Annonce
Sydjylland

Jægere skyder vildsvinehegn ved grænsen ned

Nok ser vildsvin nuttede og ufarlige ud, men man skal ikke lade sig snyde. Dyrene er lige nu helt og aldels uønskede i Danmark, fordi man frygter, at de kan bringe afrikansk svinepest med sig. Og en smittespredning til Danmark vil påvirke landbrugeseksporten. Arkivfoto

Jægerråd Tønder, der repræsenterer 1200 jægere i Tønder Kommune, skyder et vildsvinehegn langs grænsen ned. Hegnet vil være nyttesløst og spild af penge, lyder begrundelsen fra jægerrådet.

Annonce

- Det er spild af penge.

Ordene stammer fra formanden for Jægerråd Tønder, Kim Aabling, der har opbakning fra rådets bestyrelse og de sammenlagt 1200 medlemmer i Tønder Kommune. Jægerne mener simpelthen ikke, at et 68 kilometer langt hegn langs grænsen vil have den ønskede effekt og holde svinepest ude af landet. Alligevel er jægerne forstående over for landbruget, der er bange for den frygtede svinepest.

- Vi kan rigtig godt forstå, at landmænd og hele Danmark er bange for denne svinepest, men et hegn er falsk tryghed, siger Kim Aabling og understreger, at der skal helt andre midler til at holde svinepest ude af Danmark. Når alt kommer til alt, er det ikke vildsvinene, der er farlige, det er smitten, som kan findes i en uskyldig madpakke.

Hegn og svinepest

Regeringen og Dansk Folkeparti har offentliggjort en aftale om at bygge et 68 kilometer langt hegn langs den dansk-tyske grænse.

Hegnet skal holde vildsvin ude af landet og være halvanden meter højt og graves cirka en halv meter ned i jorden.

Prisen for hegnet er anslået til 70 mio. kr.

Der er aldrig konstateret et tilfælde af afrikansk svinepest i Danmark.

Der er for nylig blevet lempet gevaldigt på muligheden for at regulere antallet af vildsvin.

Jægerråd Tønders formand, Kim Aabling, mener ikke at et 68 kilometer langt grænsehegn kan forhindre svinepest at sprede sig til Danmark. Privatfoto
Annonce

Hegn ikke 100 procent sikkert

- Der skal ikke mere til, end en "forkert" madpakke smidt på det forkerte sted, og så har vi smitten inden for landets grænser, siger jægerformanden.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fremlagde regeringens hegnsplaner på et stormøde på Ecco Center i Tønder i sidste uge. Her erkendte ministeren blandt andet, at man aldrig kan gardere sig fuldstændigt.

- Vi kan ikke lukke 100 procent af. Vi bilder os ikke ind, at der ikke er steder, hvor vildsvin kan passere. Men hegnet er en vigtig indsats sammen med nedskydningen af vildsvin, sagde ministeren på mødet.

Kim Aabling peger på, at veje, togskinner, vandløb samt grøfter - og sågar fjorde - kan forceres af vildsvin. Derfor nytter det ikke noget, at landegrænsen er hegnet ind.

Annonce

Kontrol og oplysning

I stedet for at bruge de anslåede 70 millioner kroner på et hegn, bør man fokusere mere på kontrol og oplysning, mener jægerrådet.

- Midlerne til hegnet kan bruges mere effektivt på kontrol af fødevarer, der tages med over grænsen fra Østeuropa og oplysning af østeuropæiske chauffører og arbejdere, som kommer til Danmark, siger Kim Aabling og understreger, at Jægerråd Tønder er villig til at gå langt for at holde svinepesten væk fra Danmark.

- Vi vil gøre alt for at holde svinepesten ude af landet. Det skal der ikke herske tvivl om. Samtidig har vi stor forståelse for, at den afrikanske svinepest udgør en trussel for landbruget, der kræver handling, men vi mener, at andre tiltag vil have betydeligt større effekt end et grænsehegn, siger Jægerråd Tønders formand.

Kim Aabling oplyser, at de sønderjyske jægerråd i nærmeste fremtid vil mødes med Naturstyrelsen for at drøfte problematikken.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

"Skammelige angreb": Tømrermester er overrasket over hård tone - men glæder sig over grønt lys til omstridt Fanø-byggeriprojekt

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Revet ned fra hylderne: Corona får esbjergenserne til at gå amok i julelys

Annonce