 10 minutter.

Så kom en periode med majestætisk fløjspil fra Hans Lindberg i en dobbelt overtalsperiode, og selv Henrik Møllgaard fik scoret et par mål fra fløjpositionen. 29-29 med en håndfuld minutter tilbage.

Det var en fejlaflevering fra Mikkel Hansen, der gav Island en ny føring på 30-29, da Palmarsson kunne kaste i et tomt mål. Nikolaj Jacobsen rasede mod sin stjerne.

Björgvin Pall Gustavsson i det islandske mål stak højre ben helt op i hovedhøjde og reddede et forsøg på udligning fra Lindberg. Lindberg så Gudjon Valur Sigurdsson løbe væk til 31-29. Møllgaard reducerede, Danmark afværgede et nyt islandsk forsøg, og Danmark kunne udligne. Men tiden løb ud, og til sidst kunne Mikkel Hansen ikke stille noget op mod en islandsk mur og Gustavsson, der gav Island en perfekt start på EM.

Og med nederlaget har Danmark ikke råd til at tabe mere, hvis guldet skal med hjem.

Annonce
EfB For abonnenter

Den store EfB-analyse: To trænere, fem anførere, fem målmænd, 34 startere, 21 debutanter og meget mere

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Vejen For abonnenter

Mette er klar til kæmpe opgave: EU-modstandere vil samle 70.000 underskrifter

Haderslev

Forældre advarede Folketinget: Naturnationalpark bliver no go for vores børn

Sydjylland

Sådan sammensætter du den gode pensionsordning med en pensionsopsparing

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Aabenraa For abonnenter

Tre meter lang fiskefilet sætter sindene i kog: Er det kunst?

Sønderjyske Fodbold

Fra Real Madrid og Juventus til SønderjyskE: 40 år efter klubbens tredje danske mesterskab er Hvidovre igen på tærsklen til noget stort

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sønderborg

Aflyste julefrokoster rammer hårdt hos Dorit og hendes kollegaer i presset branche:- Ingen vil risikere at være kilden til et smitteudbrud

Sydjylland For abonnenter

Ugens pletskud: Stop lige engang

Kolding

22-årig mand anholdt i nat: Pegede sit lem mod patruljevogn

Annonce