Annonce
Billund

Italienske Susanna vil stemme: Hun vil gerne, at danskere og internationale borgere blander sig mere - og en motorvej får hende til at overveje at flytte

Susanna Liberti følger mere med i italiensk politik end i dansk politik, men hun interesserer sig meget for det såkaldte "community" - samfundet i Billund. Det oplever hun som meget delt, og det, synes hun, er ærgerligt, for "begge lejre" har meget at bidrage med. Foto: Lise Nørgaard
48-årige Susanna Liberti flyttede fra Italien til Danmark for over syv år siden, og nu er det blevet væsentligt nemmere for hende at afgive sin stemme end i begyndelsen, hvor diskussionerne var sværere at forstå, og hvor hun manglede information.

Billund: For over syv år siden flyttede Susanna Liberti og hendes mand, Luca, fra Italien til Danmark. De drømte om at skabe et mindre stressende liv for dem selv og deres børn.

- Vi talte om, at hvis vi blev, hvor vi var, så ville vi være præcis samme sted om 20 år, fortæller Susanna, der husker, at hun var så træt hver fredag aften, at hun kun ønskede at sove.

I Italien arbejdede hun i en høj stilling på en politistation og måtte hyre tre personer plus sin egen mor for at få familie og hjemmet til at hænge sammen.

Annonce

- Ofte var jeg først hjemme, når børnene sov. Vi boede ikke i et organiseret samfund, og der var ting i mine børns skolegang, der tog enormt meget tid og var vanskeligt - for eksempel skulle jeg møde personligt op og skrive under på et stykke papir i skolens kantine, og det kunne kun ske midt på dagen, hvor jeg var på arbejde, fortæller Susanna Liberti.

Susanna mener, at man bør stemme dér, hvor man bor - også selvom man måske har planer om at flytte om nogle år. - Man skal stemme i den retning, man gerne vil hen, så det kommer til gavn for dem, der kommer bagefter, siger hun. Foto: Lise Nørgaard

Nu arbejder hun ved Lego, der er den tredje virksomhed, som hun er ansat i i Danmark, og familien trives i Billund. Børnene er blevet 12 og 15 år, og hendes mand, Luca, har fået en basketballklub på benene. Selv har hun fået hest og er begyndt at ride igen efter 25 års pause. Noget, der aldrig var blevet tid til i Italien.

Svært at stemme i et andet land

Selvom det går godt for familien, har hun alligevel opfordret andre internationale borgere til at stemme i Facebookggruppen "Billund Internationals and Friends".

- Det er meget vigtigt, men det er også svært. Internationale borgere har en tendens til at leve i deres egen lille boble og i deres egen virkelighed. Det er svært at vænne sig til en ny kultur og et nyt liv i et fremmed land, og man har måske fokus på dét, der er lige foran én fremfor samfundet omkring én, fortæller Susanna Liberti, der selv stemte til kommunalvalget for første gang for fire år siden.

Udenlandske stemmer

  1. Som EU-borger kan man stemme ved det danske kommunalvalg, så snart man er bosat her.
  2. Kommer man fra et ikke-EU-land, så kan man stemme efter fire år.

- Dengang havde jeg svært ved at få info, så jeg fik noget information fra nogle, jeg kendte og havde tillid til, men det er klart, at det er svært, når man endnu ikke er så god til dansk. Det er sværere at forstå de diskussioner, der er, og sværere at finde ud af, hvilke emner der er hotte, for det hele er på dansk, påpeger Susanna Liberti, der gerne så, at kommunen hjalp deres internationale borgere lidt mere på vej og oftere arrangerede workshops for internationale borgere.

Annonce

Chokeret over mulig motorvej

Når Susanna skal stemme denne gang, lægger hun vægt på et mødested for børn og unge. Et sted, hvor man kan mødes på tværs af skoler og alder, interesser og baggrund.

Hvis man som udlænding ikke regner med at blive i Danmark, bør man stemme alligevel og dermed hjælpe de fremtidige udenlandske familier i kommunen i forhold til deres behov.

Susanna Liberti, italiener

- Bliver der taget initiativer - også iblandt de voksne måske af én af de internationale - bliver det hurtigt bedømt som værende en aktivitet kun for internationale borgere og ikke for danskere.

- Det er ærgerligt, for det er en forpasset mulighed for at lære hinanden bedre at kende. Det er  vigtigt, at der er noget, der samler hele samfundet, siger Susanna, der godt kunne tænke sig, at de unge i Billund blandede sig mere med hinanden.

Susanna Liberti håber, at mange udenlandske vælgere vil stemme ved årets kommunalvalg og give udtryk for deres mening lokalt. Foto: Lise Nørgaard

- Som udenlandske borgere har vi forbindelser til andre lande. Der kunne være mange muligheder i udveksling, at studere i udlandet eller bare lære andre mennesker og deres privilegier at kende, siger hun.

Et andet emne, der optager hende, er den motorvej, der skal gå rundt ved Billund.

- Jeg var noget chokeret, da jeg hørte om det. Vi er netop flyttet hertil på grund af naturen og roen, så måske vi flytter igen, hvis vi får en motorvej på den ene side af byen og lufthavnen på den anden side af byen. Det giver ikke mening, siger hun.

Alt i alt er hun meget tilfreds med livet i Danmark. Hun oplever samfundet som trygt og under kontrol, og det sætter hun stor pris på.

Annonce
Billund For abonnenter

Lokal DF-politiker bakker Merete Dea Larsen op som formand: - Messerschmidt eller Henriksen vil føre til en splittelse

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce