Annonce
Varde

Jægerne vinder ostekrigen i kampen mod mårhunden

Trods en øget regulering fra mange mårhundebander er bestanden af mårhunde fuldstændig ud af kontrol i Jylland. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Fødevarestyrelsen udsteder en generel tilladelse til Miljøstyrelsen, så mårhundebanderne fortsat må bruge ost og trafikdræbte dyr som lokkemad til mårhunden.

Varde: I stedet for at bekæmpe mårhunden satte Fødevarestyrelsen som tidligere skrevet i JydskeVestkysten noget af en kæp i hjulet i kampen mod den invasive art. Som et lyn fra en klar himmel var det slut med at bruge både ost og trafikdræbte dyr som lokkemad for mårhunden, som er fuldstændig ud af kontrol i Jylland.

Især ost har vist sig som et fremragende lokkemiddel. Fødevarestyrelsen henviste til en EU-forordning fra 2009 om animalske biprodukter. Det fik Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund, til at udbryde. - Fødevarestyrelsen har i den grad tabt sutten.

Men efter skriverier i dagspressen og et politisk pres fra især naturordfører Anni Matthiesen (V) åbner myndighederne nu for lovlig brug af både ost og trafikdræbte dyr som lokkemad.

Det oplyser souschef Tim Petersen fra Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor.

Annonce
Det glæder mig, at de forstod budskabet. De har også et ansvar for at bekæmpe mårhunden.

Naturordfører Anni Matthiesen (V)

Steppebrand

Det sker ved at give Miljøstyrelsen, der leder den overordnede indsats mod mårhunden, en generel tilladelse til at bruge ost og trafikdræbte dyr fra lokalområdet til foderpladserne. Osten skal dog minimum været lagret i 21 dage.

- Hvis osten er lagret i mindst 21 dage og købt på et dansk mejeri, så vurderer vi, at det er forsvarligt, siger Tim Petersen.

Frygten er, at især mund- og klovsyge kan sprede sig via ost til eksempelvis vildsvin.

- Det spreder sig som en steppebrand, siger Tim Petersen.

Men ved at osten som minimum er lagret i 21 dage, så kan et eventuelt mund- og klovsygeudbrud forhindres i at sprede sig, da inkubationstiden højst og i meget sjældne tilfælde er 14 dage.

Vanvittigt

Anni Matthiesen glæder sig over, at Fødevarestyrelsen i samarbejde med Miljøstyrelsen har fundet en løsning i stedet for, som hun siger, at overfortolke EU-reglerne.

- Det glæder mig, at de forstod budskabet. De har også et ansvar for at bekæmpe mårhunden. Politisk sætter jeg et flueben ved sagen. Hvis løsningen ikke fungerer, så må jægerne vende tilbage, siger Anni Matthiesen.

For mange mårhundebander kom forbuddet mod brug af både ost og trafikdræbte dyr som noget af et chok.

- Det var fuldstændig vanvittigt. Mårhunden er ligeglad med, om vi bruger ost eller ej. Den er her alligevel, siger Jakob Arnbjerg fra Mårhundebanden Øst i Varde Kommune.

En bande, som siden april i fjor har nedlagt 225 mårhunde.

Tilladelsen

Miljøstyrelsen får nu en generel tilladelse til at anvende ost, der minimum er lageret 21 dage, til brug som lokkemiddel til mårhunden.

Samtidig må trafikdræbte dyr i lokalområdet (inden for ti kilometer) bruges som lokkemad til mårhunde.

De enkelte jagtforeninger, mårhundejægere og mårhundebander skal oplyse brugen og placeringen til Arter & Naturbeskyttelse, Miljøstyrelsen, der står bag bekæmpelsen af mårhunden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];