Annonce
Vejen

Ja-hatten er på, når Vejen er i bevægelse

Lasse Roost Rasmussen er playmaker i et projekt, der skal styrke trivsel og foreningsdeltagelse. Foto: Brian Lindholt
Elever fra SOSU Vejen og Vejen Business College giver den gas hver fredag i Vejen Idrætscenter. De er del af et projekt, der blandt andet skal styrke trivsel og foreningsdeltagelse.
Annonce

VEJEN: Elever fra Vejen Business College server, returnerer og flugter i den ene hal. I en anden hal giver 13 SOSU-elever den gas med kampsports-relaterede øvelser og lege. Smilene er mange, og de studerende er på. Instruktørerne er fra foreningerne Vejen Tennis Klub og Metanoia.

Vi er til "Aktiv fredag" i Vejen Idrætscenter, som er en del af det to-årige projekt "Bevægelse er Vejen". Formålet er  at styrke børn og unges trivsel, sundhed og foreningsdeltagelse gennem fællesskabende idræt og bevægelserne.

- Vi forsøger at få de studerende til at prøve flere ting. Nogle har dyrket idræt i foreningsegi før. For andre er det nyt, fortæller Lasse Roost Rasmussen, der er playmaker i projektet.

- Vi forsøger også at introducere dem til forskellige idrætsgrene i direkte kobling til det lokale foreningsliv. Det giver dem forhåbentlig lyst til at blive en del foreningerne, siger Lasse Roost Rasmussen og fortsætter:

- Fordelen for foreningerne er, at vi rammer en ung målgruppe, de har svært ved at få fat i og fastholde. Det eneste, foreningerne skal investere, er deres tid, siger Lasse Roost Rasmussen, der arbejder på, at dans og bordtennis også bliver en del af tilbudene.


Fordelen for foreningerne er, at vi rammer en ung målgruppe, de har svært ved at få fat i og fastholde. Det eneste, foreningerne skal investere, er deres tid

Lasse Roost Rasmussen


Annonce

Tennisklub går all-in

Foreningerne har ikke været sene til at gribe ideen.

- Når man gør sådan noget her, så går man all-in. Vi skal yde noget, men vi får også en masse den anden vej, siger Torben Holm fra Vejen Tennis Klub.

Han melder om stor udvikling på holdene siden sommerferien.

- De har gå-på-mod. De færreste har spillet tennis før, men de har ja-hatten på. Succes-kriteriet er, at alle får en god oplevelse, og så håber vi, at nogen får lyst til at spille tennis. I forvejen har vi i klubben fået kæmpe succes med Q-tennis.  Tennis er blevet meget populært i disse corona-tider. Folk skal jo have noget at lave i deres fritid, siger Torben Holm.


De har gå-på-mod. De færreste har spillet tennis før, men de har ja-hatten på.

Torben Holm, Vejen Tennis Klub


Vejen Tennis Klub får oveni stærkt forbedrede forhold, når den nye lethal ved Vejen Idrætscenter står klar til brug.

Meldingerne er også stærkt positive fra Campus Vejen.

- Jeg håber på, at det her bliver ved med at være på skemaet. Vi vil i hvert fald gerne være med, siger campusleder Mikkel Hviid.

Annonce

Det virker

Projektet virker på elevsiden.

- Jeg har fået bevæget mig en del i stedet for bare at sidde og lytte til en lærer. Det har været sjovt og meget hyggeligt, siger EUX-eleven Stinne Jochimsen og fortsætter:

- Jeg er lige nu ved at starte på ”Jump”, hvor man hopper på trampolin. Jeg skal lige overtale min veninde Emma til at tage med.

Tobias Larsen, der tidligere har gået til fitness, skydning og MMA, ser også positivt på det.

-Jeg synes, det har været fint. Jeg har aldrig spillet tennis før - det tætteste på har været badminton.

- I kampsportsdelen kender jeg godt underviseren, og sammen med min kammerat har jeg snakket om, vi måske skal gå til kampsport igen, siger Tobias Larsen.

Simone Nissen, der er i færd med grundforløbet som SOSU-elev er svært begejstret.

- Det styrke mega-meget vores sammenhold og giver en masse positiv energi. Som SOSU bevæger du dig også meget, så man skal være i god fysisk form. Vi får prøvet en masse ting af. jeg glæder mig da over, hvis der også kommer dans på programmet, siger Simone Nissen.


Det styrke mega-meget vores sammenhold og giver en masse positiv energi.

Simone Nissen


Bevægelse er Vejen

 • Bevægelse er Vejen er et to-årigt projekt i samarbejde mellem Vejen Kommune og DGI Sydvest, der løber fra februar 2020 til februar 2022.
 • Bevægelse er Vejen har til formål at styre børn og unges trivsel, sundhed og foreningsdeltagelse gennem fællesskabende idræt og bevægelse.
 • Ved at styrke samarbejdet mellem seks udvalgte kommunale institutioner og det lokale foreningsliv skal børn og unge opleve inspirerende og lærerige aktivitetsforløb.
 • Bevægelse er Vejen skal skabe mere leg, bevægelse gennem en ny tilgang til sammenskabelsen mellem institutioner og foreninger.
 • Projektet ledes af playmaker Lasse Roost Rasmussen, som er i tæt kontakt med institutioner og foreningers ledere og bevægelseskoordinatorer.

De er med i projektet

 • Veerst-Bække Børnehave – Møllebo og Bulderbo
 • Rødding Skole
 • Østerbyskolen
 • SOSU Vejen
 • Vejen Business College.

Målsætninger

 • At udvikle læringsmiljøer, der i højere grad stimulerer til bevægelse, og dermed vil øge trivsel blandt børn og unge i institutionerne.
 • At motive flere børn til foreningsdeltagelse og fastholde de unge, som er i foreningslivet, samt på sigt skabe flere frivillige.
 • At styrke samarbejdet mellem institutioner, foreninger og hjemmet, så der udvikles en ny kultur, hvor institutioner smelter sammen.
 • At forældre tager en mere aktiv del i at skabe en bedre trivsel for deres børn.

Bevægelse og sundhed

 • Kun 26 procent af de 11-15 årige lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at være fysisk aktive mindst 60 minutter dagligt ved moderat til høj intensitet. (Sundhedstyrelsen 2019)
 • På 58 procent af landets folkeskoler oplever eleverne ikke at få de 45 minutters obligatoriske bevægelse om dagen. (Dansk Skoleidræt og TrygFonden 2019)
 • 18,1 procent af skolebørn fra mellemtrin og udskolingen i Vejen Kommune er overvægtige eller svært overvægtige. (Region Syddanmark Sundhedsprofilen, 2018)
 • Fra barndom til ungdom går de 6-15 åriges idrætsdeltagelse fra 83 procent til kun 61 procent for de 16-29 årige. (IDAN 2016)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Arbejdsbyrden blev for stor for lille købmand: - Når man kører grædende hjem fra arbejde hver dag, så er det på tide at sige stop

Indland

De første danskere kan potentielt blive vaccineret til januar

Annonce