Annonce
Aabenraa

Isoleret på grund af corona: Frivillige bekæmper ensomhed over telefonen

Gry Mortensen oplever stor interesse for at blive frivillig telefonven. Nu mangler hun bare folk, der har brug for en snak. Arkivfoto: Timo Battefeld
Corona-krisen har vendt op og ned på danskernes hverdag, og mange er fanget i hjemmet uden kontakt til omverden. Derfor har Frivilligcenter Aabenraa startet projektet Telefonkaffe, hvor man kan komme i kontakt med en telefonven, hvis man mangler nogen at snakke med.

Aabenraa: Ensomhed kan slå ihjel.

Og ensomheden lurer for alvor i de her dage, hvor landet er lukket delvist ned, hverdagen er gået i stå, og danskerne holder sig inden døre på grund af karantæne eller for at undgå smitte. Derfor har Frivilligcenter Aabenraa sat gang i initiativet Telefonkaffe. Det går ud på, at man - hvis man mangler en at snakke med - kan kontakte frivilligcentret og således blive matchet med en frivillig telefonven. På den måde kan man drikke en kop kaffe med en anden på afstand.

- Jeg lavede et opslag om indsatsen på Facebook, og allerede efter ét døgn havde 20 frivillige tilmeldt sig. Det er frivillige i alle aldersgrupper, og mange af dem er mennesker, vi normalt ikke har kontakt med. Det kan være SOSU'er, der jo har travlt lige nu, men som stadig vil give noget ekstra, unge studerende eller gymnasielærere, der ikke kan undervise lige nu, siger leder af Frivilligcenter Aabenraa, Gry Mortensen.

Telefonkaffe

Har du brug for én at snakke med? Send dit navn og telefonnummer til mail@frivilligcenteraabenraa.dk eller ring på telefonnummer 53 70 08 35.

Husk de isolerede

Det er nemlig vigtigt med personlig kontakt. Ifølge Folkebevægelsen mod ensomhed øger ensomhed risikoen for blandt andet forhøjet blodtryk, søvnforstyrrelser og depression. Man siger, at der dør omkring to personer om dagen som følge af ensomhed.

- Vi har ganske forståeligt meget fokus på at passe på de fysisk sårbare i øjeblikket, men det er lidt overset, at der er mange socialt udsatte, ensomme og andre, der er isoleret i forvejen, der oplever at bliver yderligere afskåret. Det er dem, vi skal have fat i med det her, siger Gry Mortensen.

Ud over en pulje på frivillige telefonvenner tilbyder frivilligcentret også hjælp til at sætte gang i såkaldte telefonkæder, hvor grupper af mennesker kan ringe sammen.

- Og vi kan være med til at hjælpe de foreninger, der i forvejen har nogle sociale tilbud, med at komme i gang med deres egne, interne telefonkæder. Den slags kan jo køre af sig selv bagefter, siger Gry Mortensen.

Annonce

De er derude

Indtil videre har Frivilligcenter Aabenraa ikke modtaget nogen henvendelser fra personer, der har brug for ordningen.

- Men vi ved, at der er rigtig mange derude. Det kan også være, at man ikke definerer sig selv om ensom, men i virkeligheden rammer det her jo os alle sammen. Så rammer det bare ekstra hårdt hos dem, der er isoleret i forvejen, siger Gry Mortensen.

Ifølge Folkeforeningen mod ensomhed er der cirka 350.000 danskere, der ofte føler sig ensom.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

EfB For abonnenter

Liveblog: Dramatisk start i efterårssæsonens sidste kamp mod Hvidovre IF med brændt straffe og scoring efter syv minutter

Aabenraa

Nyvalgt medlem af den tyske forbundsdag får sønderjysk pris: - Jeg er fantastisk glad og beæret

Sønderborg

Mand stoppet i bil fyldt med over 100 kanonslag: Havde også ulovligt våben

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nordtyskland

Nye coronaregler: Fest og ferie syd for grænsen bliver besværlige for danske gæster

Sønderborg For abonnenter

Vandaliserede færge og kørte uden kørekort 11 gange: 20-årig mand mister kørekortet i 10 år og skal betale stor erstatning

Kultur

Et moderne eventyr: De mødte hinanden på nettet - efter få måneder pakkede Michael alle sine ting og flyttede fra USA til Danmark

Annonce