Annonce
Debat

Ja, Enhedslisten bekæmper ulighed

Læserbrev: I JydskeVestkysten den 6. april bekymrer chefredaktør Mads Sandemann sig over Enhedslistens holdning til privatisering. Han skriver, at private jordemødre-ordninger og køb af ekstra sundhedsydelser er helt naturligt og til alles gode. Det er ganske givet helt i tråd med den redaktionelle linje på avisen med de borgerlige holdninger.

I årtier har vi set en centralisering af det offentlige sundhedsvæsen, hvor borgere får længere og længere til helt basale sundhedsydelser, herunder fødsler og fødselsforberedelse. Samtidig har vi næsten lige så længe haft besparelser, dækket ind under det såkaldte produktivitetskrav, som betød mange års "vi kan sagtens løbe 2% stærkere hvert år”. Det er heldigvis afskaffet nu, men der er stadig et enormt efterslæb i sundhedsvæsenet.

Resultatet af dette kan redaktøren ikke være i tvivl om. Jydske Vestkysten har selv afdækket hvor horrible arbejdsforhold, der er for de ansatte i Region Syddanmark, og hvilke konsekvenser det har for patienterne.

Jordemødrene overalt i landet har samtidig råbt op om, at forholdene nu er så ringe, at personalet flygter fra det offentlige. Enten til det private eller til udlandet. Det er derfor ikke mærkeligt, at der er gravide der søger til private jordemødre. De er ofte tættere på hvor de bor, og kan tilbyde mere tid og dermed også mere tryghed.

Men der bliver ikke flere jordemødre af. Konsekvensen er, at de offentlige tilbud bliver endnu ringere. Dem der har råd, får altså en bedre behandling, bedre sundhedsydelser eller noget ekstra, som det offentlige ikke tilbyder. Den nedadgående spiral i det offentlige fortsætter dermed, hvis vi ikke snart gør noget. Det øger uligheden, der i forvejen er enorm og stigende.
Det er ikke den udvikling, vi ønsker. I stedet bør vi investere i de offentlige tilbud og ikke gøre sygdom og sundhedsydelser til et privat marked med alt, hvad det indebærer. Vi synes, at der er rigeligt med skrækeksempler på hvor galt det kan gå.

At redaktøren samtidig ikke kender Enhedslistens holdning til brugerbetaling på tandlægehjælp, psykologhjælp m.m., og hvordan vi bekæmper dette bl.a. på Christiansborg, er naturligvis beklageligt. Men vi kæmper videre for mere lighed i sundhed, hvad enten det gælder de fødende eller områder, hvor der i dag er brugerbetaling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce