Annonce
Udland

Israel fordømmer EU's forsøg på at redde atomaftale med Iran

John Thys/Ritzau Scanpix
Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kritiserer EU for at underkende atomfare fra Iran.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kritiserer EU for at prøve at redde atomaftalen med Iran.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Det virker som om, at der er nogle i Europa, som ikke vil vågne, før atommissiler fra Iran lander på europæisk jord. Men så vil det være for sent, siger Netanyahu i en video, som han mandag har lagt ud på Twitter.

Hans kommentar kommer, efter at EU's udenrigsministre mandag på et i møde Bruxelles drøftede Irans brud på aftalen. Iran meddelte for nylig, at det har beriget uran i højere grad, end det er fastsat i aftalen.

EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, sagde mandag, at den øgede berigelse er reversibel, og at de andre parter i aftalen ikke anser det som et "betydeligt" brud på aftalen.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), sagde inden mødet, at det er afgørende at sende "et stærkt signal" til Iran om at overholde dets forpligtelser.

- Det vil være en kæmpe trussel mod fred og sikkerhed. Det vil være en trussel mod ikke bare os, men hele regionen, sagde han.

Atomaftalen fra 2015 stiller Iran økonomiske fordele i sigte. Blandt andet i kraft af lempede sanktioner.

Men i foråret 2018 trak præsident Donald Trump USA ud af atomaftalen og genindførte skrappe økonomiske sanktioner mod Iran.

Iran, som indgik aftalen med EU og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, mener ikke, at det har fået de økonomiske lettelser, som landet blev stillet i udsigt til gengæld for at skrive under på aftalen.

I sidste uge advarede Benjamin Netanyahu om, at israelske kampfly kan slå til "over alt i Mellemøsten, inklusive Iran".

Netanyahu har konsekvent været modstander af atomaftalen, og han opfordrede i sin tid Donald Trump til at trække USA ud af den.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce