Annonce
Aabenraa

Jørgen Leth kommer til Aabenraa før Tour de France-feltet

Jørgen Leth besøger til september Folkehjem. Foto: Søren Solberg/Starbird
Digteren og cykeleksperten Jørgen Leth besøger Folkehjem, hvor han til efteråret holder et foredrag om helte.

Aabenraa: Den poetiske cykelkommentator, Jørgen Leth, er aktuel med en digtsamling, og tirsdag 17. september kan man møde ham i Aabenraa til et foredrag, hvor han deler ud af sin livserfaring i et foredrag om sine helte, sin seneste digtsamling og gerne fortæller om lige det, publikum spørger om.

Foredraget kan opleves på Folkehjem og er arrangeret med Aabenraa Bibliotekerne som initiativtager og i samarbejde med AOF og FOF.

Siden Jørgen Leth var lille, har han haft helte, og det er vigtigt at bevare gennem hele livet, mener han.

- Jeg synes, helte er godt. En helt, det er en, der står og lyser i nattemørket. En, der kan noget særligt, og som gør indtryk på mig. Som får mig til at forstå noget, der forekom kompliceret. En helt kan også være en skurk, en særlig slem person, som spreder ondskab om sig. Han lyser op på en mere dæmonisk måde, udtaler han.

Annonce

Far var en helt

Jørgen Leths første helt var hans far, og med tiden er cykelryttere, jazzmusikere, Katherine Dunham og mange flere kommet med på listen over helte, der lyser op i mørket og er noget helt særligt.

Jørgen Leth har kommenteret Tour de France 35 gange, skrevet erindringer og digte og desuden lavet utallige spille- og dokumentarfilm. Han ser frem til, når Tour de France begynder i Danmark i 2021 og blandt andet kommer forbi Aabenraa.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce