Annonce
Esbjerg

Isoleret: Højvande afskærer Mandø fra omverdenen

Man kan lige ane konturerne af Låningsvejen til Mandø, som lige nu er helt oversvømmet, så man hverken kan køre frem eller tilbage til øen i Vadehavet. Privatfoto.
De 35 fastboende beboere fra Mandø er lige nu - og indtil onsdag morgen - afskåret fra at køre til fastlandet. I sidste uge var der også tre dage, hvor Mandø-boerne hverken kunne køre frem eller tilbage til øen i Vadehavet.

MANDØ: Lige nu kan man kun svagt ane konturerne af det, der er Låningsvejen til Mandø. Den grus- og stenbelagte vej, som er Mandø-boernes "livline" til fastlandet er helt oversvømmet og nu en del af det meget store Vadehav, hvor vej og hav går i ét.

Preben Jørgensen er næstformand for Mandø Fællesråd og fastboende på øen, og under normale vejr-omstændigheder kører han dagligt til Ribe, hvor han driver sin tatovør-forretning, Colors and Needle Tattoo.

Men mandag kørte han ingen steder, og det gør han heller ikke tirsdag, for han forventer ikke, at det bliver muligt at køre over Låningsvejen før tidligst onsdag ved 3-tiden om natten - og indtil klokken 7.30.

- Det er i hvert fald det prognosen fra DMI fortæller lige nu. Derudover skulle det være muligt at køre over Låningsvejen i en kort periode sidst på eftermiddagen onsdag, fortæller Preben Jørgensen.

Han sørger for løbende opdateringer om vind- og vejrsituationen på Mandø Fællesråds facebook-side, og Preben Jørgensen siger, at oversvømmelsen af Låningsvejen, som skyldes en kombination af den enorme mængde regn og den heftige blæst, er historisk for Mandø.

Annonce

- Jeg kørte tilbage fra Ribe lørdag, og jeg forventer tidligst at køre til fastlandet igen onsdag.

Preben Jørgensen, beboer på Mandø og næstformand for Mandø Fællesråd

Vej undermineres

- Jeg har selv boet fast på øen siden 2006 og hverken jeg eller andre beboere jeg har talt med kan erindre, at vi har haft noget i retning af 3 1/2 døgn, hvor man ikke kunne køre til og fra øen. Noget andet er så, at den enorme mængde vand på Låningsvejen underminerer vejen, og det betyder, at der opstår store huller i vejen. Så det bliver farligt at køre der. Jeg kørte tilbage fra Ribe lørdag, og jeg forventer tidligst at køre til fastlandet igen onsdag, siger han.

Formanden for Mandø Fællesråd, Claus Christensen, blev også hjemme på Mandø i tre dage - fra søndag til onsdag i sidste uge.

- Og det er da historisk, at vi har to gange med så kort mellemrum, hvor der er tre dage, hvor vi hverken kan komme til eller fra øen på grund af oversvømmelse af Låningsvejen. Og når vi så kan køre igen bliver det meget spændende at se hvor hårdt medtaget vejen er af de store vandmængder, siger formanden for fællesrådet.

Preben Jørgensen, næstformand for Mandø Fællesråd forventer, at man tidligst ved 3-tiden onsdag morgen og nogle timer frem vil kunne køre til og fra Mandø. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Studerende føler sig tvunget i praktik på trods af coronafrygt: Takker man nej, må man tage orlov

Danmark

Live: Trump advarer om hård uge forude med coronadødsfald i USA

Annonce