Annonce
Sydjylland

Jægere skyder kun få vildsvin: Alligevel er bestanden mere end halveret

Vildsvinebestanden er mere end halveret siden årsskiftet, vurderer Naturstyrelsen. Vildsvinene frygtes at kunne sprede afrikansk svinepest, hvis sygdommen kommer til Danmark. Arkivfoto: Morten Juhl/Scanpix.
Naturstyrelsen vurderer, at der nu er under 40 vildsvin i Danmark. Dermed er bestanden mere end halveret siden årsskiftet, hvor styrelsen vurderede, at der var omkring 100 vildsvin på dansk jord. Landbruget frygter, at vildsvin kan sprede den frygtede afrikanske svinepest.

Vildsvin: Det går fremad med at minimere antallet af vildsvin nord for den dansk-tyske grænse. Sådan lyder vurderingen fra Naturstyrelsen, der anslår antallet af vildsvin på dansk jord til at være under 40 på nuværende tidspunkt. Dermed vurderer styrelsen, at bestanden er mere end halveret siden årsskiftet, hvor vurderingen lød på omkring 100 vildsvin på dansk jord.

Naturstyrelsens vurdering er baseret på styrelsens observationer gennem en lang række vildtkameraer, der er opsat i det sønderjyske.

- Vi vurderer, at der ikke er kommet nye vildsvin til siden årsskiftet, og flere vildsvin er taget tilbage til Tyskland, siger skovrider Inge Gillesberg.

Hun understreger samtidig, at styrelsen ikke kan garantere, at antallet holder stik, men at det er det bedst mulige bud, som styrelsen på nuværende tidspunkt kan give. Erik Nicolaysen, formand for Aabenraa Jægerråd, fortæller, at jægerne i Aabenraa vurderer, at der i øjeblikket er mellem 40 og 50 vildsvin i det sønderjyske. Men at det billede sagtens kan ændre sig, når specielt majsmarkerne høstes, da der kan gemme sig flere vildsvin.

Kampen mod vildsvin

Naturstyrelsen har fået til opgave at sikre, at der er så få vildsvin som muligt i den danske natur, da vildsvin er potentielle smittebærere af den smitsomme afrikanske svinepest.

Svinepesten er en smitsom virussygdom hos svin, som kan spredes til danske svinebesætninger via vildsvin. Bliver sygdommen konstateret i en dansk svinebesætning, vil det stoppe dansk svineeksport til lande uden for EU.

Derfor er man netop nu også i gang med at opsætte et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse for at holde vildsvin ude af Danmark. Vildsvinehegnet forventes at stå færdigt til november.

For at få nedbragt antallet af vildsvin i Danmark har danske jægere siden marts fået lov at jage vildsvinet om natten. Derudover er der opsat foderpladser, som skal tiltrække vildsvinene, så de bliver nemmere at nedskyde.

Flok er forsvundet

Naturstyrelsen har fået til opgave at sikre, at der er så få vildsvin som muligt i den danske natur, da vildsvin er potentielle smittebærere af den smitsomme afrikanske svinepest.

Styrelsen styrelsens vurderer, at bestanden er faldet markant, selvom jægerne specielt de seneste måneder ikke er lykkedes med at nedskyde en særlig stor del af vildsvinene. Naturstyrelsen oplyser, at 45 vildsvin er fundet døde siden årsskiftet. To af dem er trafikdræbt. Dermed er der blot blevet nedskudt otte vildsvin siden maj, hvor 37 vildsvin var blevet nedskudte eller påkørte i trafikken. Dengang vurdere styrelsen, at der var under 70 vildsvin i Danmark. Derudover har vildsvinene over sommeren fået grislinger, men det har alligevel ikke betydet flere vildsvin nord for den dansk-tyske grænse.

Inge Gillesberg fortæller, at den sparsomme nedskydning skyldes, at vildsvinene i løbet af sommeren har haft masser af føde og nu har rig mulighed for at gemme sig på markerne. Dermed har foderpladser, som Naturstyrelsen har sat op for at tillokke vildsvin, så de bliver nemmere at skyde, kun en meget lille effekt. Alligevel oplever styrelsen, at bestanden er skrumpet markant.

- Sidste efterår blev der taget video af en flok på omkring 20 vildsvin, som blev observeret på en mark nord for grænsen. Dem har vi ikke set siden, siger Inge Gillesberg.

Annonce

Forventer effekt fra hegn

Hun mener, at vildsvinene kan være vandret tilbage til Tyskland, da der har været nok føde for vildsvinene syd for grænsen. Derudover har de tyske myndigheder også intensiveret jagten på vildsvin, der dermed har en sværere vej til Danmark.

Inge Gillesberg mener ikke, at vildsvinehegnet, der netop nu er ved at blive sat op langs den dansk-tyske grænse, har haft en mærkbar effekt. Men når hegnet kommer op, vurderer hun, at det gør opgaven lettere. Hegnet har ellers mødt heftig kritik, da der er flere huller i hegnet, og Inge Gillesberg fastslår også, at vildsvin kan krydse grænsen, hvis de gerne vil.

- Men alt andet end lige vil en barriere have en effekt. Man må forvente, at nogle vildsvin vil vende om, når de møder hegnet, men nogen vil også gå gennem et hul, siger hun.

Naturstyrelsen håber på en hård og kold vinter, så der ikke vil være så meget føde i naturen til vildsvinene, der derfor i stedet vil være nødt til at finde føde ved Naturstyrelsens foderpladser.

Annonce
Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Sønderborg

Se hvordan du kan komme til at bo: 38 nye klimavenlige boliger er på vej i Vollerup

Annonce