x
Annonce
Aabenraa

Isoleret på grund af corona: Frivillige bekæmper ensomhed over telefonen

Gry Mortensen oplever stor interesse for at blive frivillig telefonven. Nu mangler hun bare folk, der har brug for en snak. Arkivfoto: Timo Battefeld
Corona-krisen har vendt op og ned på danskernes hverdag, og mange er fanget i hjemmet uden kontakt til omverden. Derfor har Frivilligcenter Aabenraa startet projektet Telefonkaffe, hvor man kan komme i kontakt med en telefonven, hvis man mangler nogen at snakke med.

Aabenraa: Ensomhed kan slå ihjel.

Og ensomheden lurer for alvor i de her dage, hvor landet er lukket delvist ned, hverdagen er gået i stå, og danskerne holder sig inden døre på grund af karantæne eller for at undgå smitte. Derfor har Frivilligcenter Aabenraa sat gang i initiativet Telefonkaffe. Det går ud på, at man - hvis man mangler en at snakke med - kan kontakte frivilligcentret og således blive matchet med en frivillig telefonven. På den måde kan man drikke en kop kaffe med en anden på afstand.

- Jeg lavede et opslag om indsatsen på Facebook, og allerede efter ét døgn havde 20 frivillige tilmeldt sig. Det er frivillige i alle aldersgrupper, og mange af dem er mennesker, vi normalt ikke har kontakt med. Det kan være SOSU'er, der jo har travlt lige nu, men som stadig vil give noget ekstra, unge studerende eller gymnasielærere, der ikke kan undervise lige nu, siger leder af Frivilligcenter Aabenraa, Gry Mortensen.

Annonce

Telefonkaffe

Har du brug for én at snakke med? Send dit navn og telefonnummer til mail@frivilligcenteraabenraa.dk eller ring på telefonnummer 53 70 08 35.

Husk de isolerede

Det er nemlig vigtigt med personlig kontakt. Ifølge Folkebevægelsen mod ensomhed øger ensomhed risikoen for blandt andet forhøjet blodtryk, søvnforstyrrelser og depression. Man siger, at der dør omkring to personer om dagen som følge af ensomhed.

- Vi har ganske forståeligt meget fokus på at passe på de fysisk sårbare i øjeblikket, men det er lidt overset, at der er mange socialt udsatte, ensomme og andre, der er isoleret i forvejen, der oplever at bliver yderligere afskåret. Det er dem, vi skal have fat i med det her, siger Gry Mortensen.

Ud over en pulje på frivillige telefonvenner tilbyder frivilligcentret også hjælp til at sætte gang i såkaldte telefonkæder, hvor grupper af mennesker kan ringe sammen.

- Og vi kan være med til at hjælpe de foreninger, der i forvejen har nogle sociale tilbud, med at komme i gang med deres egne, interne telefonkæder. Den slags kan jo køre af sig selv bagefter, siger Gry Mortensen.

De er derude

Indtil videre har Frivilligcenter Aabenraa ikke modtaget nogen henvendelser fra personer, der har brug for ordningen.

- Men vi ved, at der er rigtig mange derude. Det kan også være, at man ikke definerer sig selv om ensom, men i virkeligheden rammer det her jo os alle sammen. Så rammer det bare ekstra hårdt hos dem, der er isoleret i forvejen, siger Gry Mortensen.

Ifølge Folkeforeningen mod ensomhed er der cirka 350.000 danskere, der ofte føler sig ensom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce