Annonce
Regionalt

Iværksætter - fra idé til forretning

Der er meget, man skal have styr på, fra man får en god idé til en færdig forretningsplan. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau, Scanpix
Annonce

Syddanmark og Danmark i det hele taget har brug for initiativrige iværksættere. Historisk har vi haft mange succesfulde iværksættere – du kender garanteret nogle lokale virksomheder og selvfølgelig de store. Hvem kender ikke historien om for eksempel Danfoss, Lego og Jysk.

Vejen fra en god idé til et færdigstøbt forretningskoncept kan både være lang og kringlet og meget forskellig fra iværksætter til iværksætter. Nogle er lige gået i gang med deres forretningsplan, mens andre allerede har investorer og producenter klar i baghånden.

Der er dog en række fællesnævnere, når du starter som iværksætter. Jeg samler her nogle af de vigtigste punkter, du skal fokusere på som nystartet erhvervsdrivende.

Er det en god idé?

Test om din idé kan bære, før du satser alt på at føre den ud i livet. Præsenter ideen for venner, familie, netværk og din erhvervsrådgiver. Hvis ideen er lige til at forklare, har du et godt grundlag til en god start.

Grundlaget for din virksomhed er dit produkt og din gode idé. Når du har formuleret forretningsidéen, skal du udarbejde en forretningsplan.

Forretningsplanen indeholder udover din forretningsidé en beskrivelse af følgende punkter:

Dit produkt – er det en vare eller en serviceydelse, og hvilket behov opfylder det hos kunden?

Dine kunder – hvem er de og hvor mange er der? Hvor stort er markedet – tænker du lokalt, nationalt eller internationalt?

Dine konkurrenter.

Din markedsføring. Hvordan når du ud til dine kunder?

Dine leverandører og værdikæde. Hvem producerer dine varer, og hvad er prisen for dine varer?

Hvilke rådgivere og samarbejdspartnere skal du have hjælp fra?

Hvilke stærke og svage sider har du? Og hvilke muligheder og trusler ligger i markedet?

Rollerne i din virksomhed. Hvem laver hvad i din virksomhed – skal du f.eks. både være direktør, sælger, producent og styre økonomien?

Overblik over økonomien – udarbejdelse af budgetter.

Hvem kan hjælpe mig?

Som iværksætter kan du ikke lave det hele selv. Det er vigtigt at have nogle gode rådgivere og samarbejdspartnere i dit netværk, så du kan fokusere på det, der er vigtigt for dig – nemlig den gode idé, produktet og dine kernekompetencer. Du bør derfor søge råd og vejledning hos økonomiske rådgivere, f.eks. revisoren og erhvervsrådgiveren i dit pengeinstitut. Det er også vigtigt at have rådgivere, som kan hjælpe dig med udviklingen og salget af dit produkt, samt hvordan du når ud til dine kunder.

Som iværksætter og ny i erhvervslivet i Danmark findes der heldigvis masser af viden og gode råd at hente rundt omkring. Du kan for eksempel benytte dig af Virk.dk, Erhvervsstyrelsen, Patent og Varemærkestyrelsen samt kommunernes tilbud om iværksætterkurser.

Få økonomien på plads – både virksomhedens og din privatøkonomi

Som nystartet virksomhed er det altafgørende, at virksomheden har det økonomiske grundlag på plads. Derfor er det vigtigt med møder og personlig sparring fra dit pengeinstitut og revisor, så du med hjælp herfra sikrer, at du har overvejet det hele og derved også får et billede af, hvad du har brug for af lån og kreditter.


Som iværksætter kan du ikke lave det hele selv. Det er vigtigt at have nogle gode rådgivere og samarbejdspartnere i dit netværk, så du kan fokusere på det, der er vigtigt for dig – nemlig den gode idé, produktet og dine kernekompetencer.


I den forbindelse er det også vigtigt, at du får sparring til valg af selskabsform. Skal du vælge at etablere et ApS eller drive virksomheden som personligt drevet virksomhed - og hvilke fordele og ulemper er der.

Når jeg vurderer økonomien for en iværksætter, sker det på baggrund af budgetter, der indeholder en resultatopgørelse, en balance og ikke mindst et likviditetsbudget. Budgettet skal være gennemarbejdet, hvilket betyder, at der er tale om realistiske forudsætninger. Desuden bør budgettet indeholde nogle følsomhedsbetragtninger i både positiv og negativ retning, så du har en plan klar, hvis det ikke går som forventet.

I pengeinstituttet hjælper vi dig med at stille den nødvendige finansiering til rådighed i form af en kassekredit til finansiering af for eksempel varelager og varedebitorer samt eventuelt lån til køb af maskiner og biler. Som pengeinstitut ser vi gerne, at du selv kommer med en del af finansieringen.

Din privatøkonomi skal også hænge sammen. Det er derfor vigtigt, at du også har fokus på, hvordan din privatøkonomi bliver påvirket, når du går fra en indtægt som lønmodtager til en mere usikker indkomst som selvstændig. Du må forvente, at opstarten betyder et fald i din indtægt – og det skal din privatøkonomi kunne klare.

Vi glæder os til at møde dig!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Jesper Petersen bliver ny statsrevisor

Danmark For abonnenter

Bulldozere og billigere færgebilletter året rundt: Sådan vil Venstre hjælpe landdistrikterne

Annonce