Annonce
Udland

Israels leder forventer historisk fredsplan fra Trump

Carlos Barria/Reuters
Netanyahu er begejstret for Trumps fredsplan, mens palæstinenserne ikke er inviteret med til at drøfte planen.

Når USA's præsident, Donald Trump, efter planen præsenterer sin længe ventede fredsplan for Mellemøsten, vil det være en "historisk" plan, verden får at se.

Det forventer Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. Han besøger i begyndelsen af næste uge Trump i Washington for at drøfte fredsplanen.

- En chance som denne kommer én gang i historien, og den må ikke forspildes, siger Netanyahu lørdag i en udtalelse.

- Jeg er fuld af forhåbning om, at vi står på kanten til et historisk øjeblik for vort land, lyder det videre.

Torsdag sagde Trump, at han vil fremlægge planen forud for Netanyahus besøg.

- Det er en fantastisk plan. Det er en plan, der virkelig vil virke.

Han tilføjede, at palæstinenserne måske vil reagere negativt i første omgang. Men han sagde videre, at "planen er faktisk positiv over for dem".

Der er sluppet enkelte dele ud om den. Ifølge tv-stationen Keshet 12 får Israel suverænitet over store dele af Vestbredden, som Israel har holdt besat siden Seksdageskrigen i 1967.

Her har Israel opført omkring 120 bosættelser. Mange af dem er i realiteten byer. Alle bosættelser med undtagelse af 15 kommer under israelsk suverænitet.

Umiddelbart deler de palæstinensiske ledere ikke Trumps vurdering af, at det er en "fantastisk plan".

Mahmoud Abbas, der er leder af det palæstinensiske selvstyre, advarer Israel og USA om, at de ikke skal overskride "røde linjer".

- Den palæstinensisk holdning er, at Israel skal afslutte besættelsen af de palæstinensiske territorier, der har Østjerusalem som hovedstad, sagde Abbas tidligere på ugen.

Palæstinenserne har ikke villet tale med Trump-administrationen siden 2017, da USA anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

Palæstinenserne mener, at Trumps plan vil være dødsstødet for den tostatsløsning, der i årtier har været central i det internationale diplomati omkring Mellemøsten.

En talsmand for Abbas siger, at en fredsaftale ikke kan indføres uden palæstinensisk godkendelse.

Abbas er ikke inviteret med til at drøfte fredsplanen i Det Hvide Hus mandag og tirsdag.

Men det er den israelske oppositionsleder, Benny Gantz. Han er ligeledes optimist og siger forud for drøftelserne i Washington, at Trumps fredsplan "vil gå over i historien som en meningsfuld milepæl".

Israelske medier har bemærket, at det er påfaldende, at Trump har inviteret dem begge til Det Hvide Hus så kort tid inden valget i Israel den 2. marts, hvor Netanyahu skal forsøge at bevare magten.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Ny hobbybutik åbner i Kolding

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce